Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
'suomi' gaze sve pred sobom

Finska šokirala domaćine Ruse za finale s Kanadom

U finalu svjetskog prvenstva u hokeju na ledu u Rusiji igrat će branitelj naslova Kanada i Finska.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kanađani su u polufinalnom ogledu pobijedili SAD 4-3 (2-0, 1-3, 1-0), dok je Finska porazila Rusiju 3-1 (0-1, 3-0, 0-0).

Amerikanci su doputovali u Rusiju bez velikih očekivanja, naime nitko ih nije vidio među kandidatima za odličje, a na koncu su bili na pragu velikog iznenađenja. Nakon što su u četvrtfinalu izbacili Čehe, u polufinalu su dobro namučili svoje susjede Kanađane.

Aktualni olimpijski pobjednici i svjetski pravci su poveli 2-0, no Amerikanci okrenuli rezultat s tri gola. Ipak, Kanađani su koncem druge trećine izjednačili, a potom na otvaranju zadnje dionice poveli 4-3 i sačuvali vodstvo.

Golove za Kanadu zabili su Gallagher (9), Marchand (19), Brassard (36) i Ellis (42), dok su strijelci za SAD bili Matthews (22), Warsofsky (25), Motte (29).

U drugom polufinalnom susretu Finska je pokvarila snove domaćina o plasmanu u finale pobijedivši 3-1. Finci su tako stigli do finala bez poraza, a na tom putu su dobili i Kanadu (4-0) s kojom će ponovo igrati u finalu. Rusi su poveli u 3. minuti golom Širokova, no Finci su u drugoj trećini preokrenuli rezultat s ti gola i potom sačuvali prednost. Golove su zabili Aho (26, 39) i Jokinen (36).

Finska sada ima priliku osvojiti svjetske naslove u tri uzrasta nakon što je već pobijedila u uzrastima U20 i U18.

Kanada je kroz povijest 25 puta bila svjetski prvak, dok su Finci dva puta bili zlatni - 1995. i 2011. godine.
Utakmica za treće mjesto između Rusije i SAD je u nedjelju u 16:15 sati, a kanadsko - finski okršaj za zlato je u 20.45 sati.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider