Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Vježba bez pogreške

Veliki uspjeh: Hrvatska dobila europskog prvaka!

Hrvatski gimnastičar Marijo Možnik osvojio je naslov europskog prvaka u vježbi na preči na EP u Montpellieru,

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Možnik je za svoju izvedbu u finalu dobio visoku ocjenu 14.833 što je bilo nedostižno za sve ostale konkurente i tako postao prvi Hrvat sa zlatnom medaljom u gimnastici na europskim prvenstvima.

Za 28-godišnjeg Možnika je ovo drugo odličje s eurupskih prvenstava u karijeri, a prvo je osvojio također u Montpellieru prije tri godine kada je bio srebrni. Usto ima i brončanu medalju s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Nanningu.

"Jako sam sretan s ovim rezultatom. Moje prvo europsko zlato, a i prvo u povijesti hrvatske gimnastike. Ne mogu vejrovati da je došlo do ovog rezultata. Znao sam da je moguće, ali sam i znao da će trebati napraviti idealnu vježbu za ovaj plasman. To sam napravio. Uspio sam se koncentrirati, isključiti sve oko sebe, koncentrirati se samo na svoju izvedbu. Napravio sam jednu od najboljih vježbi u svom životu i znao sam da će biti konkurentna za medalju, samo nisam znao koju. Budući da sam prvi nastupa, morao sam čekati do kraja, ali sve se pogodilo da sam uzeo ovo zlato", kazao je Možnik. 

Trener europskog prvaka, Tigran Gorički, ističe:
"Devet finalista, puna dvorana u Montpellieru, prvi put Hrvatska ima prvaka na velikom natjecanju. Marijo Možnik je prvak Europe! To stvarno zvuči veliko. U pravom trenutku je bio onaj pravi, napravio je svoju najbolju vježbu. Išao je prvi, što je u jednu ruku i otežavajuća, ali i olakšavajuća okolnost, jer svojeg se riješiš i čekaš kako će konkurencija napraviti. Pritisak je bio velik na sve finaliste, znali su da nema olimpijskog pobjednika Epkea Zonderlanda, Nijemca Fabiana Hambüchena, svi su znali da je medalja dohvatljiva, to je jednostavno u mnogima pobudilo nervozu koja je uzrokovala puno padova i sreću za Hrvatsku."

Usprkos naslovu europskog prvaka, Možnik se nije kvalificirao za nastup na Olimpijskim igrama koje će se sljedeće godine održati u Rio de Janeiru. Za to mora osvojiti medalju na Svjetskom prvenstvu u Glasgowu koje će se održati od 23. listopada do 1. studenoga.

Možnik je u finalu nastupio prvi, te je odradio vježbu bez pogreške i tako postavio visok standard za ostale. Najviše mu se približio Britanac Sam Oldham koji je osvojio srebro sa 14.766 i time ponovio prošlogodišnji uspjeh kada je bio srebrni na EP u Sofiji, dok je broncu osvojio peterostruki europski prvak na ovoj spravi Grk Vlasios Maras sa 14.666.

Najbolji iz kvalifikacija, Švicarac Pablo Braegger je u finalu pao sa sprave, te završio kao osmi sa 12.433.

FINALE, preča:
1. MARIJO MOŽNIK (HRV) 14.833
2. Sam Oldham (VB) 14.766
3. Vlasios Maras (Grč) 14.666
4. Aleksandar Carevič (Bje) 14.633
5. Alexander Shatilov (Izr) 14.566
6. Kristian Thomas (VB) 14.033
7. Axel Augis (Fra) 13.766
8. Pablo Braegger (Švi) 12.433
9. Dmitrij Barkalav (Bje) 12.033

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider