FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
HOĆE LI BITI BORBE?

Hrgović još gaji nadu u meč za titulu? Mnogi sumnjaju u novi datum borbe Usik – Fury

Što se trenutačno događa u vrhu svjetskog boksa?

Tyson Fury i Oleksandr Usik (Foto: Afp)

Svijet boksa u ludom je razdoblju, a onima koji sve pokušavaju pratiti s distance malo je toga jasno. Bogati Saudijci praktički su postali neslužbeni vlasnici zasad ponajviše teške kategorije svjetskog boksa i zbog toga se sve događa jako brzo za inače prilično spore procese u ovom sportu.

Nakon što je Tyson Fury (WBC) zbog posjekotine, i to prilično duboke, otkazao toliko očekivani meč za ujedinjenje svih boksačkih titula protiv Oleksandra Usika (WBA, WBO, IBF) informacije su se ovog vikenda redale jedna za drugom.

U sve je s itekako dobrim razlogom bio upleten i naš Filip Hrgović s kojim je Usikov tim odmah probao vidjeti je li zainteresiran za potencijalnu borbu za IBF-ov pojas gdje je hrvatski boksač službeni izazivač aktualnog prvaka iz Ukrajine.

Naravno, Hrgović je oduševljeno pristao.

Usik želio riješiti prepreku zvanu Hrgović

Usikov tim je poludio jer je Fury već drugi put otkazao borbu svih borbi, prvi put zbog očajnog meča s Francisom Ngannouom. S druge strane, Hrgović Usiku stoji kao obaveza jer je IBF naredio borbu za titulu u svojoj federaciji i to odmah nakon borbe s Furyjem. Ovako su se nadali riješiti obavezu zvanu Hrgović dok ne dočekaju opet Furyja.

Tyson Fury i Oleksandr Usik Tyson Fury i Oleksandr Usik (Foto: Profimedia)

No, neslužbeni prvi čovjek svjetskog boksa, Njegova Ekselencija Turki AlAlShikh, nema strpljenja. Naredio je novi datum borbe Usik – Fury za 18. svibnja, a Hrgoviću je ponudio veliku borbu 8. ožujka protiv jednog od čak šest sjajnih imena.

Hrgović mora u toj borbi pobijediti ukoliko želi ostati prvi izazivač prema IBF-u, a ukoliko odbije ovaj datum jako će mu pasti dionice u očima Saudijaca.

Hoće li se Fury i treći put povući?

Mnogi boksački stručnjaci su odmah nakon vijesti o novom datumu borbe za svjetske naslove otvoreno posumnjali u održavanje iste. Furyjeva posjekotina iznad oka je ozbiljna i pitanje je koliko će mu se koža na tom dijelu glave oporaviti do svibnja.

Ukoliko Fury uđe u tu borbu, jasno je da će ga Ukrajinac gađati u to mjesto kako bi što prije otvorio ranu. Slično smo vidjeli u meču Furyja s Ottom Wallinom prije četiri godine kada je Britanac jedva pobjedom nekako okončao taj meč zbog obilnog krvarenja.

10 milijuna dolara kazne

U slučaju nove odgode, Fury će biti kažnjen s 10 milijuna dolara od strane Saudijaca kao organizatora i to bi mu bila čak treće odustajanje od meča s Usikom. Fury se zbog ranog novog datuma tako nalazi u prilično nezahvalnoj situaciji do koje se sam doveo pristavši još na onaj, mislilo se, egzibicijski meč Ngannouom gdje mu je sve krenulo prema dolje.

Filip Hrgović Filip Hrgović (Foto: Afp)

Sve je na strani Hrgovića, osim onog najvažnijeg

Ako se taj meč na kraju ne dogodi, jasno je kako opet u prvi plan uskače Filip Hrgović. Barem bi tako trebalo biti po nedavnoj boksačkoj logici.

''Intenzivno radimo na meču s Hrgovićem iako imamo malo vremena. Za nas nema drugih opcija, ali nije na nama da odlučimo nego organizatorima. Ukoliko se nakon Furyja Usik neće boriti s Hrgovićem, izgubit će IBF-ov pojas'', rekao je prije dva dana Usikov menadžer Krasjuk kada još nije znao za odluku Saudijaca.

Turki AlAlShikh želi vidjeti najveća imena jedno protiv drugoga, a Hrgović za njega nije ni Usik, ni Fury ni Joshua. Možda bi se, ukoliko do tada naš boksač zadrži svoj status prvog izazivača, Usik i Hrgović u tom slučaju mogli boriti negdje u Europi u organizaciji Usikova tima. Uostalom, tako nalaže i odluka IBF-a, ali ne zaboravimo tko vuče konce svjetskog boksa.

Federacije i svi drugi promotori na koljenima slušaju čovjeka koji drže najveće novce, a on zasad ne izgleda kao dobra opcija za Hrginu toliko željenu borbu za za svjetski IBF naslov.

Alashik i Hrgović Alashik i Hrgović (Foto: Instagram)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider