Košarka
SPORTOVI
Košarka
stiže iz sad-a

Cedevita dovela još jedno pojačanje: Stigao i Duje Dukan!

Duje Dukan novo je pojačanje košarkaša Cedevite koja će opet imati jaku momčad.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Potencijalni hrvatski reprezentativac Duje Dukan već je dugo na listi naših želja a sada smo uspjeli realizirati dogovor", poručio je Matej Mamić, sportski direktor KK Cedevite.

"Kada se vidjelo da u novoj sezoni neće nastaviti u NBA odmah smo ga kontaktirali. Može igrati na poziciji 4 ili 3, a riječ je o velikom potencijalu koji će se, nadamo se, u Cedeviti potpuno isprofilirati do dresa reprezentacije. Potpisali smo trogodišnji ugovor na, vjerujem, obostrano zadovoljstvo."

Momčadi još nedostaje jedan Amerikanac na vanjskim pozicijama.

"U intenzivnim smo pregovorima za jednog 'combo guarda', Amerikanca na pozicijama 1 - 2. Time ćemo i okončati prijelazni rok daleko prije početka priprema sredinom kolovoza. Izuzetno smo zadovoljni kako će nam izgledati momčad u novoj sezoni i siguran sam da ćemo biti kvalitetniji nego lani, uz zacrtani proračun kojeg nismo probijali. Bez obzira na razne špekulacije sa strane mi ne preplaćujemo igrače nego oni rado kod nas dolaze i za možda manje ugovore ali uz saznanje da svakog igrača do kraja uvijek isplatimo a dolaze u iznimno ambicioznu sredinu koja želi ići samo i isključivo ka vrhu", ističe Matej Mamić.

Duje Dukan rođen je 4. prosinca 1991. godine. Visok je 203cm i igra na poziciji krilnog centra i krila. Nastupao je na poznatom sveučilištu Wisconsin, a u svojoj posljednjoj sveučilišnoj sezoni (2014./2015.) u prosjeku je bilježio 4.7 poena, 2.6 skokova i 0.6 asistencija za 15.9 min. po utakmici.
U dresu Wisconsina Dukan je u dva navrata došao do NCAA Final Foura. U sezoni 2013./2014.

Wisconsin je u polufinalu tijesno sa 74:73 poražen od Kentuckyja, a u toj je utakmici Dukan za 15 minuta upisao osam poena, pet skokova i dvije asistencije. Sezonu kasnije Wisconsin je uz dva poena, jedan skok i jednu asistenciju za 11 minuta Dukana u polufinalu svladao Kentucky 71:64, nakon čega su Badgersi u finalu pred više od 70.000 ljudi sa 68:63 poraženi od Dukea, a u toj utakmici Dukan je upisao pet poena i tri skoka.

Od Kingsa do Cedevite

S obzirom da u jakoj momčadi Badgersa nije imao veliku minutažu, Dukan na draftu 2015. očekivano nije bio izabran. No, mnoge je nakon toga iznenadio kad je u dresu Sacramento Kingsa u Ljetnoj ligi pokazao da je može biti iznimno koristan igrač i uz prosjek od 9.2 poena, 2.4 skoka i 0.6 asistencija za 18.0 minuta za tricu je šutirao sjajnih 41.7%.

S obzirom da su u modernoj košarci četvorke koje mogu otvoriti reket izvana vrlo tražene, dobra šuterska forma u Ljetnoj ligi Dukanu je priskrbila ugovor sa Sacramento Kingsima. Sezonu 2015./2016. Dukan je tako proveo kao igrač s NBA ugovorom, no Kingsi su ga poslali na kaljenje u NBDL ligu, gdje je kao član Reno Bighornsa imao vrlo dobru statistiku od 14.6 poena, 4.3 skoka i 1.2 asistencije za 28.9 min. po utakmici, s tim da je u prosjeku zabijao 2.7 trica po utakmici uz postotak šuta za tricu od 37.4%.

U posljednjoj utakmici Sacramento Kingsa u prošloj sezoni Dukan je dobio i šansu da debitira u NBA ligi. Za 24 minute ubilježio je šest poena, četiri skoka, jednu asistenciju i jednu ukradenu loptu u 116:81 porazu Kingsa od Houston Rocketsa.

Na kraju ćemo spomenuti i da je starijim košarkaškim fanovima od Duke Dukana vjerojatno poznatiji njegov otac Ivica Dukan, koji je dugogodišnji skaut Chicago Bullsa, a ujedno je bivši jugoslavenski reprezentativac i bivši igrač tada moćne splitske Jugoplastike.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider