Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Deset povijesnih uspjeha

Najveći sportski trenuci u 2013.: Pogledajte tko je sve zadivio svijet

Sportska 2013. možda nije bila atraktivna kao godina prije ili kao što će biti 2014., godina Svjetskog prvenstva u Brazilu, ali ostat će upisana u povijest po nekoliko fantastičnih podviga…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Još jedna uzbudljiva sportska godina se bliži kraju, a povodom toga donosimo vam deset najvećih sportskih trenutaka u 2013. Za neke je bila uspješna, za neke razočaravajuća. Ipak, na kraju godine pamte se samo pobjednici i oni koji su zadivili svijet svojim rezultatima.

Španjolska postala rukometni prvak svijeta

Rukometašima Španjolske pošlo je za rukom ono što priželjkujemo od naših reprezentativaca već godinama – osvojiti jedno veliko natjecanje. Predvođeni iskusnim liscem Valerom Riverom, Španjolci su na svom terenu po drugi puta u povijesti postali svjetski prvaci. Nikad takvo finale, tolika razlika u povijesti.

Sve je bilo riješeno već nakon prvih 30 minuta, a jedini poraz na prvenstvu doživjeli su od Hrvatske. Mala utjeha za Kauboje nakon još jednog neuspjelog pokušaja pokoravanja rukometnog svijeta. Španjolci su uzeli domaćinstvo SP-a i ostvarili zacrtano, a Rivera je nakon Barcelone ispisao drugu veliku priču svoje karijere.

Povratak kralja Roland Garrosa – Rafaela Nadala

Osvojiti osam Grand Slamova i to osam na istom turniru do prije par godina bilo je nemoguće zamisliti. Što se u povijesti tenisa nikad nije ni dogodilo. Ne samo u Roland Garrosu, nego bilo kojem Grand Slam turniru. Sve do povratka velikog Rafaela Nadala kojem je to bio 12. Grand Slam naslov u karijeri. Bio je to dan u kojem je Rafael Nadal ušao u još jedan ekskluzivni klub. Klub Nadal.

Unatoč porazu u finalu Masters turnira u Londonu, Nadal je na posljednjoj ATP listi u ovoj godini zauzeo prvo mjesto sa 920 bodova više od Novaka Đokovića. A list Marca, povodom svog 75. rođendana, izabrao ga je za najboljeg sportaša u povijesti Španjolske. Zaslužio je, jer njegovo ime zauvijek će ostati urezano u povijesti tenisa i sporta uopće.

Trostruka kruna Bayerna

Ni jaka kiša u Münchenu nije mogla spriječiti veliko slavlje Bayerna i njegovih navijača zbog osvajanja trostruke krune – Bundeslige, Lige prvaka i Njemačkog kupa... Oko 100 tisuća navijača minhenskog kluba okupiralo je ulice bavarskog grada kako bi pozdravilo najbolju momčad godine – Bayern!

Prije Bayerna, samo šest klubova uspjelo je u jednoj natjecateljskoj sezoni osvojiti tri trofeja. Posljednjem je to uspjelo Interu s Joseom Mourinhom 2009. godine. No, ovo je bila godina koja će se pamtiti po nevjerojatnoj sezoni Bayerna i njegovom tvorcu Juppu Heynckesu. Više nije bilo potrebe za umjerenim slavljem ni za brigom koliko će se čašica popiti, kako se moralo dotad po nalogu trenera.

'Kralj' je zadržao tron: Miami obranio NBA naslov

Košarkaški Miamija obranili su NBA naslov nakon izrazito uzbudljivog velikog finala. U finalnoj seriji svladali su San Antonio Spurse s ukupnih 4-3, uzevši pobjedu u odlučujućoj sedmoj utakmici rezultatom 95:88, iako je prijelomni trenutak bila šesta utakmica. Tada su, naime, Spursi imali sve u svojim rukama. 25 sekundi prije kraja utakmice San Antonio je imao 94:89, ali Miami je uspio doći do izjednačenja čudesnom tricom Allena u posljednjim sekundama dvoboja.

Kada je postalo jasno da će se igrati produžetak, bilo je jasno da Spursi u njemu imaju puno manje šanse. I tako je i bilo. Miami je preokrenuo utakmicu i dobio psihološku prednost uoči odlučujućeg sedmog susreta. 'Kralj' je zadržao tron, a Miami došao do drugog uzastopnog naslova. LeBron James je po drugi put izabran za MVP-a finala. Apsolutno pravedno. Kada je trebalo, bio je pravi.

Brazil razbio Španjolsku u finalu Kupa konfederacija

Pred ispunjenom Maracanom u Rio de Janeiru Brazil je bacio na koljena svjetske i europske prvake Španjolce i uvjerljivom pobjedom 3-0 četvrti put u povijesti osvojio Kup konfederacija. Briljantna predstava 'Seleçaa', okrunjena s dva pogotka Freda i jednim Neymara, učinila je vladare svjetskog nogometa posljednjih godina potpuno nemoćnima. Španjolci su pali nakon 29 uzastopnih utakmica bez poraza, a prvi su put nakon 1985. izgubili s tri gola razlike u službenoj utakmici.

Andy Murray osvojio Wimbledon i ušao u povijest

Andy Murray je nakon 77 godina i Freda Perryja postao prvi britanski tenisač koji je osvojio najjači teniski turnir na svijetu – Wimbledon. Briljantni Škot je tako ispunio svoja i velika očekivanja Britanaca izdržavši ogroman pritisak, te naslijedio Perryja koji je 1936. godine bio posljednji domaći igrač koji je podignuo pobjednički pehar.

Nakon velikog razočaranja u prošlogodišnjem finalu kada ga je svladao Roger Federer, Murray je protiv Đokovića ostvario svoj san. Škot je u finalu svladao tada prvog tenisača svijeta, Srbina Novaka Đokovića sa 6-4, 7-5, 6-4 i donio veliko veselje svojim sunarodnjacima.

Usian Bolt među sportskim besmrtnicima

Jamajčanski sprinter Usain Bolt zaključio je Svjetsko prvenstvo u Moskvi osvojivši tri zlatne medalje. Nakon slavlja na 100 i 200 metara Bolt je osvojio zlato kao član štafete 4x100 metara. Jamajčanin sada ima ukupno osam zlatnih medalja sa svjetskih prvenstava, a to su još postigli samo Michael Johnson i Carl Lewis. Nema sumnje da je time ušao među sportske besmrtnike.

Rekordan transfer Garetha Balea

Gareth Bale je na kraju prijelaznog roka prešao iz Tottenhama u madridski Real za rekordnih 99 milijuna eura. Taj transfer nadmašio je onaj iz 2009., kada je Real Madrid izdvojio 94 milijuna eura za Cristiana Ronalda. Tim transferom završila je i višemjesečna trakavica oko sjajnog Velšanina koji je poput Modrića dočekao ispunjenje svojih snova.

Bale je tako postao najskuplji igrač u povijesti nogometa, a godišnje će zarađivati deset milijuna eura, odnosno za šest godina na koliko je potpisan ugovor inkasirat će 60 milijuna eura. Nogometni svijet brzo se podijelio na one koji smatraju kako ni jedan igrač ne vrijedi toliko i one koji opravdavaju svaki euro uložen u njega. U svakom slučaju, Velšanin je ispisao povijest i prije nego li je odigrao utakmicu za Real.

Francuska postala košarkaški prvak Europe

Košarkaši Francuske su na Eurobasketu u Sloveniji osvojili prvi veliki naslov u povijesti. U reprizi finala iz Stockholma 2003. razbili su Litvu 80:66. Najbolji igrač utakmice bio je Nicolas Batum, ali MVP prvenstva i junak velike pobjede nad Španjolskom u polufinalu, Tony Parker, najzaslužniji je za povijesni uspjeh Francuza. Zapravo, to je bila kruna njegove reprezentativne karijere i prekid dugogodišnjeg lova na toliko željeni trofej.

Kraljevi 'oktanskog' sporta: Senzacionalni Vettel i Marquez

Tri utrke prije kraja sezone, na Velikoj nagradi Indije u New Delhiju, Vettel je četvrti put zaredom postao svjetski prvak u Formuli 1. Po četiri naslova prvaka u dosad su osvojila samo trojica vozača - Juan Manuel Fangio, Michael Schumacher i Alain Prost.

26-godišnji njemački vozač je do kraja sezone nanizao sve pobjede. Bio je nevjerojatno uspješan u drugom dijelu sezone. Nakon ljetne stanke nanizao je čistih devet pobjeda u nizu i tako pregazio sve svoje rivale. Također je time izjednačio Ascarijev rekord u broju uzastopnih pobjeda (devet), kao i Schumacherov u broju pobjeda u jednoj sezoni (13).

20-godišnji španjolski motociklist Marc Marquez (Honda) je osvajanjem 3. mjesta na posljednjoj utrci sezone Svjetskog prvenstva u kraljevskoj MotoGP klasi, u Valenciji, postao najmlađi svjetski prvak u povijesti ovog sporta. Marquez je sezonu završio sa šest pobjeda, dvije manje od Lorenza, ali je od njega osvojio četiri boda više u ukupnom redoslijedu (334-330).

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider