Košarka
SPORTOVI
Košarka
FINAC NAPOKON LETI

Prvo je razbio Hrvatsku, a sad u novoj NBA momčadi radi čuda kakva su mu odavno predviđali

Jedan od igrača o kojima se najviše priča nakon prvog tjedna NBA lige je Lauri Markkanen.

Lauri Markkanen (Foto: Afp)

Čini se kako je utakmica protiv Hrvatske na Eurobasketu, u kojoj je jednostavno briljirao te sam svoju ekipu odveo u četvrtfinale, bila samo uvertira u ono što Lauri Markkanen namjerava raditi ove sezone.

Finac u svojoj šestoj NBA sezoni te u svojoj trećoj momčadi, trenutno igra onako kako je u svoje prve dvije sezone u dresu Bullsa povremeno znao pokazivati da može. 

Ovaj i prošlosezonski Utah se u potpunosti razlikuju

No, stvar je u tome da je to rijetko tko očekivao kad je razmijenjen u Utah Jazz, momčad koju je ove sezone napustilo deset igrača te jednako toliko došlo u nju. Došao je i novi trener, Will Hardy, sve s ciljem da se odradi rebuilding. Od bitnih dosadašnjih igrača ostali su tek veteran Mike Conley i vrlo korisni Jordan Clarkson.

Ivica Zubac Zubac pružio vrlo dobru rolu u pobjedi Clippersa, Bogdanović ubacio 16 poena u porazu Detroita divider

A rebuilding u NBA znači sezonugdje će se pokušati stvoriti neke igrače koji će biti nositelji igre u budućnosti, ali isto tako gdje je cilj, iako vam to naravno nitko neće priznati, ne pobijediti u nekom velikom broju utakmica. Posebno kad dolazi draft na kojem će prvi pick biti Victor Wembanyama.

Gotovo sve prognoze su ovaj Utah Jazz stavljale među posljednjih pet momčadi lige, a nema sumnje kako se i u upravi kluba misli već sad o draft lotteryju, jednom od onih koji bi mogao franšizi s prvim izborom donijeti desetak godina prosperiteta. Utah je na to sve bio spreman, što je pomalo nevjerojatno za momčad koja je prije manje od godinu i pol dana završila regularnu sezonu s najboljim omjerom lige.

Rebuilding? Zna li novi leteći Finac što je to?

No, čini se takve planove ne gaji Lauri Markkanen.

Naime, nakon tri utakmice Jazz je na omjeru 3-0, a najzaslužniji za to je prije svega 25-godišnji Finac, koji je uz sebe podigao još neke igrače od kojih se to nije očekivalo.

Da, početak je sezone i ovo ne znači da Jazz na kraju neće završiti ispod 20 pobjeda, kao što im početne prognoze glase. Ali, Lauri i ekipa očito uživaju u košarci te dok je tako je sve moguće. Osim toga, imaju i samopouzdanja, budući da su dvije od te tri pobjede ostvarili nakon produžetka. Ne zaboravimo da su se tek okupili te da kemija u momčadi još nije ni približno onakva kakva može biti.

Što se tiče Markkanena, on je u prve tri utakmice upisivao u prosjeku 24 poena, 9.7 skokova i 3.7 asistencija, uz 1.3 ukradenu loptu te je sad već jasno kako će biti prva violina ovog Jazza, koji je prosjeku ubacio 125 poena po utakmici.

Igraju vrlo brzu, ali isto tako timsku košarku te bi vrlo lako mogli dobiti neke nove fanove, a uz Markkanena se za sada najviše iskazuju Kelly Olynyk (16.3 poena po utakmici), Jarred Vanderbilt (8.7 poena, deset skokova) te Clarkson (19 poena, 3.7 skokova, 5.7 asistencija). Od Colina Sextona se tek očekuju prave partije.

Nastavi li Jazz ovako, a prave sportaše nije moguće natjerati gubiti, možda će GM Danny Ainge i ekipa morati odraditi još koji "trade" u svrhu izgradnje. Iako, gledajući kako ova ekipa već na početku djeluju, možda ne bi bilo loše pokušati nešto napraviti od njih. Puno je tu talenta koji se itekako može dalje izbrusiti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider