Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Može li tko iznenaditi?

Kreće spektakl: Hokejaške legende na oproštaju prijete favoritima

Utakmicom Švedska – Češka otvara se ono što većina čeka na ZOI u Sočiju – hokejaški turnir.

Nakon što smo već najavili četiri glavna favorita za medalje, danas dajemo prostor i onim reprezentacijama koje mogu zakomplicirati stvari na vrhu. Uz Croysbya i Ovečkina najviše će pažnje u Sočiju plijeniti dvije hokejaške legende. Budućim članovima hokejaške dvorane slavnih, 43-godišnjoj „finskoj munji“ Teemuu Selanneu i 41-godišnjem češkom majstoru Jaromiru Jagru, ovo će biti posljednje Olimpijske igre.

Ulazak u polufinale i borbu za medalju tražit će Česi, Finci i Slovaci, ali i neki tradicionalni autsajderi mogu dobro namučiti i najbolje. Ove će igre biti posebno zanimljive jer će se u Rusiji vidjeti i kako danas u odnosu na NHL stoji druga najjača hokejaška liga na svijetu KHL. Najviše KHL igrača imaju Latvijci, Slovaci, Rusi te Finci i vidjet ćemo koliko mogu parirati eliti iz Amerike.

ČEŠKA – iskustvo i oproštaj Jaromira Jagra

NAPAD: 8
OBRANA: 7.5
VRATAR: 7

41-godišnjoj češkoj legendi Jaromiru Jagru ovo su pete i gotovo sigurno posljednje olimpijske igre. Dovoljno je reći član Triple gold kluba (Svjetsko prvenstvo, olimpijsko zlato i Stanley Cup) i sedmi igrač svih vremena po broju postignutih bodova u NHL-u. Krejči je napadačka zvijezda Bostona, Jagr u Devilsima igra kao da je 15 godina mlađi.

Ostali igraju većinom na prvoj ili drugoj navali u svojim NHL-klubovima. U obrani nema velikih zvijezda, ali je baš sastavljena od iskusnih NHL braniča koji itekako znaju igrati. Česi su najtanji na golu. 26- godišnji Ondrej Pavelec brani u Winnipeg Jetsima koji su u donjem domu NHL momčadi i nije ni među prvih 30 vratara lige.

Česi su ekipa sastavljena većinom od iskusnih igrača oko 30 godina. Posljednju medalju uzeli su 2006. u Torinu i to broncu, a ponavljanje zlata iz Nagana 1998. u Sočiju je neuhvatljivi san. E, da im je Dominik Hašek ravnopravno bi se borili za medalju. Ovako sve ovisi o predstavi Paveleca i rezervi iz KHL-a.

FINSKA- kako im zabiti?

NAPAD: 7
OBRANA: 7.5
VRATAR: 10

U „ finskoj munji“ sve je manje naboja. 43-godišnja skandinavska legenda Teemu Selanne igra svoje šeste olimpijske igre. Vodeći je po broju postignutih bodova na OI i među 20 svih vremena u NHL-u. Zbog Finaca Rusija, Kanada, USA i Švedska nemaju našu desetku na poziciji vratara. Finska vratarska škola dominira svijetom, a tercet Rask (Boston), Neimi (Sharks) i Lehtonen (Dallas) takav je da se sigurno i moćni Kanađani, Rusi i Amerikanci pitaju kako ćemo ovima zabiti gol. U napadu nemaju zvijezda, a Selanne je prestar da bi nosio Fince cijeli turnir. Oli Maata (Penguins) je nadolazeća finska obrambena zvijezda, a Salo i Timonen prekaljeni NHL braniči.

Zbog ozljeda važnih napadača M. Koivua (Wild) i Filppule (Tampa Bay) teško će ponoviti broncu iz Vancoucvera. Imaju čak osam KHL igrača pa će uz Ruse i Slovake biti reprezentacija na kojoj će se vidjeti u kojoj se danas mjeri KHL igrači mogu nositi s elitom iz NHL-a. Momčadska igra oko vratara glavna im je snaga i Fince nikad ne treba otpisati u borbi za medalju.

SLOVAČKA - Div iz Trenčina glavna zvijezda

NAPAD: 7
OBRANA: 8
VRATAR: 8.5

Halak na golu – Chara u obrani - Marian Hossa u napadu, to je osovina slovačkog pohoda na medalju. Osim napadačke zvijezde NHL prvaka Chicago Blackhawksa Mariana Hosse, u napadu nema klasnog strijelca. Obrana je jači dio momčadi. Stup obrane je 2.06 visoki kapetan Bostona Zdeno Chara s jednim od najjačih udaraca na svijetu (preko 175 na sat). Sekera (Carolina) je napadački u top 20 NHL braniča ove sezone, a Visnovsky i Mezaros iskusni NHL-ovci. Halak je top 20 NHL vratara, a Petr Budaj rezervni vratar Montreala i solidna zamjena.

Slovaci još nemaju medalju s Olimpijskih igara od raspada Čehoslovačke, a najbliže su bili prije četiri godine u Vancouveru kada su od Finaca izgubili bitku za broncu. Težak udarac je ozljeda Mariana Gaborika (Columbus Blue Jackets),jedine napadačke zvijezde uz Hossu. U sastavu imaju čak deset KHL igrača, više nego domaći Rusi (9) ili Finci (8) i to će biti „X“ faktor kod sve tri reprezentacije koje se nadaju medalji.

AUTSAJEDERI – Švicarci mogu namučiti favorite

Od pet „autsajdera“ na olimpijskom turniru - Latvije, Austrije, Slovenije, Norveške i Švicarske izdvojio bih posljednje. Jonas Hiller prvo je ime koje odvaja Švicarsku od ostatka grupe. Prvi je vratar trenutačno vodeće momčadi NHL-a, moćnih Anaheim Ducksa. Uz Hillera, Švicarci imaju i čak četiri NHL braniča, Streit (Flyers), Diaz (Canucks), Weber (Canucks) i Josi (Predators). Niederreitter je među pet najboljih napadača Minnesota Wilda, Brunner stnadardan u Devislima dok Moser (Nashville Predators) tek igra svoje prve NHL utakmice.

Hokej na ledu na ZOI

Skupina A: Rusija, SAD, Slovačka, Slovenija

Skupina B: Kanada, Finska, Norveška, Austrija

Skupina C: Švedska, Češka, Šivcarska, Latvija

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider