Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Jedinstvena u kalendaru

Pet razloga zbog kojih je rovinjska utrka zbilja posebna!

Red Bull Air Race vraća se ovog vikenda na istarsko nebo, a da ćemo ponovo svjedočiti spektakularnoj utrci jamče prekrasni prizori i rekordi koje smo vidjeli prošle godine. Izdvajamo pet stvari koje čine rovinjsku stanicu Svjetskog prvenstva posebnom, o čemu uostalom i više od riječi svjedoče prve fotografije aviona iznad grada snimljene ove srijede.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sve je spremno za novi okršaj najboljih pilota svijeta. Rovinjska staza je postavljena, avioni prolaze posljednja podešavanja, a navijača je sve više u istarskom turističkom biseru koji će i ove godine organizirati jedan od najuzbudljivijih hrvatskih sportskih događaja godine.

U Rovinju 14 pilotskih velemajstora jedva čeka početak utrke. Zašto? Jer se radi o jedinstvenom doživljaju, unikatnoj stazi koja im je prošle godine postavila jedan od najtežih izazova, ali i pružila emocionalno iskustvo za pamćenje. Ovdje moć aviona nema presudni utjecaj, već vozačke sposobnosti i hrabrost pilota. Izdvajamo pet razloga zbog kojih je rovinjska utrka nešto posebno:

1. Pogled s neba koji ostavlja bez daha – svi se piloti slažu da je jurnjava rovinjskom stazom zahtjevan posao, ali i užitak za oči. Pogled na zaljev Valdibora, plavetnilo Jadranskog mora i prekrasnu gradsku jezgru te dominantni zvonik crkve Svete Eufemije ostavlja bez daha. Pogled s neba uvijek je nešto posebno, ali nijedna staza Svjetskog prvenstva ne može se mjeriti s emocionalnim iskustvom koje nudi let iznad Rovinja.

Ponovo su se u to uvjerili ove srijede elitni vozači Red Bull Air Racea. U svojim prvim, izviđačkim letovima letjeli su iznad grada Chambliss, Ivanoff i McLeod zajedno u formaciji, a kasnije se Chamblissu pridružio drugi dvojac: Arch i Dolderer. Fotografije snimljene sa samog neba zaista su fenomenalne i pokazuju kakvim turističkim blagom Hrvatska raspolaže.

2. Strašan pilotski izazov – vozači u Rovinju ne uživaju samo u prekrasnim prizorima kojima su nagrađeni tijekom vožnje, već i u maksimalnoj adrenalinskoj 'injekciji' koju pruža sama staza. Nakon ne pretjerano zahtjevnih utrka u Abu Dhabiju i Chibi, pilotska elita u Hrvatskoj konačno dolazi na svoje. 'Tijesna' rovinjska staza po mišljenju stručnjaka jedna je od najzahtjevnijih u kalendaru. Greške se ne praštaju, a od pobjednika se traži savršenstvo.

3. Razlike među najboljima svejedno male – koliko god staza bila zahtjevna, razlike između najboljih i dalje ostaju male. Rekord Red Bull Air Racea i dalje drži prošlogodišnja utrka u Rovinju, kad je u pitanju najmanja razlika između pobjednika i drugoplasiranog. Tada je Arch slavio sa samo 0.08 sekunde prednosti ispred Bonhommea. S obzirom na neizvjesnost viđenu u utrkama Svjetskog prvenstva ove godine, rekord bi mogao ponovo biti srušen ovaj vikend u zaljevu Valdibora.

4. Hrpa posla za ekipu koja brine o stazi – još jedan rekord drži rovinjska staza i to fascinantan. Koliko je utrka zahtjevna pokazuje čak 48 oštećenja na zračnim vratima, uzrokovanih pilotskim pogreškama tijekom treninga, kvalifikacija i utrka. Služba za hitne popravke pilona ovdje ima pune ruke posla, znatno više no drugdje, no toliko su dobro uigrani da im treba tek par minuta da poprave oštećenja pa natjecanje ide bez ikakvih problema u skladu s rasporedom.

5. Prekretnica u Svjetskom prvenstvu – rovinjska utrka iznimno je značajna i kad je u pitanju borba za naslov prvaka. Ono što se događalo prije, u Abu Dhabiju i Chibi, zapravo je bio samo uvod. Rovinj je prva stanica europske turneje nakon koje se spektakl sljedećih mjeseci nastavlja u Budimpešti i Ascottu. Baš u Hrvatskoj mogla bi se dogoditi prekretnica cijele sezone. Zato se Bonhomme i Hall moraju pobrinuti da istarska utrka ne bude početak njihove silazne putanje, dok je Archu, Lambu i ostalom društvu praktički zadnja prilika da se dobrim rezultatom vrate u igru za titulu

Jedinstvenost i posebnost rovinjske utrke privlači brojne navijače iz Hrvatske, ali i izvan nje. Vrata događanja otvaraju se u subotu i u nedjelju u 11 sati, a atmosfera će ponovo biti užarena. Iz Maistre, domaćina ove za Hrvatsku nesvakidašnje sportske priredbe, poručuju kako su smještajni kapaciteti već izvrsno popunjeni te da će se do početka same utrke sigurno tražiti i krevet više. U prodaji ima još ponešto ulaznica, a moguće ih je nabaviti putem sustava Eventim.hr.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider