Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Tek četvrti hrvač

Božo Starčević 85. hrvatski olimpijac u Rio de Janeiru

Hrvački reprezentativac Božo Starčević bit će među putnicima za Rio de Janeiro.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvački reprezentativac Božo Starčević, koji je u tri navrata bio nadomak ostvarenju olimpijske norme, u srijedu je saznao da će ipak biti među putnicima za Rio de Janeiro te će tako postati četvrti naš hrvač koji je nastupio na olimpijskim igrama od hrvatske samostalnosti.

Do obrata u Starčevićevom slučaju došlo je djelomično zahvaljujući brazilskim hrvačicama, koje su kroz kvalifikacije izborile četiri mjesta na olimpijskom turniru. Upravo toliko mjesta je Brazilu, kao domaćinu Igara, bilo zajamčeno u sve tri hrvačke discipline (slobodno i grčko-rimsko za muškarce te žensko hrvanje). Kako su brazilske hrvačice ispunile zajamčenu kvotu, zajamčena su mjesta preraspodjeljena na četiri nacije koje su ostvarile najbolje rezultate na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Las Vegasu.

Na tom je natjecanju Božo Starčević u svojoj težinskoj kategoriji do 75 kg bio sedmi, a prva šestorica hrvača ostvarila su plasman na Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Valja istaknuti da je 27-godišnji Starčević na dva kvalifikacijska turnira također bio nadomak plasmanu na OI. Naime, u travnju na Europskom kvalifikacijskom natjecanju u Zrenjaninu osvojio je treće mjesto, a za Igre su se kvalificirali samo finalisti. Isto se ponovilo i u svibnju na 2. svjetskom kvalifikacijskom turniru u Istanbulu.

Zahvaljujući Boži Starčeviću Hrvatska će po četvrti put od samostalnosti imati predstavnika na olimpijskom turniru za hrvače. Stipe Damjanović je predstavljao našu zemlju na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. i u Atlanti 1996. godine u kategoriji do 100 kg grčko-rimskim načinom, dok su 2012. godine u Londonu nastupili braća Žugaj, Nenad do 84 kg i Neven do 74 kg. Nitko od spomenutog trojca nije dospio dalje od osmine finala.

Starčevićev najbolji rezultat u karijeri je osvajanje brončanog odličja na Europskom prvenstvu 2013. godine u Tbilisiju.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider