FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
evo i objašnjenja

Izrael bez sankcija na Olimpijskim igrama: Rusi i Bjelorusi bez državnih simbola, Izraelci s njima

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) nema namjeru kazniti Izraelski olimpijski odbor zbog rata u pojasu Gaze.

Olimpijski krugovi (Foto: Afp)

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) nema namjeru kazniti Izraelski olimpijski odbor zbog rata u pojasu Gaze, poručio je Pierre-Olivier Beckers-Vieujant, vođa koordinacijskog odbora MOO-a za Olimpijske igre koje će se održati u Parizu od 26. srpnja do 11. kolovoza nakon trodnevnog posjeta francuskoj prijestolnici.

Beckers-Vieujant je objasnio kako su sukobi u Gazi i Ukrajini, zbog kojih je MOO zabranio nastup u Parizu ruskim i bjeloruskim sportašima pod nacionalnim obilježjima, "različite situacije".

Ivan Martinović Ivan Martinović je spreman! Vratio se na parket i kao igrač utakmice odveo svoj Melsungen do velike pobjede! divider

"Sada je teško zamisliti sankcije za Izrael. Razlozi za sankcije Rusiji i tamošnjem olimpijskom odboru su vrlo specifične. Rusija i ROO su prekršili osnovne dijelove Olimpijske povelje. To ne vrijedi ni za Palestinski niti za Izraelski olimpijski odbor, koji koegzistiraju u miru. Sasvim je jasno kako se radi o različitim situacijama," obrazložio je Beckers-Vieujant.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach je nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., netom po završetku ZOI u Pekingu izjavio kako je Rusija time prekršila Olimpijsku povelju i primirje, a Ruski olimpijski odbor suspendiran je od listopada prošle godine i zato što je pod svoje okrilje uključio regionalne sportske organizacije iz dijelova istočne Ukrajine, koji su pod ruskom okupacijom.

Rusi i Bjelorusi bez državnih simbola, ali Izraelci s njima

Ruski i bjeloruski sportaši u Parizu će smjeti nastupiti kao neutralni bez državnih simbola. Prema MOO-u, trenutačno je osam sportaša iz Rusije te troje iz Bjelorusije ispunilo uvjete za nastup na OI.

Brojni palestinski aktivisti i skupina ljevičarskih francuskih parlamentaraca pozvala je MOO da kazni Izrael zbog rata u Gazi. No, Bach je uzvratio kako će izraelski sportaši u Parizu uživati posebnu zaštitu.

Bruno Petković Petković nemilosrdno ''trpa'' ove sezone: Golgeterski instinkt je proradio, najbolji je u Konferencijskoj ligi! divider

"Poduzet ćemo sve mjere kako bi se Izraelci na Igrama osjećali sigurno i opušteno. Svi trebaju uživati poštovanje i poštivati druge", kazao je Bach ranije ovoga tjedna.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider