Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Kao nikad dosad

VIDEO Pregled godine: Rekordna Hrvatska u Riju polučila povijesni uspjeh

Reporter Nove TV Milan Stjelja donosi pregled 2016., po svemu čudesne godine za hrvatski sport.

Već početkom godine bilo je jasno da će 2016. proteći u znaku Olimpijskih igra, zato jer su najveći svjetski sportski događaj, ali i zbog toga što se Hrvatska u Riju nadala velikim rezultatima svojih sportaša.

Ali, da će se sve pretvoriti u hrvatsku raspodiju sa čak 10 osvojenih medalja - e to je malo tko mogao očekivati. Pogotovo da će polovica osvojenoga biti zlatnoga sjaja.

Čudesna Sandra Perković obranila je titulu iz Londona i još jednom potvrdila svoju svjetsku dominaciju. A baš zbog isto takve dugogodišnje dominacije, očekivali smo i olimpijsko zlato braće Sinković, a oni su kao i obično ispunili očekivanja. Igre u Riju donijele su nam i čudesnu bajku jedriličara Šime Fantele i Igora Marenića, dok su zlatne medalje Josipa Glasnovića u trapu, te posebno Sare Kolak u bacanju koplja, naciju bacile u pravi sportski trans!

Kada su u pitanju srebrne medalje, one se možda prečesto i potpuno nepotrebno uljepšavaju opisom "srebro zlatnoga sjaja", kao da samo srebro nije dovoljno, ali u slučaju veslača Damira Martina to je upravo bilo tako. Njegovo srebro, zbog svega 7 tisućinki zaostatka, cijela Hrvatska slavila je baš kao zlato. Malo je nedostajalo da se zlatom okiti i jedriličar Tonči Stipanović, ali njegovo srebro bila je prva jedriličarska medalja u povijesti zemlje. Vaterpolisti su u Londonu bili najbolji, a sada su osvojili srebro. I to je kontinuitet koji imaju samo oni najjači!

Velike nade su nam bili i Blanka Vlašić te Filip Hrgović, a njihove brončane medalje zaokružuju olimpijsku priču i zajedno s ostalima čine je najuspješnijom u povijesti Hrvatske.

Šesta nacija svijeta

Ne samo da je debelo premašen London koji je do sada bio najuspješniji za Hrvatsku sa šest medalja, nego i zbog ovoga: kada se usporedi broj osvojenih medalja s brojem stanovnika, Hrvatska je 6. najuspješnija sportska nacija svijeta iza Grenade, Bahama, Jamajke, Novog Zelanda i Danske. A po broju zlatnih medalja, onda se penjemo još više - na ukupno treće mjesto iza Bahama i Jamajke predvođene Usainom Boltom.

Drugi najveći događaj godine, bilo je Europsko prvenstvo u nogometu. Povratak u Francusku, 18 godina nakon svjetske bronce, mirisao je na novi veliki pothvat Vatrenih, ali su nas u 117. minuti osmine finala razočarali budući prvaci Portugalci. Velika šteta! Kako su igrali zaslužili su puno više!

Godinu iza nas pamtit ćemo i po sjajnom uspjehu naših tenisača. Nakon povijesnog niza protiv Belgije, SAD-e i Francuske uslijedio je poraz u finalu protiv Argentine u Zagrebu. Bolno, ali sveukupno gledano - zaista fenomenalno.

Jugova godina za pamćenje

Što tek reći za vaterpoliste Juga... Gdje god da su zaigrali, Gospari su otišli s trofejem: domaće prvenstvo i Kup, regionalna lige, te Liga prvaka i europski superkup. 5 trofeja u godini za 5, pa čak i 5+!

Za nogometni svijet, ovo je bila godina u kojoj je ispričana jedna od najljepših priča u povijesti! Dakako, radi se o bajci Leicester Cityja koji je, uz sve bogate velikane osvojio englesko prvenstvo.

A ove je godine prekinuto prokletstvo Chicago Cubsa! Čak 108 godina čekali su na naslov svjetskog prvaka u bejzbolu, pa je jasno zašto su također jedan od šlagera sportske 2016.

I za kraj jedan mix hrvatskog i stranog sporta: američki Hrvat, Stipe Miočić osvojio je, a potom i obranio slavnu titulu UFC-ova prvaka u teškoj kategoriji.

Bilo je tu još i huliganskih nereda na Euru, uhićenja Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića, dopinškog skandala neviđenih razmjera s ruskim olimpijcima, ali mi smo se koncentrirali na pozitivne priče. S nadom da će nam i 2017. biti takva.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider