Košarka
SPORTOVI
Košarka
Dijametralno suprotna priča

Što sad čeka Hardena i Jokića? ''Oni se moraju odlučiti, a ne mogu potpisati jednog Bogdanovića''

Nakon što su ispali u polufinalu Zapadne konferencije, Denver Nuggetsi i Houston Rocketsi polako se okreću vrućem ljeto koje je pred njima. Doduše, u znatno drugačijim okolnostima, bez obzira što su zapeli na istoj stepenici.

Chris Paul, James Harden i Nikola Jokić (Foto: AFP/GOL.hr) (Foto: AFP/GOL.hr)

Houston Rocketsi doživjeli su bolan kraj sezone, ali vlasnik kluba Tilman Fertita je ubrzo nakon ispadanja od Golden Statea obećao titulu u Hardenovoj eri. Naš analitičar u ovogodišnjem NBA doigravanju, Roko Leni Ukić, smatra kako to neće biti lako ostvariti.

''Oni se sad moraju odlučiti. Je li ovo stil igre u koji slijepo vjeruju i koji će ih odvesti do NBA naslova. Je ili nije, to je prva odluka. Ako je, onda se tu nema prevelikog prostora za manevar. Mogu se potpisati dva šutera koji će biti solidni defanzivci i koji će čekati u kutu i realizirati te lopte koje dođu od Jamesa Hardena. Ili se moliti da kad bude trebalo Harden ne šutira 0/1 u zadnjoj četvrtini i da ne promaši težak šut, nego da ga pogodi. To je jedini način da ta ekipa prođe'', objasnio je Ukić za GOL.hr.

Iako je Fertita najavio da će ''učiniti ovu momčad boljom'', istaknuo je da detroniziranje Warriorsa nadilazi samu razinu talenta na rosteru. Kako je povratak Chrisa Paula, Hardena, Erica Gordona, PJ Tuckera i Clinta Capele zagarantiran, osim ako ne bude nekog iznenadnog tradea, pronalaženje nekog vrhunskog krila može napraviti razliku.

''Nebitno sad Golden State, sutra će biti netko drugi. Ne znam bi li oni prošli seriju protiv Denvera na isti način. Dakle, nije tu u pitanju samo Golden Statea, nego je to pitanje njihovog načina igre. Oni su bili četvrti na Zapadu, nisu sad nepobjediva ekipa koja ima problem samo s Warriorsima, već igraju specifičan stil košarke. I ako vjeruju u njega, mogu jedino potpisati dva ili tri 3D igrača i nadati se ponovno nemogućoj sezoni Hardena, jer po meni drugog prostora nema. Ne vidim ga'', kazao je hrvatski košarkaš.

Stephen Curry, Damien Lillard i Kawhi Leonard (Foto: AFP/GOL.hr) Ukić i Stipčević za GOL.hr: Zašto je ovo poseban NBA playoff, igrači koji su ih oduševili i analiza oba finala divider

Rocketsi su prošlo ljeto potpisali s Capelom petogodišnji ugovor vrijedan 90 milijuna dolara, a kad tome pridodamo maksimalne ugovore od Paula i Hardena, ostane jako malo prostora za pojačanja.

''Capela je unutra i on je to što je, neće dogodine postati igrač zbog kojeg će umjesto da 30 puta napadnu preuzimanje na perimetru, deset puta napasti preuzimanje ispod koša. Također, Paul sigurno neće imati bolju sezonu nego što je imao ove godine, a Tucker je to što jest. Znači, njihovi igrači više ne mogu podignuti individualnu vrijednost. Oni samo mogu gađati par malih ugovora i nadati se da ti igrači postanu bolji nego što su Gerald Green i Danuel House'', izjavio je Ukić te istaknuo tko bi se jako dobro uklopio.

''Oni ne mogu potpisati jednog Bojana Bogdanovića, nemaju prostora za njega. Ili dovesti Khrisa Middletona, on bi bio idealan, ali ne mogu'', dodao je.

Houston je četvrti put u zadnjih pet godina eliminiran od strane Golden Statea, ali teško da će više imati priliku kakvu je imao ove sezone. Warriorsi su igrali bez svog najboljeg strijelac Kevina Duranta i uspjeli proći neokrznuti.

''Takve ekipe kada propuste jednu godinu, nije isto kao što se dogodilo Denveru. Nije isto kad propustiš šansu s 32 ili 33 godine, kao Paul. Njihov prozor se polako zatvara i nije sad lako izgurati cijelu sezonu i doći opet u istu poziciju i biti bolji nego lani. Tako da nisam optimista što se tiče njihove ekipe. Ili da jednostavno promijene trenera i probaju s nekim drugačijim stilom'', izjavio je bivši igrač Raptorsa.

NBA playoff (Foto: AFP) Roko Ukić za GOL.hr najavljuje NBA doigravanje: Kojim ekipama ne vjeruje, tko su najveća iznenađenja i može li itko srušiti Warriorse divider

Kao jedan od glavnih problema Houstona nameće se stil koji favorizira individualnu košarku Jamesa Hardena, koji još nikad nije odveo svoju ekipu do velikog finala. Jest igrao u njemu kao najbolji šesti igrač Oklahome, no još nikad kao vođa Rocketsa.

''Ne vidim načina na koji Harden s ovakvim stilom može odvesti svoju ekipu do naslova, kao što ne vidim kako Westbrook može odvesti svoju ekipu do naslova. Mislim da su to fenomenalni igrači s nevjerojatnom individualnom kvalitetom, ali košarka je ipak timski sport i zna se koje su vrste ekipe dosad osvajale naslove i bile dinastije. To nikad nije bila ekipa gdje glavni igrač igra izolaciju na trici'', rekao je Ukić.

Kad je riječ o Denveru, priča je dijametralno suprotna. Nuggetsi su napravili iskorak te imaju mladu i vrlo zanimljivu jezgru oko koje se može graditi momčad za visoke domete.

''Mislim da su oni skroz suprotna priča nego Houston. Ako Houston nema puno manevarskog prostora, Denver ga ima koliko hoćeš, jer oni mogu puno stvari napraviti. Oni imaju jedino Jokića na maksimalnom ugovoru i puno igrača na rookie ugovorima. Također, Paul Millsap je njima igrač koji je tu najmanje bitan. Mislim da takvog igrača, koji može igrati uz Nikolu Jokića, mogu naći za puno manje novaca'', rekao je dugogodišnji hrvatski reprezentativac.

Nuggetsi se zasad ne spominju previše kao potencijalna destinacija za superstarove, iako imaju dobru situaciju na rosteru i mogućnost rješavanja Millsapovog ugovora (momčadska opcija) vrijednog 30 milijuna dolara za iduću sezonu.

''Ne znam zašto se oni ne spominju kao sredina u koju bi mogao doći neki top slobodni igrač. Dva igrača koja se sigurno neće dirati su Murray i Jokić, ali svi drugi su podložni promjeni. Imaju već posložen sustav igre i neku svoju kemiju koja dobro funkcionira. Super je da su prošli San Antonio, jer sad imaju sedam playoff utakmica iskustva više. Mislim da imaju potencijal za napraviti velike stvari i dogodine ih vidim potencijalno korak više'', zaključio je Ukić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider