Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Upoznajte Bonhommea

Neustrašivi Englez za GOL.hr otkriva: Kako se 'navukao' na Air Race

Showman na nebu, showman na zemlji. Takav je, kažu bolji poznavatelji Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva, Paul Bonhomme – dvostruki i uzastopni osvajač natjecanja u dvije sezone (2009 i 2010).

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

I takvim nam se predstavio. Ovaj 49–godišnji Englez strpljivo je odgovarao na sva pitanja kolega koje su, bez obzira na kvalifikacijski pole-position njegovog najvećeg rivala Hannesa Archa, ipak u najvećem broju pohodili baš njegov šator.

"Što je posebno na ovoj utrci? Pa, 'ajmo reći da je to što mogu preletjeti cijeli grad za 11 sekundi. To još nisam doživio", odmah je pokazao svoj smisao za humor, te dodao:

"Zbilja je specifična staza jer obično su staze duže i ne moramo raditi dva kruga kao ovdje, ali zato je Rovinj čak malo i zabavniji od drugih. Ali, nemojte me odati drugima."

Paul Bonhomme je rođen 22. studenog 1964 godine, a, kao što sam kaže, nije mogao postati ništa drugo nego vozač aviona. Dobro... Možda ne baš ovoga tipa. Ovo je ipak bio njegov izbor. Naime, Paulov otac također je bio komercijalni pilot, a majka stjuardesa. Još se danas, kaže, sjeća dana kada ga je otac kao 13-godišnjaka odveo na jedan aero-miting. Ljubav prema visinama i brzim mašinama rodila se odmah, a on je za početak glancao avione u nadi da će ga netko od pilota nekada i provozati. Kaže da je upalilo i češće nego što se nadao.

Bonhomme je danas prva zvijezda Svjetskog Red Bull Air Race prvenstva i prvi u redu favorita za osvajanje povratničkog naslova (prvenstvo se nije održavalo posljednjih tri sezone). Silu od čak 10G danas više i ne doživaljava nešto posebno. Čovjek se, kaže, i na to navikne.

"Bilo bi i čudno da mi s ovoliko iskustva to i dalje predstavlja nešto posebno. Iako ni danas nije lako osjetiti na sebi vlastitu težinu uvećanu za 10 puta. Ali, postoje vježbe i načini da se to učini podnošljivijim. Prilikom vožnje, kada te sila pritišće toliko da misliš da će ti glava eksplodirati, napneš sve mišiće. Cilj je da zadržati krv da ne ode u doljnje dijelove tijela kako bi je više ostalo u mozgu. Zvuči banalno, ali to je najbolji način da se ne onesvijestiš."

Ne uzrokuje li to druge oblike boli?

"Uzrokuje. Bude ti zlo u želucu da nisi svjestan koliko."

Nešto kao kad gledaš nastupe engleske reprezentacije, upitali smo.

"Ha, ha, ha...mogu li ne odgovoriti na ovo pitanje? Mislim da se moje mišljenje razlikuje od mišljenja engleskih navijača i medija."

Nismo inzistirali. Što kad se ne slažemo s čovjekom? Upitali za ono što nas očekuje danas popodne.

"Bit će jako zanimljivo. Kvalifikacije su pokazale da je nekoliko vozača u dobroj formi. Siguran sam da će navijači uživati, a koliko sam čuo, bit će ih i preko 50 tisuća!?"

Istina je. Rovinjske tribine već su u subotu bile gotovo do kraja popunjene, a danas se očekuje dolazak onih koji su odlučili doći samo na završnicu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider