Košarka
SPORTOVI
Košarka
brat zoran je tu

I bez Gorana Dragića Slovenija je vrlo opasan suparnik

Slovenija je posljednji predstavnik kojeg ćemo predstaviti kao suparnika Hrvatskoj u skupini C Eurobasketa, te ujedno prvi protivnik...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izbornik Jure Zdovc konačno je prevagnuo i odlučio se za veterana debitanta Sašu Zagorca (31) kao 12. igrača reprezentacije, umjesto mlade potencijalno nadolazeće zvijezde slovenske košarke Žige Dimeca. Zagorac je dosada igrao samo za juniorske selekcije Slovenije, pa će mu nastup protiv Hrvatske u zagrebačkoj Areni biti debi u seniorskoj reprezentaciji.

U usporedbi s reprezentacijom koja je prošle godine igrala na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj Slovenija je promijenila svega četiri igrača. Osim Zagorca preostala tri nova lica su Luka Rupnik, Mitja Nikolič i Nebojša Joksimović.

Najveći nedostatak u slovenskim redovima je NBA igrač Goran Dragić, koji će ovih dana postati otac i želio je biti uz svoju suprugu u tom posebnom trenutku. Koliko je njegov izostanak snažan udarac za slovenske ambicije govori podatak da je na lanjskom Svjetskom prvenstvu bilježio 16 poena i 4.3 asistencije u prosjeku po utakmici, te je odveo reprezentaciju do visokog sedmog mjesta na kraju.

Hoće li hrvatski košarkaši EuroBasket otvoriti pobjedom protiv Slovenije?

Ukupno glasova:

No, mlađi brat Zoran Dragić je u Zagrebu i na raspolaganju izborniku Zdovcu. Zoran je također jedno vrijeme bio u NBA ligi, čak i s bratom u Miami Heatu, ali se nikada nije uspio nametnuti treneru Eriku Spoelstri.

Nakon što je ovoga ljeta otpušten iz momčadi Boston Celticsa Zoran se vratio u Europu i potpisao za ruski Himki. Prošloga je ljeta na Svjetskom prvenstvu bilježio 12.9 poena, 4.1 skok i 1.3 asistencije po susretu, što je odličan učinak ako uzmemo u obzir da je na tom turniru igrao i njegov brat.

Zoranove zamjene za poziciji dvojke bit će Klemen Prepelič i Jaka Blazič, dok bi na poziciji razigravača trebao krenuti Jaka Klobučar.

Eurobasket 2015

Veteran Jure Balažič preuzeo je kapetansku traku od Gorana Dragića, te će krenuti na poziciji krilnog centra. Na centarskim pozicijama izmjenjivat će se Uroš Slokar, Miha Župan i mladi centar Alen Omić.

Spomenimo da u slovenskim redovima zbog ozljeda nema ni Erazema Lorbeka, Bene Udriha, Mirze Begića, Domena Lorbeka i Gašpera Vidmara. Kakva bi to reprezentacija bila da su još samo na raspolaganju Udrih, dvostruki NBA prvak s pregršt međunarodnog iskustva, te Begić, jedan od boljih blokera u europskim natjecanjima.

U pripremnim utakmicama za Eurobasket Slovenija je upisala šest pobjeda i četiri poraza. Porazi su bili pristojni, štoviše dva su bila jako tijesna i to protiv jednog od favorita za medalju - Srbije. U posljednjoj pripremnoj utakmici Srbija je slavila tek nakon produžetka 95:88.

Zoran Dragić i Alen Omić bili su glavni igrači tih priprema za Eurobasket, no najjači forte Slovenije je momčadska košarka. Zdovc rotira veliki broj igrača i svaki daje određeni obol u pobjedi, odnosno porazu. Nijednoj reprezentaciji, uključujući Hrvatskoj, neće biti lako protiv Slovenije, iako igra bez svog najboljeg igrača Gorana Dragića.

Eurobasket 2015

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider