Košarka
SPORTOVI
Košarka
Povratak otpisanih

Tko stoji iza niza kojemu se nitko ne može prestati čuditi?

Da nam je netko prije tri tjedna rekao da će Miami imati najluđi niz pobjeda u NBA-u ove sezone, rekli bismo mu u najmanju ruku da je lud i da je očito pobrkao godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U posljednje tri sezone ni jedna momčad nije doživjela veće promjene od Miami Heata. Nakon što su igrali četiri uzastopna finala i 2014. potučeni do nogu od Spursa, krenuo je strmoglavi pad. Od tada organizaciju Heata pogađaju loše vijesti i tektonske promjene, a koje su kulminirale prošle sezone odlaskom ikone kluba Dwyane Wadea. Mnogi su još uvijek razočarani i pogođeni takvim raspletom, ali ono što se trenutno događa sigurno je vratilo djelić optimizma među navijače i čelnike kluba.

Wade je u Miamiju proveo 13 godina, osvojio tri naslova i postavio brojne rekorde, no očito je sudbina htjela da krene drugim putem, kao što je to napravio i njegov prijatelj James. Samo što Heat nikada nije bio ''njegov'' klub. Kao što ni Chris Bosh nije bio od početka tu. Međutim, kad je postalo jasno da će Bosh zbog zdravstvenih problema teško opet zaigrati u NBA-u, Wade i Miami našli su se na suprotnim stranama.

Bolan kraj jedne ere

Bio je to bolan kraj jedne ere. Perioda u kojem je Spoelstrina momčad harala ligom i bila na pragu da postane dinastija koja će osvajati višestruke naslove. No, James je pokrenuo lavinu koja se još uvijek nije zaustavila. Na trenutke je izgledalo kao da će Pat Riley uspjeti spasiti stvar i donekle složiti pristojnu playoff ekipu u godinama koje dolaze, ali rastanak s Wadeom bio je posljednji čavao u lijesu njegove generacije.

Postalo je očito da Miami mora krenuti novim putem. Moguće bolnim i praćenim nizom poraza koji će teško pasti navijačima, ali jedinim ispravnim ukoliko se želi vratiti tamo gdje je i bio. Uoči sezone od igrača koji su prije tri godine igrali veliko finale na rosteru je ostao samo neslomljivi Udonis Haslem. Vojnik kluba koji će vjerojatno i završiti karijeru na Floridi. Ostao je i Erik Spoelstra, kojemu su u prošlosti spočitavali trenerske kvalitete zbog činjenice da je u ruke dobio momčad s kojom bi ''svatko bio prvak''.

Prije tri tjedna dobar dio njih je i dalje tako mislio. Miami je sjedio na dnu Istočne konferencije s omjerom 11-30. Čak ga je i Philadelphia prestigla. I već se naveliko pričalo o tome kako Pat Riley ''tankira'' te kako će Miami sezonu završiti među tri najgore momčadi NBA-a, ako ne i prvi iza očajnog Brooklyna. Većina se i pomirila s time, jer što se bitno može promijeniti u nastavku sezone. Međutim, onda se dogodilo malo čudo.

Najluđi niz NBA-a

Miami je od tog trenutka nanizao deset uzastopnih pobjeda, od kojih su neke spektakularne poput one protiv Warriorsa u zadnjim sekundama i stigao na rub doigravanja. I sve to s istom momčadi s kojom je dotad upisao 30 poraza. Pa što se onda promijenilo? Spoelstra je konačno potvrdio kako je itekako dobar trener koji zaslužuje više respekta za ono što radi zadnjih godina.

Kormilar Heata pokazao je kako se treba nositi s olujom u kojoj se zatekao. Izvukao je momčad iz vrtloga poraza i manjka samopouzdanja te u tom razdoblju od nje napravio drugu najefikasniju ekipu lige. Naime, Miami tijekom ovog niza ima drugi napadački rejting (110) odmah iza Golden Statea i prosječno postiže 11,3 trice po utakmici (šesti najbolji prosjek). Prije toga bio je na 23. mjestu po ubačenim tricama. A znamo koliko to danas ima utjecaja na rezultat.

Spoelstrina momčad tijekom tog razdoblja također posjeduje najbolji defanzivni rejting (98,6). U tome i šutu za tri poena leže glavni razlozi Miamijevih pobjeda, ali i načinu na koji se podigla igra određenih igrača. Posebno impresionira Dion Waiters. I nije Waiters jedini kojega je Spoelstra preporodio. Tu su transformacija Jamesa Johnsona i odlično uklopljena uloga Tylera Johnsona. Znali smo kako će Whiteside i Dragić biti sve u ovoj momčadi i igraju fenomenalno, ali eksplozija igrača iz drugog plana je ta koja je dala dodatni zamah.

Waitersov preporod

Bivši suigrač Jamesa i Duranta, a koji se od dolaska u ligu nikako nije mogao skrasiti i do kraja izraziti, konačno ispunjava sav svoj potencijal. Prije nego je krenuo ludi niz, Waitersov šut iz igre bio je na 36,7 posto i na 30,8 posto za tricu. Nakon toga je na 42 posto iz igre i 40,2 posto za tri poena. Ono što je najbolje u svemu je da neće prestati šutirati pa makar imao lošu večer. A to je samopouzdanje koje je nedostajalo. Njemu i cijeloj momčadi, jer ništa puno manje nevjerojatni nisu ni Dragić ni Whiteside.

Whiteside je nedavno postao prvi igrač još od 1951-52 kojem je trebalo najmanje vremena (27 minuta) da dođe do 30 koševa i 20 skokova. Naravno da to neće trajati vječno, kao ni Miamijev niz, ali svakako je vrijedan divljenja. Bude li Miami i dalje imao ''spacing'' koji ima u posljednje vrijeme te agresivno napadao reket i stvarao puno otvorenih i laganih šuteva, mnogima će još doći glave. Pogotovo ostane li obrana na ovom nivou.

Ove sezone samo su tri momčadi imale niz od minimalno deset pobjeda. Druge dvije su Warriorsi i Rocketsi, koji imaju puno bolje rostere. I to nešto govori o Miamiju. Možda neće ni ući u playoff, ali potvrđuje da ima svijetlu budućnost i pravog trenera. Ovo potonje možda je i najvažnije od svega. Jer ako je Spoelstra prije bio samo sretnik, onda je sada najveći mudrac lige. Dakako da nije ni jedno ni drugo, ali izvlači ono najbolje iz svoje momčadi i na ovaj niz samo će odmahnuti rukom uz poruku ''Imamo mi još puno posla pred sobom''.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider