Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
širi se panika?

Hoće li zbog zika virusa sportaši bojkotirati OI? Amerikanci će sami birati

Zbog straha od virusa zika koji je postao globalna prijetnja zdravlju, dio američkih sportaša bi mogao propustiti Olimpijske igre koje će se od 5. do 21. kolovoza održati u Rio de Janeiru.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Vodstvo Američkog olimpijskog odbora (USOC) obavijestilo je sve američke sportske saveza da atletičari, treneri i ostalo osoblje koje je zabrinuto zbog virusa razmisle o ne odlasku u Brazil koji je najugroženiji. Procjenjuje se kako je u Brazilu virusom zika zaraženo od nekoliko stotina tisuća do čak 1,3 milijuna ljudi.

Vodstvo USOC-a cijelu situaciju oko virusa uzima vrlo ozbiljno i brifiralo je saveze da ozbiljno razmotre sve segmente ove priče. Međutim, USOC nije želio izdati nikakvu preporuku za sportaše. Tek su poručili da žene koje su trudne ili razmišljaju o trudnoći ne putuju u Brazil.

"Rečeno nam je da ukoliko smo zabrinuti zbog virusa da ne putujemo u Brazil," kazao je predsjednik Američkog mečevalačkog saveza Donald Anthony dodavši: "Odluka nije laka, no ukoliko sportaši strahuju za zdravlje možda je bolje da ne putuju u Rio."

Direktor Američkog konjičkog saveza Will Connell je poručio kako će odluku prepustiti svakom sportašu individualno.

"Mislim da je to najpoštenije. Ukoliko je nekoga strah normalno je da odustane od puta," naglasio je Connel koji smatra kako će samo mali broj sportaša i ostalog osoblja odustati od puta na olimpijske igre.

"Ne vjerujem kako će biti mnogo odustajanja," dodao je Connel.

Koncem siječnja Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je objavio kako pažljivo prati cijelu situaciju, dodavši kako za sada nema nikakvih razloga za odgodu natjecanja. I Organizacijski odbor natjecanja je u nekoliko navrata potvrdio da virus zika neće dovesti u pitanje održavanje ovog velikog sportskog događaja.

"Brazilska vlada je u potpunosti posvećena tome da osigura uvjete kako bi se OI u Rio de Janeiru održale u atmosferi sigurnosti i spokoja", poručio je brazilski ministar sporta George Hilton dodavši kako za vrijeme OI očekuje više od 400.000 turista u gradu.

Hilton je dodao kako Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije zabranila putovanja zbog virusa zika, nego je samo savjetovala trudnicama da to ne čine bez prijeke potrebe. Također je naglasio da će u periodu održavanja igara u Brazilu biti hladnije vrijeme jer je tada zima, što će smanjiti broj komaraca.

Zika virus prenosi se ubodom komarca Aedes, no virus se također može prenijeti spolnim odnosom ili transfuzijom krvi. Glavni simptomi akutne infekcije su vrućica, glavobolja, kožni osip, upale očne spojnice te bolovi u mišićima i zglobovima. Ipak, najviše zabrinjava moguća povezanost zaraze virusom zika u trudnica s teškim razvojnim problemima u novorođenčadi. U Brazilu je od prošle godine rođeno 3.700 novorođenčadi s mikrocefalijom, neurološkim poremećajem zbog kojeg se djeca rađaju s abnormalno malim glavama i nerazvijenim mozgom. Slučajevi zaraze virusom zabilježeni su u još 33 zemlje, najviše u Južnoj Americi. U El Salvadoru su primjerice preporučili ženama da ne razmišljaju o trudnoći sve do 2018. godine.

Virus zika je prvi put izoliran 1947. godine u majmunu iz šume Zika u Ugandi po čemu je i dobio ime, a zatim je sljedeće godine detektiran i u komarcima roda Aedes u istoj šumi. Prvi slučaj infekcije čovjeka zabilježen u Nigeriji 1952. godine. Prije 2007. godine zika virus bio je karakterističan samo za tropsku Afriku i jugoistočnu Aziju, a 2015. godine započela je najveća epidemija dosad.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider