Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Red Bull Air Race

Najbolji svjetski piloti stižu u Rovinj

Britanac Paul Bonhomme borit će se protiv Austrijanca Hannesa Archa i još desetorice najboljih svjetskih pilota na drugoj postaji Red Bull Air Race svjetskog prvenstva 2014. - 12. i 13. travnja u Rovinju.

Red Bull Air Race stiže u Europu! Druga postaja svjetskog prvenstva je Rovinj, a Red Bull Air Race u Hrvatsku dolazi prvi put. Nakon prve utrke sezone i žestoke borbe za bodove u finalu u Abu Dhabiju, na čelu tablice trenutno je Britanac Paul Bonhomme, no Austrijanac Hannes Arch i Kanađanin Pete McLeod slijede ga u stopu. Utrka u Rovinju na rasporedu je 12. i 13. travnja, a najbrži motosport na svijetu bit će dosad najbliže Zeltwegu, lokaciji na kojoj je 2003. održana prva utrka u povijesti. Ljubitelji letenja i zračnih akrobacija iz ovog dijela Europe napokon su dobili dugo očekivanu priliku uživo vidjeti brze i precizne manevre koje u niskom letu izvode najbolji svjetski piloti.

U jednom od najnapetijih finala dosad, Bonhomme je u Abu Dhabiju s vremenom 56.439 sekundi za dlaku pobijedio Archa (56.776). Uz Bonhommea, Archa i McLeoda, u prvom je ovosezonskom finalu nastupio i Australac Matt Hall.

Na prvoj od osam utrka sezone bodove su osvojila još četvorica pilota - Britanac Nigel Lamb ( 5.), Nijemac Matthias Dolderer (6.), Čeh Martin Šonka (7.) i Francuz Nicolas Ivanoff (8.). Zahvaljujući novim pravilima, primjerice standardnim motorima na avionima svih 12 pilota, konkurencija je žešća no ikad pa i četvorica pilota koja u Abu Dhabiju nisu osvojila bodove – Japanac Yoshihide Muroya (9.), Mađar Peter Besenyei (10.), Amerikanac Kirby Chambliss (11.) i njegov sunarodnjak Michael Goulian (12.) – imaju realnu šansu naći se na pobjedničkom postolju u Rovinju.

„Nisam očekivao da će zaostaci biti baš tako maleni“, komentirao je Bonhomme koji se zbog trogodišnje stanke zaustavio na 13 pobjeda (posljednju je zabilježio 2010. u New Yorku) i napokon je upisao svoju 14. pobjedu u karijeri. „Bio sam svjestan da će zbog novih pravila zaostaci biti manji, no ostao sam iznenađen kad sam vidio koliko su maleni. Sad je to prava utrka i nitko si od nas ne može dopustiti greške.“

Rovinj će Austrijancu Archu i Matthiasu Doldereru koji dolazi s juga Njemačke biti poput domaćeg terena. Obojica su 2009. u Budimpešti imala mnogo navijača, a nadaju se da će njihovi navijači i ovoga puta u velikom broju pohrliti u prelijepi gradić na zapadnoj obali Istre, nedaleko Italije, Slovenije i Austrije.

„Ovo je zasigurno najljepša lokacija u kalendaru za 2014.“, istaknuo je svjetski prvak iz 2008. godine Hannes Arch, pilot koji ima sedam pobjeda u karijeri i koji će u Rovinju imati mnoštvo navijača iz rodne Austrije i čitave regije. „Mislim da će to biti jedna od najuzbudljivijih utrka dosad.“

Na Red Bull Air Race utrkama piloti lete protiv štoperice, nastojeći zabilježiti što bolje vrijeme u brzom, niskom letu na slalomskoj stazi na kojoj su poredana zračna vrata. Piloti postižu brzinu do 370 km/h, a kod oštrih okreta izloženi su sili ubrzanja do 10 G.

KALENDAR UTRKA

1. Abu Dhabi, Ujedinjeni Arapski Emirati 28.2. – 1.3.
2. Rovinj, Hrvatska 12.4. – 13.4.
3. Putrajaya, Malezija 17.5. – 18.5.
4. Gdynia, Poljska 26.7. – 27.7.
5. Ascot, Velika Britanija 16.8. – 17.8.
6. Dallas/Fort Worth, SAD 6.9. – 7.9.
7. Las Vegas, SAD 11.10. – 12.10.
8. Kina 1.11. – 2.11.

Piloti danas već pristižu u Rovinj kako bi se pripremili za drugu utrku Svjetskog prvenstva koja je na rasporedu 12. i 13. travnja, a ulaznice potražite putem stranice www.eventim.hr. (Red Bull)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider