Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
privedeno 12 ljudi

Petodnevna zatvorska kazna petorici zbog uvreda Janici Kostelić

Janica Kostelić neće uveličati finale povratničkog WTA turnira u Bolu na Braču, jer se nakon verbalnog napada navijača Torcide zaputila prema Zagrebu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pripadnici Torcide u Supetru su uvredama dočekali Janicu Kostelić, legendarnu hrvatsku skijašicu i aktualnu državnu tajnicu za sport.

Prekršajni sud u Splitu u nedjelju popodne osudio je na petodnevnu zatvorsku kaznu sedmoricu od 12 mladića privedenih u subotu zbog narušavanja javnoga reda i mira na trajektu na liniji Split-Supetar i u supetarskoj luci, te vrijeđanja hrvatske sportašice i državne tajnice za sport Janice Kostelić, dok su dvojica maloljetnika puštena na slobodu, a od progona trojice privedenih se odustalo.

Predmet, koji je bio zatvoren za javnost zbog toga što su među privedenima bila i dva maloljetnika, vodila je sutkinja Snježana Radovniković koja je saslušala svih 12 privedenih nakon čega je za trojicu odustala od progona, dvojicu maloljetnika je pustila na slobodu, dok je sedmorici izrekla petodnevne zatvorske kazne.

Policija tražila isključivo zatvorske kazne

U tom je slučaju policija tražila isključivo zatvorske kazne, a kako se doznaje na sudu, kada sedmorici izgrednika istekne petodnevna zatvorska kazna, ona im može biti i produžena. Dvojica najmlađih privedenih imaju 17, a najstariji 27 godina i s većinom njih tijekom saslušanja bili su i roditelji. Dio ih je sa šireg splitskog područja.

Skupina je privedena sinoć i tijekom jutra nakon što su u subotu kasno popodne na trajektu i izvan njega narušavali javni red i mir te vrijeđali Janicu Kostelić i još dvije ženske osobe u dobi od 40 godina s kojima je bila u društvu.

Janica Kostelić je prilikom izlaska s trajekta bila u službenom vozilu ministarstva s još dvije žene. Skupina mladića je na trajektu okružila vozilo u kojem su se nalazile te su vrijeđali Janicu Kostelić. Isto su ponovili prilikom izlaska s trajekta, na supetarskoj obali. Sve su to mobitelima snimili očevici i objavili na internetu, na temelju čega je policija mogla identificirati počinitelje.

Vlada i HOO osudili napad na Janicu

Vlada Republike Hrvatske osudila je sramotne uvrede upućene državnoj tajnici Janici Kostelić od skupine navijača.

"Uvrede upućene državnoj tajnici Janici Kostelić izraz su nepoštivanja i prema njenim športskim uspjesima, ali i njenoj aktualnoj dužnosti, unatoč naporima koje čini u uspostavljanju pozitivnih trendova u hrvatskom športu. Vlada Republike Hrvatske apelira još jednom na navijače da šport bude primjer tolerancije i međusobnog uvažavanja, te potiče mlade na bavljenje športom i izgradnju pozitivnih sustava vrijednosti," stoji u priopćenje Vlada Republike Hrvatske.

Napadače je oštro osudio i Hrvatski olimpijski odbor, koji joj je kroz cijelu njezinu karijeru bio velika podrška.

"Ponašanje skupine muškaraca koja je na Braču dočekala i vrijeđala Janicu Kostelić, državnu tajnicu za sport, sramotno je i neprihvatljivo u civiliziranom društvu. Janica je najtrofejnija hrvatska sportašica svih vremena. Zahvaljujući njezinim pobjedama hrvatska se himna puno puta svirala u svijetu, a hrvatska se zastava vijorila na najvišem jarbolu i zbog toga zaslužuje naše poštovanje.

No, prije svega zaslužuje poštovanje kao žena i kao takva ne smije biti meta ovakvih divljačkih ispada. Kukavičko ponašanje kakvo se dogodilo na Braču, gdje se veća skupina muškaraca okomila na jednu ženu - sportašicu i državnu dužnosnicu - nema nikakve veze s odanošću svom sportskom klubu već je samo krinka za huliganizam koji treba odvojiti od sporta i kažnjavati".
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider