Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
prvi put bez play-offa

Medveščak na prekretnici: Što se dogodilo ove sezone?

Završio je regularni dio sezone u KHL-u, a od petka 27. veljače započinje doigravanje u kojem ove godine neće biti Medveščaka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Otkako se 2009. godine, ulaskom Medveščaka u Austrijsku ligu (EBEL), hokej na ledu na velika vrata vratio u hrvatski medijski prostor, navijači zagrebačkog kluba navikli su svoje miljenike gledati u doigravanju. U 2015. to neće biti slučaj. Za "medvjede" je sezona završila već u veljači i slijedi dugih šest mjeseci odmora, kako za hokejaše, tako i za navijače. Jedini koji nemaju vremena za odmor su ljudi koji vode klub. Oni moraju zasukati rukave i pronaći način kako napraviti konkurentnu momčad za novu, treću sezonu u KHL-u.

Za razliku od premijerne sezone u najjačoj europskoj ligi, u kojoj je Medveščak bio prava senzacija, punio dvoranu gotovo na svakoj utakmici i ravnopravno se nosio s većinom momčadi u ligi unatoč nerazmjeru u klupskim budžetima, druga sezona je bila bitno drugačija.

Nakon bajke u Ledenu stigla realnost

Za početak, u ljetnom prijelaznom roku Medveščak je ostao bez duše momčadi koja je u prvoj sezoni izborila doigravanje. S igračima poput kapetana Jonathana Cheechooa, Matta Murleyja, Ryana Vescea, Charlesa Lingleta, Michaela Ryana, Matta Ellisona i Kurtisa Fostera iz "brloga" je otišlo više od polovice postignutih pogodaka u prethodnoj sezoni (79 od 138) i više od polovice bodova (186 od 348) koje čine zbroj golova i asistencija. Uz to, otišli su igrači koji su imali status zvijezda, čiji su se dresovi najčešće mogli vidjeti na tribinama Doma sportova i Arene.

Od igrača koji su u prvoj KHL sezoni nosili dres Medveščaka novu je sezonu započelo samo njih 12. Neočekivani odlazak trenera Marka Frencha ostavio je još jednu veliku prazninu koju, unatoč svom entuzijazmu, bitno neiskusniji 41-godišnji Kanađanin Chuck Weber nije uspio popuniti. Weber je u sezonu ušao s četiri gostujuća poraza i smijenjen je nakon samo 13 utakmica u kojima je ostvario četiri pobjede. U Zagreb je stigao 53-godišnji kanadski stručnjak Doug Shedden, trener s pedigreom i značajnim europskim iskustvom. No, ni on nije uspio zaustaviti igrački egzodus.

Dolasci i odlasci igrača postali su pravilo, a ne iznimka. Iz kluba su takvu politiku potpisivanja ugovora s izlaznom klauzulom "ako stigne bolja ponuda", nazvali "jedinom mogućom za održavanje momčadi konkurentnom". No, ova je sezona to zorno pokazala, nukleus momčadi bi morao biti zaštićen. Iz više razloga.

Prvi je stvaranje kemije u svlačionici, što je jedan od temelja za uspjeh u momčadskom sportu. Ako je toga i bilo na početku sezone, sa šest dolazaka i deset odlazaka igrača samo u prva tri i pol mjeseca, kemija je morala biti narušena.

Posebno bolan bio je odlazak vratara Barryja Brusta. Njegovim odlaskom momčad je ostala bez osigurača, čovjeka koji je bio sposoban donositi pobjede i onda kad su 'klizači' bili indisponirani, što nije bio slučaj s Markom Dekanichem, a navijači su ostali bez posljednjeg junaka iz prethodne sezone.

Traženje miljenika na ledu nije presudno za najžešće fanove iz Sektora B ili iskonske ljubitelje hokeja, koji će svakako dolaziti na utakmice Medveščaka. No, važno je za one koje će tek trebati 'regrutirati' u tu bazu i za one koji neće otići na svaku utakmicu. Za takve su igrači poput Brusta neodoljiv mamac.

U Medveščaku se polako osjeća i nedostatak "domaćeg" štiha, pogotovo ako rezultati nisu na razini očekivanja. Navijači lakše 'opraštaju' poraze domaćim dečkima, nego strancima koji Medveščak vide kao odskočnu dasku za unosnije ugovore. Nažalost, takvih je stranaca u ovoj sezoni bilo previše, a domaćih igrača konkurentnih za nastupe u KHL-u još uvijek nema.

Zbog svega toga i zbog toga što Grad Zagreb nije mogao participirati u troškovima privremenog preseljenja u zagrebačku Arenu pa su navijači ostali uskraćeni za "ledenu groznicu", Medveščak će imati značajan pad u gledanosti u odnosu na prethodne sezone. Time će značajno pasti i prihodi od prodaje ulaznica i klupskih suvenira. Stoga će klupsko vodstvo morati dobro razmisliti o potezima koje će povlačiti u sljedećih šest mjeseci. Oni bi mogli biti presudni u zadržavanju sadašnje pozicije hokeja na ledu pri vrhu ljestvice popularnosti među hrvatskim ljubiteljima sporta.

U petak 27. veljače 13 ruskih, jedan bjeloruski, jedan kazahstanski i jedan finski klub krenut će u borbu za Gagarinov kup. Nakon četvrtfinalnih, polufinalnih i finalnih borbi po konferencijama, dobit ćemo imena klubova koji će se susresti u velikom finalu, a novog prvaka dobit ćemo najkasnije do 23. travnja. Prošlogodišnji naslov brani Metalurg iz Magnitogorska koji je u sedam utakmica nadigrao Lev iz Praga, klub koji se ugasio jer se financijski nije mogao nositi sa zahtjevima KHL-a.

Sve utakmice doigravanja KHL-a igraju se na četiri pobjede, a bolje rangirane momčadi iz regularnog dijela uvijek imaju prednost domaćeg terena u sedmoj, odlučujućoj utakmici.

KHL doigravanje - Zapadna konferencija:

CSKA Moskva (1) - Soči (8)
SKA St. Petersburg (2) - Torpedo Nižnji Novgorod (7)
Dinamo Moskva (3) - Lokomotiv Jaroslavlj (6)
Jokerit Helsinki (4) - Dinamo Minsk (5)

KHL doigravanje - Istočna konferencija:

AK Bars Kazanj (1) - Avtomobilist Jekaterinburg (8)
Sibir Novosibirsk (2) - Traktor Čeljabinsk (7)
Metalurg Magnitogorsk (3) - Salavat Julajev Ufa (6)
Avangard Omsk (4) - Barys Astana (5)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider