Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Deset za memoriju

Od euforije do očaja (i natrag): Trenuci koje će hrvatski navijači pamtiti u 2013.

GOL.hr podsjeća na 10 sportskih trenutaka koji su u Hrvatskoj izazvali najveću pozornost.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bilo je tu svega, a subjektivni dojam kaže da je, kao i obično u godini završetka kvalifikacija za veliko natjecanje, najviše pažnje privukla hrvatska nogometna reprezentacija. Krenimo redom...

1. Kauboji skinuli prokletstvo Francuza

Hrvatski rukometaši nanizali su šest pobjeda na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, odabrali teži put prema medalji koji vodi preko Francuske, one Francuske koja nas godinama šamara na velikim natjecanjima i koja je i na Olimpijskim igrama u Londonu zaustavila Kauboje u lovu na zlato.

Prvih 100-tinjak sekundi dalo je naslutiti da će se ružni trend poraza nastaviti, jer Francuzi su poveli s 2:0 i isključen je Drago Vuković, ali tada je u Kaubojima proradio inat, dišpet i već do poluvremena su došli u vodstvo da bi furioznim drugim dijelom na krilima Domagoja Duvnjaka izbušili Omeyera i slavili s +7. Na kraju smo uzeli broncu protiv Slovenije, a nakon poraza od Danske u polufinalu.

2. Cro Cop ostvario K-1 san u zagrebačkoj Areni

Mirko Filipović ušao je u legendu postavši prvi borac u povijesti s Grand Prix naslovima Pridea i K-1. Ispunio je dječački san osvojivši K-1 World Grand Prix u prepunoj zagrebačkoj Areni - pobijedio je Nizozemca Ismaela Londta u finalu na bodove, jednoglasnom odlukom sudaca, nakon što je prethodno svladao Pavela Zhuravleva (polufinale) i Jarrela Millera (četvrtfinale).

3. Trijumf nad Srbima na Maksimiru

Tjedan dana kasnije najiščekivanija utakmica, Hrvatska - Srbija u Zagrebu. Stadion je bio pun do posljednjeg mjesta, atmosfera za utakmicu nabrijavala se tjednima, a sve se odvilo u na najbolji mogući način - bez incidenata i s pobjedom Hrvatske 2:0 u režiji slavonsko-brodskog dvojca Mandžukić - Olić. Da sve bude potpuno, pobrinuo se Stipe Pletikosa koji je s nekoliko odličnih intervencija zaključao svoja vrata i ostavio Srbe bez postignutog pogotka.

4. Mandžukićev gol u finalu Lige prvaka

Odličnu premijernu sezonu u Bayernu Mario Mandžukić okrunio je na najbolji mogući način. Bavarci su suvereno uzeli Bundesligu, a prije nego li će protiv Stuttgarta osvojiti i DFB Pokal, čekalo ih je finale Lige prvaka, protiv Borussije koja je uspjela izbaciti Real. Bayern je na koncu slavio s 2:1, a prvi pogodak na utakmici postigao je naš Mario Mandžukić! Gundogan je tek nakratko pokvario slavlje, jer Robben u samom finišu donosi Bayernu europsku titulu, a Mandži najdraži trofej u karijeri.

5. Poraz od Škotske na Maksimiru

Poslije pobjede nad Srbima uslijedio je i preokret za tri boda u Walesu pa si je Štimac dao oduška uoči tadašnjeg fenjeraša skupine Škotske i poveo reprezentaciju na relaksirajuće pripreme u Međugorje, gdje je pored svih aktivnosti nekako sa strane ostavljena činjenica da Škoti u Zagreb stižu s ponosnim gardom ne mareći previše za bodovno stanje.

Previše uvjeren u uspjeh, Štimac je odlučio krenuti sa Sammirom od prve minute, što mu se vratilo kao bumerang - Brazilac je bio među najgorima na terenu, a Norwichov Robert Snodgrass iskoristio je poklon Darija Srne i matirao Pletikosu. Pokazat će se kasnije, bila je ovo utakmica gdje je počeo Štimčev pad.

6. Rijekin plasman u Europa ligu

NK Rijeka je na pogon Volpijevih milijuna ljetos zaigrala u europskom natjecanju, izborivši nastup u drugom pretkolu Europa lige nakon četiri godine. Nakon što su izbacili velški Prestatyn Town i slovačku Žilinu kao posljednju prepreku za ulazak u grupnu fazu izvukli su Stuttgart.

Ugledni klub iz Baden Wurrtemberga u prvoj je utakmici pao na Kantridi, ali je nakon Rijekine dvostruke prednosti uspio preko Vedada Ibiševića izboriti podnošljivi poraz s jednim golom razlike. U Njemačkoj je Rijeka senzacionalno povela preko Benka, Nijemci anulirali zaostatak autogolom Marića, ali onda u 94. minuti, kada su Nijemci krenuli na sve ili ništa, Goran Mujanović bježi u kontru i donosi Riječanima povijesni uspjeh.

7. Sandra Perković osvojila svjetsko zlato

U Moskvu je odletjela po zlato, jedino koje joj nedostaje. Uzela je zlatne medalje na zadnja dva europska prvenstva, u Londonu je stiglo i ono olimpijsko, da bi u ruskoj prijestolnici Sandra Perković kompletirala hat-trick. Kvalifikacije je odradila kako i dolikuje šampionki, s pola gasa, već poslije prve finalne serije bilo je jasno da joj zlato neće pobjeći. Hitac od 67.52 metra bio je neuhvatljiv za sve, a još kad ga je u drugoj podebljala za 47 metara, slavlje je moglo početi.

8. Eurobasket - povratak Otpisanih

Kada su ih u prvom kolu u Celju Španjolci smrznuli na -28 (40:68), nitko nije ni pomislio da će hrvatski košarkaši u Sloveniji prekinuti prokletstvo neplasmana u polufinale na velikim natjecanjima dugo 18 godina. U prilog tome nije išla ni činjenica da smo košarkaške liliputance Gruzijce pobijedili s pola koša u zadnjim sekundama, ali onda su igrači Jasmina Repeše nanizali Poljsku, Sloveniju, Češku, Finsku, Italiju i Grčku, a zatim i Ukrajinu u četvrtfinalu. Turnir je zaključen s dva poraza (Litva, Španjolska) i četvrtim mjestom, ali najvažnija je ona pobjeda koja se ne vidi na papiru - vratila se vjera u hrvatsku košarku.

9. Otkaz Štimcu

Igor Štimac preživio je Marakanu (1:1 sa Srbijom), likovao je nakon pobjede nad Južnom Korejom u prijateljskoj utakmici, ali početkom listopada urušio kuvertirao si je otkaz porazima od Belgije u Zagrebu i onim od Škota u Glasgowu.

U obje utakmice Hrvatska je izgledala kao razbijena vojska i Davoru Šukeru to je bio znak da nešto promijeni. Doslovno preko noći se sve odigralo - Štimac je oko 22:00 rekao kako je ponudio ostavku, Šuker ga kasnije demantirao, ali je stigao porazgovarati s Nikom Kovačem i novi izbornik već je idući dan bio na inauguracijskoj press konferenciji.

10. Plasman u Brazil s Nikom Kovačem

Puno sreće imala je naša reprezentacija u ždrijebu dodatnih kvalifikacija. Izbjegnuti su Platinijeva Francuska i Ibrahimovićeva Švedska, a od dvojice preostalih suparnika (Rumunjska, Island), izvučen je onaj lakši. Niko Kovač je detaljno analizirao igru Islanđana, nije previše eksperimentirao i za to je u konačnici nagrađen time što su igrači konačno proigrali.

Island je izdržao dugo na svom terenu s igračem manje, a onda u maksimirskom uzvratu u više od 50 minuta koliko je imao igrača više nakon crvenog kartona Mandžukića nije uspio postići pogodak. Fantastičnom partijom Hrvatske dirigirao je maestralni Luka Modrić, zabili su Mandžukić i Srna, a Vatreni su izborili četvrti nastup na Svjetskom prvenstvu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider