Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
loša egzekucija

VIDEO Novi dresovi podigli prašinu: "Ključan komunikacijski alat dizajnirala nam je privatna globalna kompanija"

Davor Bruketa o novom dresu Vatrenih: "Trebali smo tome ozbiljnije pristupiti."

Reprezentacija Hrvatske putuje na utakmicu protiv Tunisa na prijateljskom turniru u Egiptu, a nekoliko dana uoči puta predstavili su nove dresove.

Ne stišavaju se reakcije na nove nogometne reprezentacije. Još od 90-ih do danas Vatreni na teren izlaze u prepoznatljivim kockicama koje su svoje dimenzije i formate mijenjale tijekom godina. Legendarnog Šukerova dresa vjerojatno se svi sjećaju jednako dobro kao i danas Modrićeva. Nogometnim vremeplovom povest će vas Sanja Jurković.

M. Pašalić, M. Lukunić i Gvardiol VIDEO Pašalić i Gvardiol: ''Opuštenija je atmosfera, ali ne želimo kvariti ugled, HNL? Malo tko je očekivao Rijeku na vrhu'' divider

U ponedjeljak uvečer su ih potpisivali, a već ovog vikenda u njima će istrčati na teren. Iduće dvije godine Vatrene ćemo gledati u ovom ruhu.

"Stvarno je odličan, moram priznati da je uživo još puno ljepši nego na slikama i veselim se igrati u ovom dresu", kaže Marko Pjaca, hrvatski nogometni reprezentativac.

"Mislim da ima to nešto u sebi, taj neki retro stil, retro đir i mislim da će biti još ljepši ako ima neki uspjeh iza sebe", kaže Borna Sosa.

Dejan Lovren FOTO Iznenađenje za Vatrene: Jedan od najtrofejnijih reprezentativaca posjetio bivše suigrače divider

Kvadratići su naš zaštitni znak još od povijesne utakmice protiv SAD-a davne 1990. Tada ih je osmislio Boris Ljubičić i zadržali su se do danas, s raznim varijacijama na temu.

"Nadam se da će se svidjeti navijačima", kaže Nediljko Labrović.

Dres Hrvatske za Euro Evo što mislite o novom dresu Vatrenih divider

Brojne su uspjehe Vatreni ispisali u starim dresovima. Era ukošenih kockica započela je slavne '98. kad se Hrvatska s Mundijala vratila s broncom, no za srebro iz Rusije 2018. i broncu iz Katra 2022. ipak su bile zaslužne ravne kockice.

"Uglavnom se koriste crveni kvadrati i mislim da nema povratka, to je naš vizualni identitet, to je svakome jasno", priča Davor Bruketa, kreativni direktor.

Bruno Petković VIDEO Predstavljen novi dres Vatrenih za Euro 2024: Velika promjena na domaćem dresu, kako vam se sviđa? divider

Dresovi su iznimno važan strateški alat, smatra naš kreativni stručnjak. Tako smo 2012. s Italijom igrali remi u jednim dresovima, 2014. smo svladali Kamerun u drugima, a 2016. Španjolce u crno-plavima. 2010. se, kockicama unatoč, nismo plasirali. Znače li veće kockice i više sreće?

"Meni se samo čini da smo tome trebalo pristupiti puno ozbiljnije, a ne da taj jedan ključan komunikacijski alat zapravo dizajnira privatna globalna kompanija. On je na tragu tog vizualnog identiteta, međutim čini mi se da smo u prošlosti imali neke kvalitetnije egzekucije od ove."

Mogu nam se sviđati ili ne, činjenica je da je nogometašima u samo 30 godina pošlo za rukom izgraditi jedan od najprepoznatljivijih vizualnih identiteta na svijetu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider