FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
"imamo kvalitetu"

Hrvatski karatisti spremaju žetvu medalja na Igrama 2020. godine

Karate će se na Olimpijskim igrama pojaviti po prvi puta 2020. godine u Tokiju

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Karate je sport u kojem Hrvatska redovito osvaja odličja na najvećim natjecanjima. No, najveći izazov za naše najbolje borce tek slijedi. Naime, ovaj sport u Tokiju će biti dio Olimpijskih igara. Znači li to da u domovini karatea možemo računati na pravu žetvu medalja?

Nema sumnje da je karate davno zaslužio biti olimpijski sport. Šansu je konačno dočekao, iako je nekada bio i puno masovniji. Na dan međunarodnog priznanja Hrvatske legendarni Enver Idrizi donio je Hrvatskoj prvu medalju i to baš u karateu. Sportu u kojem je Hrvatska velesila i imat će priliku to pokazati na OI u Tokiju 2020.

"Možemo reći da smo među prvih 10 u svijetu što je vrlo visoko s obzirom da smo jedan od manjih saveza, ali zato imamo takav ugled i sve nam ide dobro", rekao je Stjepan Čelan, predsjednik Hrvatskog karate saveza.

Muška perjanica je Anđelo Kvesić, 21-godišnjak koji je na posljednjem Svjetskom prvenstvu osvojio broncu.

"2018., 2019. su kvalifikacijske godine. Bodovat će se određeni turniri, a ići će ih po nekoliko sa svakog kontinenta, 8 do 10 boraca po kategoriji. Nisam siguran. Bit će teško i naporno, ali imamo kvalitetu".

Prevedeno, kao u judu brojat će se najjača natjecanja što znači puno više putovanja i financijskih izdvajanja.

"Prvenstva Europe, svijeta, i Premier lige turniri. Ima sistem za bodovanje i naravno da će Svjetsko prvenstvo davati najviše bodova", kaže Čelan.

Umjesto standardnih 5 kategorija na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama bit će ih samo tri. Samo 30-tak najboljih na svijetu će tako nastupiti na Igrama.

"Nismo profesionalci jer radimo ili studiramo uz to. Znači nismo 100 posto unutra. Odričemo se puno, za razliku od karatista iz Turske, Italije ili Francuske koji su 100-postotni profesionalci", kaže Kvesić.

Klasična hrvatska priča iz koje su najčešće i dolazile medalje. Hrvatski ženski i muški karate ima kvalitetu i želimo mu da to pokaže na najvećoj sceni.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider