Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
odlučujuća utakmica

Norvežani su bili hit Eura, ali zaustavili su ih prvaci i - Hrvatska

Utakmica protiv Norveške bit će 'šalter' na kojem se izdaje viza za Olimpijske igre u Riju...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska rukometna reprezentacija će, ukoliko sve bude prema 'očekivanjima', u nedjelju na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre s Norveškom odlučivati o putniku u Rio de Janeiro. U nedjelju izabranike Željka Babića očekuje reprezentacija protiv koje smo na Europskom prvenstvu početkom godine odradili dvije utakmice.

Uvijek opasni i to sa svim pozicija

U prvoj, manje bitnoj, smo izgubili, a potom smo u borbi za broncu pokazali da smo ipak klasa iznad reprezentacije koju vodi sjajni strateg Christian Berge. Koliko može biti opasna Norveška je pokazala u utakmicama protiv nas, Poljske i Francuske koju je pobijedila i ostavila Hrvatsku u turniru. Mogla je, pa čak i trebala Norveška u finale Eura, ali im se u tome, nakon produžetka ispriječila kasniji pobjednik Njemačka.

S obzirom na dva nedavna ogleda protiv Norvežana, više manje je sve poznato uoči novog velikog okršaja. Riječ je o momčadi koja je strašno ujednačena na svim pozicijama i nikada se ne zna tko će na kojoj utakmici iskočiti. Kao i na Euru, najveću opasnost za hrvatske vratare predstavljat će Kristian Bjornsen (desno krilo), Magnus Jondal (lijevo krilo), Sander Sagosen (srednji vanjski), Robin Kent Tonnesen (desni vanjski) i Espen Lie Hansen (lijevi vanjski). To su bili glavni igrači i ključni strijelci u svim pobjedama na Euru. Ukoliko je zdrav i spreman, velika opasnost na crti je robusni Bjarte Myrhol, koji je na Euru imao realizaciju od čak 83% (15-18).

Treba spomenuti i iskusnog 35-godišnjeg vratara Olea Erevika, koji kada ima svoj dan, kao protiv Francuske (13 obrana, 35%), može izluditi suparničke igrače.

No, ima i onih dana kada Norveška igra slabo, a to se vidjelo u utakmicama protiv Islanda (25:26), Makedonije (31:31), pa čak i Bjelorusije koju je na jedvite jade dobila (29:27).

Nikad zreliji za rušenje 'prokletstva'

Norveška je dosada samo jednom nastupila na Olimpijskim igrama. Bilo je to davne 1972. godine, a potom je bezuspješno pokušavala u idućih 10 kvalifikacijskih ciklusa. Spomenute 1972. godine Norvežani su zauzeli deveto mjesto (od 12 reprezentacija).

Od 1999. godine do danas Hrvatska i Norveška ogledali su se čak 14 puta. Hrvatska je slavila osam puta, Norveška četiri, a dva su susreta završila neriješenim rezultatom. U posljednje četiri službene utakmice, u posljednjih godinu dana, rezultat je 2:2.

U prve dvije utakmice Hrvatska će se ogledati protiv Danske i Bahreina. Susret protiv Bahreina trebao bi biti odrađivanje rutinskog posla, dok je utakmica protv Danske sasvim otvorena. U slučaju pobjede, poraza ili neodlučenog, dvoboj protiv Norveške i dalje će odlučivati o putniku u Rio i Hrvatska taj dvoboj gotovo sigurno neće smijeti izgubiti.

Prijenose svih šest kvalifikacijskih utakmica za Olimpijske igre možete pratiti na Doma TV i GOL.hr.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider