Košarka
SPORTOVI
Košarka
KREĆU KVALIFIKACIJE

Hrvatska je žrtva jednog od najbesmislenijih sistema u sportskoj povijesti, ali na muci se poznaju junaci

Hrvatska košarkaška reprezentacija kreće u lov na Eurobasket, natjecanje koje još nikad nismo propustili.

Ovog tjedna započinju kvalifikacije za Eurobasket 2025. godine, koji će zajednički ugostiti Poljska, Latvija, Finska i Cipar. 

Hrvatska košarkaška reprezentacija po nastavak niza nastupa na europskim prvenstvima, a od osamostaljenja nismo propustili nijedno, krenut će na najtežem mogućem ispitu, što možda i nije loše gledajući na sustav natjecanja.

Krećemo tamo gdje nemamo što izgubiti

U petak 23. veljače čeka nas Francuska u Brestu. Jedna od najboljih reprezentacija svijeta, kad su svi na broju, no i u ovakvim uvjetima jedna od boljih na starom kontitentu.

Imena poput Lessorta, Inglisa, Yabuselea, Poiriera i drugih itekako puno znače na europskoj košarkaškoj karti te će Francuzi biti veliki favoriti. Ali, nama je to doslovno utakmica gdje možemo jako puno dobiti, a nemamo praktički puno toga za izgubiti (osim ako BiH tamo ostvari pobjedu, a Hrvatska ne).

Tri dana kasnije, kod kuće ćemo dočekati slabašni Cipar. Tu pobjeda jednostavno ne smije doći u pitanje.

Najvažnije utakmice igrat ćemo tek pred kraj godine

Ono najvažnije dogodit će se tek u studenom, kad nas čekaju dva susreta protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine i to su utakmice u kojima bi se trebao odrediti putnik za Eurobasket iduće godine. Dva poraza u tim susretima ili ukupno manje poena u slučaju po jedne pobjede sa svake strane, značili bi ostanak kod kuće i još teže razdoblje za hrvatsku košarku.

I upravo to je apsurdna situacija ovih cijelih kvalifikacija, budući da se kvalifikacije igraju u osam grupa, a naša je gotovo sigurno jedina iz koje trećeplasirana momčad neće putovati na Eurobasket.

Naime, prema pravilima bi iz svake skupine trebalo putovati najboljih troje, no kako su domaćini kvalifikacirani izravno, Hrvatske se našla u neobranom grožđu.

Domaćini igraju kvalifikacije iako su već na prvenstvu!

Kako preostali domaćini sigurno neće završiti na posljednjem mjestu u svojim skupinama, a Cipar hoće, nama je ždrijeb dodijelio bizarnu, ali svakako najbesmisleniju situaciju. Gdje u skupini moraš igrati s momčadi koja je natjecanje već izborila.

To je samo još jedna od gluposti FIBA-e, a nije da ih nema.

Ako su već domaćini natjecanja htjeli igrati neke utakmice prema planiranom rasporedu, zašto nisu jednostavno uvrštene u jednu zajedničku skupinu. Njima će ionako i ovdje svaki susret biti praktički prijateljski i nevažan, ali neće njihovim protivnicima.

Onako bi međusobno odradili prijateljske susrete i ostali bi u nekom ritmu te se kvalitetno testirali, dok bismo preostalih 20 sudionika dobili poštenim sustavom kvalifikacija gdje svi imaju jednake šanse. Kako bi ga osmislili, to je na FIBA-i, ali svakako bi bilo što bilo poštenije od ovog apsurda.

FIBA je uistinu napravila takvu teško opisivu glupost

Da, uistinu nam je nevjerojatno da su momčadi koje su već na prvenstvu uvrštene u kvalifikacije s onima koji prvenstvo tek moraju izboriti i zato je ovo jedan od najluđih, najbesmislenijih i najteže shvatljivih sustava natjecanja u novijoj sportskoj povijesti, barem ako se misli na neku ozbiljnu profesionalnu razinu.

No, na muci se poznaju junaci, naši košarkaši će se morati iskazati i izboriti prvenstvo protiv itekako ozbiljnih protivnika, dok ćemo s druge strane za put na Eurobasket gledati dvoboje Švedske i Bugarske, Portugala i Ukrajine, Islanda i Mađarske, Velike Britanije i Nizozemske ili Sjeverne Makedonije i Estonije, gdje je zapravo poprilično jasno tko bi trebao otpasti.

Nažalost, među njima će se naći Hrvatska ili BiH, reprezentacije koje to nisu zaslužile, jer će sigurno poraženi iz našeg ogleda biti kvalitetniji od nekih koji će na prvenstvo putovati.

Od kukanja nema rezultata, ali ovo se jednostavno moralo spomenuti. Sustav natjecanja je bizaran i nepošten, ali takav je kakav je i kroz njega se moramo kvalificirati na natjecanje koje jednostavno ne smijemo propustiti. I to bez naših najboljih igrača, izuzev Marija Hezonje koji će biti predvodnik ove ekipe.

Pripremite se, krećemo!

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider