Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Izbornik Dalić podigao prašinu: Mirišemo li kontroverzu!? Na koga je točno mislio i postoji li dublja pozadina

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić podigao je prašinu intrigantnim izjavama u Dnevniku Nove TV…

Zlatko Dalić zakovitlao je medijsku prašinu intrigantnim izjavama u Dnevniku Nove TV. Dalić je najavio mogući odlazak s mjesta izbornika hrvatske reprezentacije nakon Eura.

Vinicius Junior i Vinicius Rodrigues VIDEO Kako je prokletstvo mačke uništilo Brazil: Sve je započelo uoči utakmice s Hrvatskom divider

"Odbio sam puno toga zbog ovog Eura, bio sam u grču i pritisku. Ništa drugo me ne zanima, nema cijenu nikakvu moja uloga izbornika. Vodit ću Hrvatsku u Njemačkoj i napravit ćemo tamo sve da budemo pravi. Što će biti kasnije, vidjet ćemo, možda je vrijeme za neke mlađe, sedam godina je puno, ponos, čast", kazao je, među ostalim, Dalić.

Izbornik Dalić podigao prašinu izjavama u Dnevniku Nove TV

Kako protumačiti ove izjave? Je li Dalić ljutit na nekoga? Je li došlo do zamora materijala? Hoće li doista otići? To ne znamo i ne možemo izrijekom tvrditi jer sve je izrečeno u sferi hipoteza. Možda i moguće.

Dalić je u dosadašnjem mandatu u nekoliko navrata izlazio sa sličnim stavovima pa je na kraju ipak ostajao na čelu Vatrenih. Moguće je da na ovaj način testira čelnike HNS-a, da pokažu koliko čvrsto stoje iza njega jer očito da se po njegovoj glavi puno toga rojilo nakon poraza od Turske i Walesa.

Mikkel Hansen Najluđa utakmica godine: Jedan od najboljih u povijesti promašio za preokret stoljeća! divider

Kaže da je bio pod golemim pritiskom. U nekim ranijim izjavama kazao je da puno toga izdržao nakon tih poraza. Nije teško dokučiti na što je mislio. Je li osjetio sumnje i možda nešto načuo? Je li se zbog toga razočarao?

Ne mislim tu u prvom redu na medijske ili navijačke kritike i bodlje, one su manje bitne, a i uglavnom nisu bile tako oštre, iako su ga možda zaboljele nakon svih uspjeha koje je ostvario s reprezentacijom.

Hoće li Dalić doista otići nakon Eura?

Osobni dojam mi je da Dalić neće otići nakon Eura. Naravno, rezultat u pravilu sve kroji, ali Dalić ima golemi kredit. Čak i da ispadne na Euru u skupini, vjerojatno bi bez većih problema preživio na klupi.

Bilo bi kritika, to je sigurno, a i normalno, ali teško da bi se stvorila takva atmosfera da bi dobio otkaz. Jako teško. I u tom slučaju HNS bi mu vjerojatno dao povjerenje da povede reprezentaciju u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Ima ugovor do 2026., tako da je tu sve jasno. Osim toga, ne bi ni zaslužio otići na takav način nakon svega što je napravio. Ne bi bilo moralno ako još ima moralnosti u nogometu.

Šefovi HNS-a na čelu s Marijanom Kustićem dosad su znali ugasiti vatru Dalićevih sumnji pa vjerujem da će i ovaj put. Dalić bi možda mogao odlučiti da sam ode ako dobije ponudu nekog velikog europskog kluba.

To ipak nije izvjesno, a odlaziti s klupe hrvatske reprezentacije na mjesto trenera nekog osrednjeg kluba nema previše smisla. Čak ni u financijskom, a kamoli kvalitativnom i prestižnom smislu. Kako je sam navodio, već je odbijao azijske lukrativne ponude. Ističe da vođenje hrvatske reprezentacije nema cijenu, pa je i tu sve jasno.

Dalićeva možda još intrigantnija izjava

Posljednja izjava čak se čini kontradiktornom u odnosu na izjave koje je davao na press-konferenciji nakon utakmice s Armenijom, kada je u dva-tri navrata ponovio da nikada nije bio jači i odlučniji te da su mu kritike i sumnje nakon poraza od Turske i Walesa ušpricale novu dozu energije, da mu je to možda bilo potrebno, kao i čitavoj reprezentaciji, da se razbudi i opet stisne gas do daske.

Kada se sve zbroji i oduzme, čini mi se da je znatno izvjesnije je da će Dalić ostati na mjestu izbornika Vatrenih najmanje do Svjetskog prvenstva 2026., nego da će otići nakon Eura.

Druga jako zanimljiva, a možda i intrigantnija Dalićeva izjava u razgovoru za Dnevnik Nove TV prošla je možda malo ispod radara.

„Jedan stariji igrač - Ante Budimir - bio je junak hrvatskog plasmana na Euro“, bila je konstatacija našeg reportera Marka Šepata, a Dalić je odgovorio:

"Njega nije bilo nakon Svjetskog prvenstva u reprezentaciji, objasnio sam mu zbog čega ga nije bilo. On je uvijek šutio i radio, on je primjer kako se treba ponašati, čekati svoju šansu i dokazati se na terenu, da nije potrebna vojska novinara i menadžera da te stavi u reprezentaciju. Mi to znamo cijeniti", kazao je Dalić.

Na koga je točno mislio? Mirišemo li kontroverzu!?

Nije jasno što je ili na koga točno mislio Dalić kada je rekao: „nije potrebna vojska novinara i menadžera da te stavi u reprezentaciju“. Teško je reći na koga je tu točno mislio. Možemo nagađati, ali u to se nećemo upuštati.

Čim to govori logično je zaključiti da na nekoga cilja jer zašto bi to uopće spominjao ako nema konkretnog primjera. Jesu li to ti pritisci o kojima je izbornik govorio? Pokušava li netko ispod žita nametnuti svoje igrače? I preko koga pokušava i s kojim metodama?

Što može Hrvatska na Euru?

Ukupno glasova:

Možda tu leže razlozi koji su naveli Dalića da u završnom dijelu intervjua spomene mogući odlazak s klupe hrvatske reprezentacije i prepuštanje izborničke palice nekome mlađom. Zašto baš mlađem!? Pa, nije izbornik tako star. Je li to ironija koja vodi do nekog konkretnog imena, a koje je možda povezano s pričom oko nametanja igrača?

Možda mirišemo kontroverzu, ali poznavajući Dalića, vjerojatno će ostati na ovome i neće ići dalje. On obično pošalje poruku, a oni koji trebaju shvatiti, shvatit će. To mu je u pravilu dovoljno. Dalić ima nedvosmislenu podršku glavnih igrača Vatrenih, a to mu je ipak najvažnije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider