Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: VIDEO Snimka koja otkriva kako je atentator napao Fica: Otkriveno što je izgovorio prije nego što je zapucao
Nogomet
Prekrasno zdanje

Afrički prvak dobio novi stadion za 50 tisuća gledatelja: Izgrađen u rekordnom roku, poznata je i cijena

Afrički prvak Senegal dobio je novi stadion za 50 tisuća gledatelja vrijedan 230 milijuna eura.

Novi afrički nogometni prvak Senegal sada ima stadion međunarodnih standarda, otvoren uz veliko slavlje u utorak u Diamniadiju, tridesetak kilometara od Dakara.

Novi stadion, koji prima 50.000 gledatelja, izgradila je turska građevinska tvrtka Summa u samo 18 mjeseci, a izgradnja je stajala oko 230 milijuna eura.

Stadion nosi ime bivšeg predsjednika

Stadion nosi ime po bivšem predsjedniku Senegala Abdoulayeu Wadeu, a osim nogometa, na njemu će se moći održati atletska natjecanja te utakmice ragbija.

"Ovo je povijesni dan za Senegal, ali i za Afriku", rekao je predsjednik Afričke nogometne federacije (CAF) Patrice Motsepe na svečanosti otvaranja. Svečanom otvaranju stadiona prisustvovao je i predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino.

"Ovdje smo u Diamniadiju kako bismo otvorili ovaj veličanstveni stadion. Ovo mi je prvi put, ali neće biti posljednji. Ovdje ćemo organizirati najveće turnire na svijetu. Jer to je stadion dostojan Svjetskog prvenstva", poručio je Infantino.

Druga najveća sportska građevina u Senegalu

To je druga najveća sportska građevina u zemlji nakon stadiona Leopolda Sedar Senghora (60.000 mjesta), izgrađenog 1985. u Dakaru.

"Za ono što nogomet predstavlja u Senegalu, za sve sjajne senegalske igrače, trebao nam je ovakav sjajan stadion", kazao je sportski novinar El Hadj Thierno Drame.

Stadion je otvoren revijalnom utakmicom između senegalskih legendi te afričkih nogometnih legendi, koja je završila 1:1.

Prva velika utakmica na stadionu će se igrati 29. ožujka, kada će Senegal igrati protiv Egipta u uzvratnom susretu treće runde kvalifikacija za SP 2022. Prvi dvoboj je 25. ožujka u Kairu.

Bit će to repriza nedavnog finala afričkog Kupa nacija u kojem je Senegal pobijedio Egipat s 4:2 boljim izvođenjem jedanaesteraca osvojivši prvi naslov afričkog prvaka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider