Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Zimske olimpijske igre

Smiješne scene i čudesni uspjesi: 10 događaja za pamćenje iz Sočija

Od 7. do 23. veljače ove godine u Sočiju su održane 22. po redu Zimske olimpijske igre.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Carsko ljetovalište na istočnoj obali Crnog mora godinama je zbog Zimskih olimpijskih igara bilo pretvoreno u veliko gradilište kako bi Rusija i Vladimir Putin uz više od 50 milijardi dolara, koliko je uloženo u Igre, zadivili svijet. U ovom tekstu donosimo 10 trenutaka po kojima će se ZOI u Sočiju najviše pamtiti.

Krug 'izdao' Putina

U samo otvaranje Igara Rusi su uložili enormno puno novca, a sve je izgledalo super do trenutka kad se jedan od olimpijskih krugova nije uspio upaliti. Ostao je u obliku pahuljice što je izazvalo bijes kod direktora ceremonije i kiseli osmijeh na licu Vladimira Putina.

Smiješni pad Austrijanca

Još jedna smiješna situacija dogodila se na otvaranju. Jedan od brojnih članova austrijske delegacije (132 sportaša u 14 sportova) spotaknuo se i udario glavom u led, a njegovi sunarodnjaci nisu mu odmah pohitali u pomoć nego su prvo fotoaparatima i mobitelima zabilježili 'play of the day' s leda.

Četvrto srebro Ivice Kostelića

Premda je u sezoni 2013./2014. bio znatno bolji nego u ovoj, Ivica Kostelić u Soči je stigao daleko od uloge favorita u kombinaciji, a u slalomu pogotovo. Ipak, Kostelić je još jednom potegnuo kad je bilo najvažnije i sjajno odskijao na stazi Rosa Khutor, istoj onoj koja mu je odnijela priliku za obranu naslova ukupnog pobjednika Svjetskog kupa 2012. Ivica se pobrinuo da Hrvatska i četvrte ZOI zaredom bude upisana na popis država koje su osvojile medalju, ali nažalost i ovaj put su ga stotinke, njih 34 dijelile od olimpijskog zlata. Četvrto olimpijskog srebro zasjalo je oko vrata našeg najboljeg skijaša, a zlato je fenomenalnom slalomskom vožnjom osvojio Švicarac Sandro Viletta.

Bjoerndalen za povijest

Hodajuća norveška legenda Ole Einar Bjoerndalen u Sočiju je ušao u povijest. Kralj biatlona, kako Norvežani tepaju Bjoerdalenu, s dva osvojena zlata (muški sprint i mješovita štafeta) postao je najuspješniji sportaš otkako se održavaju Zimske olimpijske igre. U 41. godini života Bjoerndalen je stigao do 13. medalje na ZOI, od čega je osam zlata. Čovjek koji je postao prvi biatlonac s osvojene četiri medalje na jednim Igrama (2002.) postao je personifikacija olimpijskog duha: "Mnogo godina je prošlo, imao sam veliku karijeru i sretan odlazim u mirovinu. Četiri godine sam sanjao ovo. Znate, život je prekratak da biste odustajali."

Shiffrin s 18 godina do zlata

Sjajna američka skijašica Mikaela Shiffrin u Soči je stigla mjesec dana prije 19. rođendana i onda oduševila sve postavši najmlađa žena ikad koja je osvojila olimpijsko zlato u slalomu. Pritisak koji je imala kao osvajačica slalomskog globusa iz prethodne sezone nije ju omeo, dapače. Slavila je s pola sekunde prednosti ispred jedne od ikona ženskog slaloma Marlies Schild i oduševljeno najavila: "Na idućim Igrama u Pyeongchangu želim zlata u svih pet disciplina." S obzirom kako munjevito se razvija njena karijera nije nemoguće da u Južnoj Koreji nadmaši čak i Janičin uspjeh iz Salt Lake Citya.

Bjoergen izjednačila dva velika rekorda

Uz Bjoerndalena, Norveška je u Sočiju slavila i Marit Bjoergen, sjajnu skijašicu-trkačicu koja je zapečatila svoj status jedne od najvećih olimpijskih sportašica osvajanjem rekordnog šestog zlata, u disciplini masovni start na 30 kilometara. Ova 34-godišnja Norvežanka šestim zlatom izjednačila je rekord brze klizačice Lidije Skoblikove i ruske skijašice-trkačice Ljubov Jegorove, a nakon Sočija prvo mjesto dijeli i na ljestvici skijašica-trkačica s najviše medalja. Ima ih ukupno 10, kao i Stefania Belmondo i Raisa Smetanina.

Ukrajinsko zajedništvo

Ukrajinski sportaši i sportašice u Soči su stigli u sjeni najveće krize u svojoj zemlji i duboke podijeljenosti unutar države po pitanju prosvjeda protiv tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča. Nakon što je ženska štafeta u biatlonu donijela prvo zlato Ukrajini poslije 20 godina iskazali su zajedništvo porukama podrške svom narodu pozvavši ga da zapamti sve one koji su umrli tijekom prosvjeda u Kijev.

"Posvećujemo ovu pobjedu cijeloj Ukrajini. Znamo što smo morali učiniti i kako", izjavil je Olena Pidrushna s kojom su zlato Ukrajini donijela Valj Semerenko, Juliya Dzhyma i Vita Semerenko.

Majstor penala T.J. Oshie

Timothy Leif Oshie napadač je St. Louis Bluesa u NHL ligi i hokejaš koji se proslavio u Sočiju kada je u utakmici drugog kola skupine A između SAD-a i Rusije u kaznenim udarcima zabio čak četiri gola (iz šest pokušaja) i donio Amerikancima najslađu pobjedu, protiv Rusa na njihovim ZOI uz prisustvo Vladimira Putina. SAD je na kraju ostao bez medalje, u bitci za broncu s 5:0 ih je razbila Finska, ali T.J. Oshie ostao je glavna priča hokejaškog turnira.

Čudesna dominacija Nizozemske

Nevjerojatno je koliko je Nizozemska dominantna u brzom klizanju. Dominacija nizozemskih brzih klizača i klizačica nešto je čemu je teško pronaći pandan u današnjem sportu. Zapanjujuće zvuči podatak da je u deset disciplina brzog klizanja Nizozemska u Sočiju osvojila ukupno 23 od 30 mogućih medalja - osam zlatnih, sedam srebrnih i osam brončanih. Kao šlag na tortu svega stigao je olimpijski rekord štafete u posljednjoj utrci Igara.

Djedica Kasai

I za kraj, Noriaki Kasai. Legendarni Japanac koji je u lipnju proslavio 42. rođendan, a natječe se i ove sezone u Svjetskom kupu, u Sočiju je na velikoj skakaonici osvojio srebrnu medalju, sa svega 1.3 boda manje u odnosu na olimpijskog pobjednika Kamila Stocha. Međutim, to srebro nije bilo jedina njegova medalja iz Sočija jer Kasai je bio dio japanske reprezentacije koja je u momčadskom natjecanju osvojila broncu, iza Austrije, a ispred Poljske predvođene Stochom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider