Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
nitko kao 'all blacks'

Novi Zeland obranio naslov prvaka svijeta i ušao u povijest!

Novi Zeland pobijedio je u Londonu Australiju u finalu Svjetskog prvenstva u ragbiju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ragbijaši Novog Zelanda obranili su naslov svjetskih prvaka nakon što su u finalu SP-a na londonskom Twickenhamu svladali velike rivale Australce sa 34-17 (16-3).

Novozelanđanima je ovo treći naslov svjetskih prvaka čime su postali prva reprezentacija koja je tri puta osvajala Webb Ellis trofej, a ujedno i prva reprezentacija koja je obranila naslov. Prva dva naslova "All Blacksi" osvojili su na domaćem terenu 1987. i 2011. godine, a sada su napokon uspjeli slaviti i izvan svoje zemlje.

Australci su ostali na dva naslova osvojena 1991. i 1999. godine, a oba su osvojili upravo u Velikoj Britaniji. No, treći put nisu uspjeli ponoviti isto.

Tijekom gotovo čitavog prvog poluvremena Novi Zeland je imao terensku nadmoć, ali sve do same završnice svi poeni su postizani iz kazni. Tri je puta za "All Blackse" bio precizan Dan Carter, a jednom za "Wallabiese" Bernard Foley, pa je rezultat bio samo 9-3. No, pred sam kraj prvog poluvremena Nehe Milner-Skudder uspio se probiti u zadnje polje Australije, a Carter je pogodio pretvaranje za velikih 16-3 na poluvremenu.

Na samom početku nastavka Ma'a Nonu je postigao još jedan "try" za "All-Blackse" za 21-3 i činilo se kako je finale odlučen, ali "Wallabiesi" su uspjeli odgovoriti. David Pocock u 53. i Tevita Kuridrani u 64. minuti postigli su polaganja, a Foley je pogodio pretvaranja za 21-17 i susret je ponovno bio potpuno neizvjestan.

Tada je na scenu stupio fantastični fly-half Novog Zelanda Dan Carter koji je u 70. minuti pogodio "drop-kick" za 24-17, a u 75. i kaznu s gotovo polovice igrališta za 27-17 čime je praktički riješio utakmicu. U samoj završnici su svi Australci krenuli u napad, a nakon izgubljene lopte Beauden Barrett postigao je još jedan "try" za Novi Zeland, a Carter je pogođenim pretvaranjem postavio konačnih 34-17.

Brončane medalje osvojili su reprezentativci Južnoafričke Republike koji su u petak u utakmici za treće mjesto svladali Argentinu sa 24-13.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider