Košarka
SPORTOVI
Košarka
Prljavi potez godine

Gruzijac pokrenuo buru: Namjerno ozlijedio zvijezdu Spursa i odlučio utakmicu?

Spursi su u prvoj utakmici konferencijskog finala imali veliku prednost na gostovanju kod Warriorsa, ali planove im je pokvario kontroverzan potez Zaze Pačulije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Gruzijski centar Golden State Warriorsa Zaza Pačulia već je drugi put u sezoni krivac za ozljedu NBA superzvijezde. U regularnoj sezoni pao je na nogu suigrača Kevina Duranta i ozlijedio mu koljeno, a u prvoj utakmici konferencijskog finala na njegovu je nogu doskočio Kawhi Leonard i ozlijedio već načeti gležanj.

Ozljeda Duranta očigledno je bila nesretan slučaj, ali incident s Leonardom pokrenuo je pravu lavinu u NBA-u. Pačulia je izašao na jedan šut Leonarda i postavio nogu ispod njega, što se kažnjava prekršajem zbog velikog rizika od ozljede. Upravo se to dogodilo Kawhiju koji je morao izaći iz igre u trećoj četvrtini pri vodstvu Spursa 78:55.

Warriorsi su do kraja okrenuli rezultat i upisali pobjedu, a sporni detalj razljutio je navijače Spursa koji smatraju da je Pačulia prljavim potezom okrenuo utakmicu. Leonard je do ozljede ubacio 26 koševa u samo 23 minute, a bez njega čak i sjajno uigrana momčad Spursa teško može parirati Warriorsima.

Njegovo je stanje još nepoznato, ali ako ne bude mogao igrati do kraja serije šanse Spursa svedene su na minimum. Kawhi je propustio i šestu utakmicu protiv Houstona upravo zbog ozljede gležnja, a u ovoj utakmici je s njim imao problema i prije prekršaja Pačulije.

Warriorsima ovo nije prvi incident

Nakon utakmice Pačulia se branio da je napravio ono što mora: izašao na šut i pokušao omesti Leonarda, te da nije ni primijetio da je on završio na podu dok nije čuo zviždaljku. Oglasio se i Leonard koji je izjavio da ne vjeruje da ga je Pačulia namjerno ozlijedio, ali snimka situacije ipak baca sumnju na Gruzijca.

Zadnji korak prema Leonardu izgleda kao da se mogao izbjeći, a zadnju će riječ imati NBA liga koja Pačuliji može na temelju snimke odrezati kaznu ili suspenziju. Gruzijac je od ranije poznat kao prljav igrač, a kao takav se odlično uklopio u Warriorse koji su velika momčad, ali ih često optužuju za prljave poteze koji bacaju sjenu na njihova ostvarenja.

Udarac u međunožje Draymonda Greena vjerojatno je najpoznatiji detalj, a kontroverzni su bili i blokovi Andrewa Boguta na granici prekršaja u napadu. Australski centar ih je, dok je bio igrač Warriorsa, izvodio na dnevnoj bazi, a mnogi su se tada pitali bi li Warriorsi bili toliko ubojiti bez njegovih kretanja u bloku.

Bogut više nije igrač Warriorsa, ali umjesto njega tu je Pačulia čiji potezi također bacaju sjenu na njihove pobjede. Prije prekršaja na Leonardu ''istaknuo'' se i guranjem Pattyja Millsa koji je trčao za Stephom Curryjem. Suci se nisu oglasili, Curry je dobio otvorenu tricu, a Pačulia dodatne optužbe i neslužbenu nagradu DPOY, što je inače skraćenica za Defensive Player od the Year, ali za njega je preimenovana u Dirtiest Player of the Year.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider