Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
čeka ih borba

VIDEO Koga bi Dalić mogao voditi na Euro? Hoće li ići Baturina, Pjaca i Vlašić?

Hrvatska ide na turnir pred Euro, a tko bi mogao na put u Njemačku?

Izbornik Zlatko Dalić jučer je objavio svoj prvi popis nogometaša ove godine! S njima će na pripremni turnir u Abu Dhabi, koji ćete gledati na Novoj TV. A popis, ali i naše protivnike analizira Saša Lugonjić.

Točno četiri mjeseca nakon što su pobjedom nad Armenijom izborili plasman na EURO, hrvatski reprezentativci novu akciju imat će na Bliskom istoku.

Hrvatska će u Abu Dhabiju sudjelovati na Wins United Cupu, turniru na kojem će još igrati Tunis, Egipat i Novi Zeland. U polufinalima 22. ožujka Vatreni će igrati s Tunisom, a Egipat s Novim Zelandom. Poražene reprezentacije će 25. ožujka odigrati utakmicu za 3. mjesto, a pobjednici dan kasnije finale.

Usporedba vrijednosti Hrvatske i Tunisa poprilično preteže na stranu Dalićeve vrste. Prema Transfermarktu naš kadar procjenjuje se na 328 milijuna eura, a tuniški na 63 milijuna. S tim da treba naglasiti da Tunižani još nisu prijavili igrače za turnir u Abu Dhabiju, već se ovdje radi o momčadi koja je bila prijavljena za afrički kup nacija.

Najvrijedniji u redovima Vatrenih dvojac je Manchester Cityja. Joško Gvardiol s 80 milijuna eura i Mateo Kovačić s 38 milijuna. Tunižane predvodi tandem iz Bundeslige. Eintrachtov Ellyes Skhiris 13 milijuna eura, te Aïssa Laïdouni iz Bjeličinog Union Berlina procijenjen na 10 milijuna eura.

No, najveća nada reprezentacije Tunisa je 21-ogodišnji veznjak Hannibal Mejbri. Na afričkom kupu nacija nije ga bilo, zato nije uvršten u trenutni popis igrača na Transfermarktu. Radi se o mladiću koji je ove sezone nastupao za Manchester United u Premierligi, a u zimskom prijelaznom roku otišao na posudbu u Sevillu.

Kada usporedimo vrijednosti svih sudionika turnira u Abu Dhabiju, Hrvatska je daleko najvrijednije. Egipat se procjenjuje na 128 milijuna eura, od čega više od polovice otpada na Mohameda Salaha. Iako su iz Liverpoola već tražili da ga se poštedi puta u Emirate, iz egipatskog saveza su poručili kako će Salah putovati u Abu Dhabi u slučaju da u međuvremenu zaigra za Liverpool. Uvjerljivo najmanje vrijedi reprezentacija Novog Zelanda.

Kakva je situacija po pitanju viza za EURO u našoj reprezentaciji? Kada su vratari u pitanju dvojbi ne bi trebalo biti. Dominik Kotarski, vratar PAOK-a, zanimljiva je perspektiva i zato je i pozvan. No, sudeći po ranijim Dalićevim potezima jasno je da hrvatski izbornik nije sklon velikim rezovima, posebno u situacijama kada nisu nužni. Stoga je za očekivati da Ivušić i Labrović ostanu Livakovićeve alternative, a Kotarski zaoštri konkurenciju nakon EURA.

Od braniča na popisu za Emirate sigurni za EURO trebali bi biti Vida, Juranović, Gvardiol, Sosa, Stanišić, Šutalo i Erlić. Dok je pred Pongračićem velika borba da se ugura u avion za Njemačku.


Što se veznjaka tiče upitnika nema pored Modrića, Kovačića, Brozovića, Pašalića, Majera i Ivanušeca. Iako Ivanušecu sezona u Nizozemskoj nije ni izbliza kao lanjska polusezona u Dinamu, u situaciji kad su i Perišić i Oršić u fazi oporavka neupitan je za mjesto na EURU. Vlašić i Baturina itekako imaju svoje argumente, ali čeka ih borba za njemačku vizu.

Još jedan veznjak koji ne bi smio biti sporan za mjesto na EURU, bude li zdrav, je Luka Sučić. Isključivo zbog ozljede nogometaša Salzburga nema na popisu za Abu Dhabi.

I na kraju napadači. S popisa za Abu Dhabi, sigurni su, Perišić - jasno ukoliko bude spreman nakon ozljede - Kramarić, Petković i ove sezone najefikasniji Budimir. Pjaca u Emiratima ima priliku zaigrati prvi put nakon 2018., ali put do mjesta na EURU bit će vrlo zahtjevan.

Ono što Zlatku Daliću dodatno otežava situaciju oko završnog popisa za EURO je činjenica da će za razliku od prethodna dva velika natjecanja umjesto 26 moći prijaviti samo 23 igrača

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider