Košarka
SPORTOVI
Košarka
Upozorenje za Warriorse

Zašto Cavsi mogu do epskog preokreta: LeBron je kralj odlučujućih utakmica

Samo jedna utakmica bila je dovoljna da priče o nepobjedivosti Warriorsa zamijene priče o povijesnom preokretu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prošle sezone Golden State Warriorsi imali su vodstvo 3:1 u finalu, ali nisu iskoristili tri meč lopte i Cavaliersi su epskim preokretom osvojili prvi naslov u povijesti. Gubitak vodstva 3:1 postao je pravi internetski fenomen i dio popularne kulture koji ne gubi zamah ni godinu kasnije.

Ovosezonsko finale počelo je 3:0 vodstvom Warriorsa, ali nakon sjajne predstave u četvrtoj utakmici, kojom su Cavsi spriječili Warriorse u prvom osvajanju naslova bez playoff poraza u NBA povijesti, aktualni prvaci vratili su samopouzdanje i srušili mit o nepobjedivosti Warriorsa. Momentum je sada na strani Cavsa, a pritisak je na Warriorsima; ako ne iskoriste meč loptu na domaćem parketu, Cavsi će imati priliku u svojoj dvorani izjednačiti na 3:3 i odvesti seriju u neizvjesnost sedme utakmice.

Bio bi to nezapamćeni preokret: nijedna momčad u povijesti NBA lige nije izgubila 3:0 vodstvo u playoff seriji, a ako se to dogodi u finalu, bit će to preokret za povijest. Prvi korak bit će najteži; Cavsi moraju izaći kao pobjednici iz užarene Oracle arene, a glavni adut bit će im, naravno, LeBron James.

Razlog nije samo taj što se radi o glavnom igraču i najboljem košarkašu današnjice – njegova statistika u utakmicama koje odlučuju o eliminaciji je nevjerojatna. Od posljednjih 11 takvih utakmica LeBron je slavio u devet, a pritom je u prosjeku ostvarivao 34,5 koševa, 12,1 skok i sedam asistencija.

Cavsi moraju vratiti Thompsona u igru

Prošle sezone u petoj utakmici protiv Warriorsa upisao je 41 koš i 16 skokova, a u šestoj je odveo Cavse do odlučujuće utakmice s 41 košem i 11 asistencija. LeBron će bez sumnje biti maksimalno motiviran, a osim navijača Cavsa za njega će navijati i Internet koji već smišlja nove šale na račun Warriorsa.

Samo jedna utakmica bila je dovoljna da priče o nepobjedivosti Warriorsa zamijene priče o povijesnom preokretu: Cavsi su pokazali da mogu zaustaviti Warriorse, ali za odlučujuću utakmicu trebat će im puno više od još jedne epske partije LeBrona.

Warriorsi su zasad potpuno eliminirali iz igre ''X-faktora'' Cavsa Tristana Thompsona, zbog čega Cavsi u odnosu na prošlogodišnje finale praktički imaju igrača manje. Iako će neki okriviti ''prokletstvo Kardashiana'', po kojem igrači koji su u vezi s nekom od reality zvijezda propadaju, za njegove loše igre puno su zaslužniji Draymond Green i Zaza Pačulia.

Visoka linija je odlično neutralizirala Thompsona: snažni Gruzijac Pačulia striktno ga prati i ne dopušta mu skupljanje skokova u napadu, dok Green pazi na njegova protrčavanja i tranzicijsku igru. Neutralizacija Thompsona jedan je od glavnih razloga velike prednosti Warriorsa, a ako Tyronn Lue nađe načina da ga vrati u igru, Cavsi će dobiti ubojito oružje u lovu na veliki preokret.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider