Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Najbolji i - gotovo

Munjeviti Bolt odveo Jamajku do zlata, gaf SAD-a ostao nekažnjen!

Usain Bolt je na Svjetskom prvenstvu u Moskvi osvojio treću zlatnu medalju i time se izjednačio s legendarnim atletičarima Carlom Lewisom i Michaelom Johnsonom (osam zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima).

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jamajka je slavila u štafeti 4x100 s vremenom 37.36, a osim Bolta, koji je suvereno odradio posljednju izmjenu, u ovoj su pobjedi sudjelovali Nesta Carter, Kemar Bailey-Cole i Nickel Ashmeade.

Gatlin ušao u Boltovu stazu

Treba reći da su Amerikanci čak bili ispred Jamajčana do posljednje izmjene. No, tada je pogriješio Justin Gatlin, koji je potpuno ušao u Boltovu stazu, te se očekuje da će Amerikanci biti diskvalificirani. Dogodilo se to Amerikancima peti put na posljednjih sedam svjetskih prvenstava! Kompletno gledano su Amerikanci bili drugi, Britanci treći, a Kanađani četvrti, s tim da je sat vremena nakon kraja utrke diskvalificirana britanska reprezentacija zbog pogreške Dwaina Chambersa.

Chambersova greška odnijela medalju Britancima

Nevjerojatno, ali nisu diskvalificirani Amerikanci, makar je Justin Gatlin vidno napravio nekoliko koraka po Boltovoj stazi. No, diskvalifikacija je uslijedila za britanske sprintere koji su utrku završili kao treći. Pogreška Dwaina Chambersa bila je kobna za Britance koji su tako šesti put diskvalificirani u štafetnim utrkama (4x100) na posljednjih sedam velikih natjecanja.

IAAF odlučio: Nema diskvalifikacije za Amerikance!

Svjetska atletska organizacija je raspravljala o Gatlinovom potezu, te je odlučila kako taj akt nije povrijedio pravila i da Amerikanci neće biti kažnjeni.

I kod atletičarki (štafeta 4x100) je trijumfirala Jamajka, s tim da su i sprinterice s Jamajke dobile pomoć od glavnih konkurentica Amerikanki, koje su pogriješile pri predajii (druga i treća izmjena).

Jamajka je u sastavu Carrie Russell, Keron Stewart, Schillone Calvert i Shellyn-Ann Fraser-Pryce tako postavila novi rekord svjetskih prvenstava (41.29). Podsjetimo da je ova potonja, Fraser-Pryce, tako osvojila treću zlatnu medalju na prvenstvu u Moskvi. Prije štafetnog slavlja je pobijedila na 100 i 200 metara, baš kao i sunarodnjak Bolt.

Amerikanke su pogriješile, ali su na kraju ipak uzele brončanu medalju, makar su bile sasvim blizu diskvalifikacije, dok su srebrnu medalju osvojile francuske sprinterice.

SP u atletici, 4x100 atletičari (neslužbeni rezultati):

1. Jamajka 37.36

2. Sjedinjene Države 37.66

3. Kanada 37.92

...

4x100 atletičarke:

1. Jamajka 41.29 (rekord svjetskih prvenstava)

2. Francuska 42.73

3. Sjedinjene Države 42.75

...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider