Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Dobre vijesti

Lucija Zaninović vodeća na svjetskoj ljestvici, Ana operirana

Hrvatska taekwondašica Lucija Zaninović nalazi se na prvom mjestu završne svjetske rang ljestvice za 2014. godinu u kategoriji do 49 kilograma, njezina sestra Ana je na drugoj poziciji u kategoriji do 53 kg, dok je Marina Sumić na trećem mjestu u kategoriji do 62 kilograma.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ana Zaninović u idućih šest tjedana neće se boriti jer je na Ortopediji na zagrebačkoj Šalati operirala lakat kako bi spremna dočekala predolimpijsku sezonu u kojoj će hvatati plasman na svoje druge olimpijske igre. Lakat je prvi put ozlijedila 2006. na prvenstvu Hrvatske kada su se odlomili komadići kosti koji su od tada 'šetali' u laktu i povremeno radili probleme. U nekoliko navrata komadić odlomljene kosti bi blokirali lakat na deset-petnaest dana zbog čega Ana nije imala puni pokret u toj ruci. To joj se dogodilo prije Olimpijskih igara u Londonu kada joj je ozljeda oduzela dva tjedna važnih priprema. Ista stvar dogodila se i ove godine prije odlaska na finalni Grand Prix u Meksiko kada je lakat bio u blokadi čak 25 dana. Kako se slična stvar više ne bi ponavljala Ani su artroskopski izvađena dva komadića kosti iz zgloba te joj je vraćen puni opseg pokreta u lakatnom zglobu.

Za hrvatski taekwondo je 2014. bila iznimno uspješna godina. Na europskom prvenstvu u Bakuu Hrvatska je osvojila rekordnih šest odličja - tri zlata, dva srebra i broncu uz važnu napomenu da je u seniorkama Hrvatska odnijela prvo mjesto u ukupnom poretku kao i sveukupni naslov prvaka Europe u zbroju muškaraca i žena što gotovo nitko nije očekivao pored jakih Rusa, Francuza, Španjolaca, Britanaca, Turaka. U Bakuu sestre Zaninović upisale su se u povijest postavši prve sestre koje su zajedno osvojile zlato na istom velikom natjecanju. Podsjetimo, Ana i Lucija Zaninović iz splitskog Marjana te Iva Radoš iz Metalca su bile zlatne, Vedran Golec iz Jastreba i Marina Sumić iz Metalca srebrni, a Mateja Kunović iz Banije Pandas brončana.

U juniorkama svakako vrijedi istaknuti svjetske juniorske prvakinje Ivanu Babić iz Marjana i Mateu Jelić iz Div Knina kao i olimpijsku pobjednicu mladih Ivanu Babić koja je svjetsko zlato osvojila slomljene noge i punih šest mjeseci između svjetskog prvenstva i olimpijskih igara provela po operacijama i terapijama ne upisavši niti jedan nastup na drugim turnirima.

Kadeti su odradili prvo svjetsko prvenstvo i osvojili tri odličja, Kristina Čerina iz Marjana je prva povijesna svjetska kadetska prvakinja, Paola Strašćek iz Jastreba je srebrna, a još jedna Marjanovka Ana Taslak brončana. Na europskom prvenstvu do 21 godine brončana odličja osvojili su Marko Maljković iz Osvita i Marko Mutak iz Caspera.

Zanimljiv je stoga i pogled na završne svjetske rang ljestvice u kojima Hrvatska ima dovoljno razloga za zadovoljstvo. Lucija Zaninović je prva u kategoriji do 49 kilograma sa zaista velikom prednosti pred ostatkom ekipe. Ana Zaninović je unatoč ozljedama na drugom mjestu kategorije do 53 kilograma s gotovo istim brojem bodova kao vodeća Floriane Liborio. Francuskinja ima 222,42, a Ana Zaninović 222,27 bodova. Marina Sumić je u kategoriji do 62 kilograma na trećem mjestu dok je Iva Radoš sedma. Krug među deset najboljih zatvara teškaš Vedran Golec koji je na desetom mjestu teške kategorije +87 kilograma.

Kategorija do 49 kg:

1. LUCIJA ZANINOVIĆ (HRV) 320 bodova
2. Yasmina Aziez (Fra) 236,8
3. Brigitta Yague (Špa) 218
4. Chanatip Sonkham (Taj) 180,28
5. Nour Abdelsalam (Egi) 178...

Kategorija do 53 kg:

1. Floriane Liborio (Fra) 222,42
2. ANA ZANINOVIĆ (HRV) 222,27
3. Kim Yujin (Kor) 167,50
4. Radwa Abdelkader (Egi) 121,52
5. Hatice Yangin (Tur) 114,38...

Kategorija do 62 kg:

1. Nina Klay (Švi) 140
2. Carmen Marton (Aus) 131
3. MARINA SUMIĆ (HRV) 119
4. Hua Zhang (Kina) 110
5. Ruth Gbagbi (OB) 99....

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider