Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Piše Ana-Marija Vuković

Lude priče s Igara u Sočiju: Legende, sestre, spašeni psići i najveći gubitnici

U nedjelju su u Sočiju zatvorene Zimske olimpijske igre koje su nam još jednom podarile prave olimpijske priče.

 

Najuspješniji zimski olimpijac

Ole Einar Bjorndalen postao je najtrofejniji zimski olimpijac u povijesti. S 40 godina osvojio je svoju 13. olimpijsku medalju. Ovaj norveški biatlonac na svojim je prvim olimpijskim Igrama nastupio 1998. u Naganu. Sada je u Sočiju osvojio dva zlata, u sprintu na 10 kilometara te u mješovitoj štafeti. Ta je disciplina svoju premijeru imala upravo u Sočiju. Veliki sportaš sada na kontu ima osam zlata, četiri srebra i jednu broncu. Ole je sa 13 osvojenih medalja, prestigao svog sunarodnjaka, 46-ogodišnjeg Bjorna Dehlija. Ovaj bivši skijaš - trkač u svojoj je bogatoj karijeri osvojio 12 olimpijskih medalja.

Sestre osvojile medalje

Kanađanke Justine i Chloe Dufour-Lapointe osvojile su zlato i srebro u istoj disciplini free style skijanja – moguli. 19-ogodišnja Justine i 22-ogodišnja Chloe bile su izvrsne u akrobatskim vožnjama, a u nastupu im je društvo pravila i treća, najstarija sestra, Maxime, koja je osvojila 10. mjesto. Posljednje olimpijske Igre prije Sočija, na kojima su sestre osvojile medalje, bile su one u Innsbrucku 1964. Tada je to uspjelo Francuskinjama Christine i Marielle Goitschel u slalomu.

Najveća svjetska zvijezda Sočija

Poznata svjetska violinistica Vanessa Mae nastupila je u veleslalomskoj utrci u Sočiju zastupajući Tajland. Vanessa je podrijetlom Tajlanđanka pa je i skijala pod imenom Vanessa Vanakorn. Mogućnost nastupa atraktivna estradna zvijezda stekla je zbog olimpijskih kvota koje omogućuju mnogim sportašima, gotovo amaterima, da nastupaju za male zemlje. Pogotovo ako one nisu tradicionalno „zimske“.

Međunarodni olimpijski odbor to posebno voli. Jer zimske Igre su uobičajeno manje atraktivne i s manjim brojem sudionika. Tako je Vanessa Mae uspjela odvoziti obje vožnje veleslaloma, bila je najsporija, za pobjednicom Tinom Maze zaostala je 50.10 sekundi, no nakon utrke je bila presretna:

''Bilo je baš slatko, gužva, dobra atmosfera, ljudi ti viču idemo Vanessa. Osjećala sam se sjajno. To je olimpijski duh i biti mali dio te cijele priče je zaista poseban osjećaj'', izjavila je nakon ostvarenja sna.

'Kontroverzna' ruska medalja

Rođeni Amerikanac Vic Wild osvojio je zlatnu medalju u paralelnom veleslalomu u snowboardu, ali za Rusiju! Naime, američki skijaški savez prije nekoliko godina je donio odluku da će se više ulagati u snowboardaše koji voze halfpipe i slopestyle. U to vrijeme, Vic se oženio ruskom snowboardašicom, također olimpijkom, Alenom Zavarzinom.

Tako mu se pružila prilika da nastupa za Rusiju. Izjavio je kako im je rekao da ga prime u savez i da neće požaliti. Ta odluka im se sada isplatila. Vic je poslije za američke medije izjavio kako uopće više ne razmišlja o tome da više ne nastupa kao Amerikanac:

''Ja sam sada Rus. Možda još ne govorim tečno ruski i ne razumijem u potpunosti kulturu, ali živim ovdje.''

Olimpijsko zlatno srce

Ovu titulu osvojio je slobodni skijaš, Amerikanac Gus Kenworthy iz Colorada. Natječe se u disciplini slopstyle, a srca mnogih ljubitelja životinja osvojio je kada je na svom Twitter profilu objavio fotografije sa napuštenim štencima koje je našao u Sočiju. Priča o psima lutalicama koje se ubijali uoči Olimpijskih igara bila je jedna od onih crnih 'sočijevskih' priča koje su se pokušale sakriti iza blještavila Putinovog omiljenog ljetovališta.

Ta priča je digla na noge razne udruge za zaštitu životinja diljem svijeta, a ruski milijarder Oleg Deripaska financirao je na brzinu izgrađen azil za pse lutalice. Gus je udomio četiri štenca i njihovu mamu te uspio za njih organizirati i cijepljenje. Izjavio je kako će pokušati dobiti i dozvole da ih povede sa sobom u SAD te ih tamo da na udomljavanje. Jednog psića sigurno će ostaviti sebi.

Najveći gubitnici Sočija

Njujorški bogataši, Gary i Angelica di Silvestri trebali su nastupati u utrkama skijaškog trčanja zastupajući malu karipsku državu Dominiku. Naime, njihovo su počasno državljanstvo dobili zahvaljujući humanitarnom radu. Kada je Dominika odlučila oformiti reprezentaciju za ZOI, Di Silvestri su se uključili. Osnovali su skijaški savez te sudjelovali na dovoljnom broju natjecanja u skijaškom trčanju da izbore nastup u Sočiju.

Gary je na otvaranju nosio zastavu Dominike, ali tu je njihova olimpijska bajka završila.
Prvo se Gary probudio s grčevima u trbuhu te završio u bolnici s dijagnozom akutnog bakterijskog gastroentritisa. Uzrok je bila puknuta cijev u olimpijskom selu. Voda u tušu je bila smeđa, Gary o nije primijetio i s njom je oprao zube. Tako se isprao i njegov olimpijski san.

Nakon što je supruga ostavila u bolnici, Angleica je otišla isprobati olimpijsku stazu. No, izgubila je ravnotežu u zavoju, pala je i udarila u zaštitnu ogradu.Prošla je dvije operacije rekonstrukcije nosa.No, kad te krene, onda te krene. Spremajući se kući u SAD, dobili su obavijest da ih tamo očekuje optužba za poreznu prijevaru....

Najstariji olimpijac s medaljom

Finska hokejaška reprezentacija osvojila je u Sočiju broncu. S visokih 5:0 razbili su SAD, a dvostruki strijelac za Fince bio je legendarni hokejaš Teemu Selänne. Veteran Selänne sa 43 godine i 234 dana postao je najstariji hokejaš u povijesti s olimpijskom medaljom oko vrata. 'The Finnish Flash', kako popularno zovu Selännea, igra na poziciji desnog krila i još uvijek nastupa u NHL-u, igra za Anaheim Duckse.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider