Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
sad svi žele u LA

Slavlje u Los Angelesu: Ljubimci navijača vraćaju se kući nakon više od 20 godina!

Možda vas ne zanima ovaj sport, ali mogla bi činjenica da drugi najveći grad u Americi 21 godinu nije imao NFL momčad. Sada im pak prijeti pravi val 'izbjeglica'...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dok traje pauza između prve i druge runde NFL doigravanja, poput bombe je odjeknula vijest koja se dugo najavljivala. Američki nogomet odnosno NFL vraća se u Los Angeles nakon više od 20 godina. Točnije, kući se od ove godine vraćaju St. Louis Ramsi koje već od danas slobodno možemo ponovno zvati Los Angeles Rams.

Ova franšiza odselila je iz Kalifornije u St. Louis 1994. godine čime je područje Los Angelesa, nakon New Yorka drugo najveće tržište u SAD-u, ostalo bez NFL-a. Više od 20 godina kasnije vlasnik Ramsa, ali i Denver Nuggetsa (NBA), Colorado Avelancea (NHL) i većinski dioničar Arsenala - Stan Kroenke zatražio je povratak u LA i sinoć su na sastanku takav transfer odobrili ostali vlasnici franšiza velikom većinom glasova (30-2).

Malo je reći da je u Los Angelesu zavladalo oduševljenje, dok je u St. Louisu istovremeno došlo do velikog razočaranja. No, lokalna zajednica po Kroenkeu nije ponudila dovoljno za novi stadion (150 milijuna dolara za milijardu dolara vrijedan stadion) i to mu je bila potvrda kako je vrijeme vratiti Ovnove kući. Tržište LA-a i St. Louisa ne može se uspoređivati, a taj povratak neće odjeknuti kao bijeg za novcem iako svi znamo što stoji iza toga.

Inglewood, dio LA-a između zračne luke i centra grada, postat će novi dom Ramsa. Tamo će se graditi veliki stadion, a dok se on ne izgradi igrat će u svom starom domu, Memorial Coliseumu gdje su Ramsi igrali od 1946. do 1979. nakon čega su preselili na periferiju, u Anaheim.

Los Angeles i šire područje oko njega moglo bi nakon 20 godina suše dobiti pravu kišu dolazaka NFL klubova, jer i San Diego Chargersi i Oakland Raidersi također žele u LA. I oni bi htjeli dio kolača jer grad San Diego također oteže s većim sudjelovanjem u izgradnji novog stadiona, dok je Oakland siromašan grad u zaljevu San Francisca u kojem dijele tržište s 49-ersima i NBA prvacima Golden State Warriorsima koji su ipak sad u prvom planu lokalne zajednice.

Vlasnici Chargersa dobili su opciju odnosno rok od godinu dana da vide hoće li graditi novi stadion u San Diegu ili će postati partneri Ramsima na novom stadionu u Los Angelesu. Ako Chargersi odbiju preseljenje, istu priliku dobit će spomenuti Raidersi. Postojala je i treća opcija, konkurentska opcija, da Chargersi i Raidersi naprave svoj zajednički stadion u Carsonu, blizu Inglewooda i obale LA-a. No, sada je ona otpala jer samo dvije momčadi mogu doći u L.A.

NFL bi radije htio da franšize ne dijele tržište i spreman je pomoći sa 100 milijuna dolara da Oakland i San Diego dobiju nove stadione. Problem je što se novi NFL stadioni grade za oko milijardu dolara. U San Diegu će se organizirati i referendum hoće li građani dati 350 milijuna javnog novca za takav projekt.

Par zanimljivosti veže se za sve spomenute franšize. San Diego Chargers svoju su premijernu sezonu 1960. igrali baš u Los Angelesu, a dom im je bio spomenuti Memorial Coliseum. Godinu dana kasnije preselili su na meksičku granicu, u San Diego. Raidersi su pak originalno iz Oaklanda, ali su od 1982. do 1994. igrali, pogađate, u Los Angelesu. I da, dom im je bio Coliseum, mjesto na koje se barem nakratko vraćaju Ramsi.

Preseljenje Ramsa iz Saint Louisa u Los Angeles prva je selidba nekog NFL kluba nakon 19 godina, odnosno od 1997. kada su tadašnji Houston Oilersi otišli u Nashville, te sada igraju pod imenom Tennessee Titans.

Grad Saint Louis je po drugi put izgubio NFL momčad, 1988. su Cardinalsi preselili u Phoenix gdje se i sada nalaze.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider