Košarka
SPORTOVI
Košarka
peti poraz lebrona u finalu

Ništa od epskog preokreta: Kevin Durant odveo Warriorse do naslova prvaka

Preokreta kao lani ipak nije bilo. Golden State Warriorsi osvojili su peti naslov NBA prvaka u klupskoj povijesti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Košarkaši Golden State Warriorsa osvojili su naslov NBA prvaka nakon što su u velikom finalu sa 4-1 u pobjedama svladali prošlogodišnje prvake Cleveland Cavalierse. U petoj utakmici igranoj u Oaklandu Warriorsi su slavili sa 129-120.

Warriorse su do drugog naslova u posljednje tri sezone, najbolji su bili i 2015., a petog u klupskoj povijesti, predvodili Kevin Durant koji je ostvario učinak od 39 koševa, sedam skokova, te pet asistencija i Stephen Curry sa 34 ubačaja, 10 asistencija i šest skokova.

Cavsima nije pomogla niti još jedna sjajna predstava LeBrona Jamesa koji je ubacio 41 poen uz 13 skokova i osam asistencija, Kyrie Irving je dodao 26, a J.R. Smith 25 poena.

Crna rupa Clevelanda ubila nadu u preokret

Cleveland je odlično izgledao u prvoj četvrtini koju je u konačnici i dobio rezultatom 37:33, no onda se u drugoj dogodila crna rupa u igri, koja im se događala u sve četiri utakmice koje su izgubili. Prve dvije u seriji završene su teškim porazom, a u trećoj je prokockana velika prednost u završnici.

Golden State je u jednom trenutku bio u seriji 30:8, a razlika se u drugoj četvrtini popela i do +17. No za razliku od prve dvije utakmice kada su se raspali, Cavsi su se uspjeli vratiti na svega četiri koša zaostatka. Međutim tada je ponovno proradila mašinerija Warriorsa predvođena Durantom, pa se Cleveland vrlo brzo ponovno našao u dvoznamenkastom zaostatku.

Iznenađenje utakmice za Cavse bio je Andre Iguodala, koji je s klupe ubacio 20 koševa, a pritom je bio vrlo koristan i u obrani. Durant je bio gotovo nepogrešiv sa 70 posto šuta iz igre (14-20), dok je Curry izluđivao obranu Cavaliersa, te čak 15 puta završio na liniji slobodnog bacanja i ubacio 10 lopti iz igre.

Očajna klupa Cavsa, iako s nje ulaze zvijezde

Kod Cavsa je u potpunosti zakazao Kevin Love. Odmah je na početku sakupio dva brza prekršaja, zbog kojih je morao ranije na klupu za pričuvne igrače. Susret je završio sa šest poena i 10 skokova.

Kyrie Irving je pak imao problema s koljenom i leđima, pa je često bio na tretmanima liječnika uz teren. To se posebno vidjelo u toj drugoj četvrtini kada je u jednom duelu protiv mladog McCawa udario u problematično koljeno.

Osim što nije imao kvalitetnu pomoć od Lovea, LeBron je ostao i bez pomoći klupe. Samo sedam koševa zabila je klupa Clevelanda, uz šut 2-9 iz igre. Klupa Warriorsa ubacila je 35 poena, od čega je spomenuti Iguodala stavio 20.

Treba naglasiti da klupu Clevelanda čine bivši All-Star igrači Deron Williams i Richard Jefferson, sjajni šuter Kyle Korver, te solidni Iman Shumpert. Sedam poena je jednostavno premalo i preslabo za takva imena.

Durant zasluženi MVP

Za najkorisnijeg igrača (MVP) finala proglašen je Durant, koji je za svoj prvi naslov u karijeri, nakon što je prošloga ljeta stigao u Warriorse iz Oklahoma City Thundera, u svakoj od pet utakmica finala postigao više od 30 poena, a finale je okončao s prosjekom od 35.2 poena, 8.4 skokova i 5.4 asistencija.

On je zbog svojih slabijih izdanja u lanjskom finalu Zapada, ali u prethodnim pokušajima u doigravanju s Oklahoma Cityjem, često znao biti prozvan "choker" (osoba koja zakaže kada je najpotrebnije), no svojom igrom u finalu začepio je svima usta. Bio je jednostavno nezaustavljiv za sve igrače Cavaliersa, pa čak i LeBrona Jamesa koji je poznat kao jako dobar obrambeni igrač.

Durant je ostvario cilj zbog kojeg je napravio potez koji su mnogi osudili prošlog ljeta. Uzeo je titulu NBA prvaka i izbjegao da ode u povijest, kao mnogi sjajni košarkaši, bez prstena NBA prvaka.

Warriorsi su tijekom ovogodišnjeg doigravanja ostvarili 16 pobjeda, od toga 15 zaredom, uz samo jedan poraz.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider