Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Skupina na SP-u

Glavni favoriti turnira, kanta za napucavanje... Oni čekaju Kauboje!

Hrvatska rukometna reprezentacija smještena je u skupinu D Svjetskog prvenstva u Španjolskoj, a prva utakmica je u subotu s Australcima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izabranici Slavka Goluže igrat će u grupnoj fazi natjecanja protiv domaćina (ujedno i nositelja skupine) Španjolske, Mađarske, Alžira, Egipta i Australije - reprezentacija čije profile danas donosimo.

>> O ne, opet oni: Rukometaši već u četvrtfinalu idu na Francuze?!

Ispit desetljeća: Španjolce zanima isključivo zlato

Španjolskoj reprezentaciji bit će ovo 17. nastup na smotri najboljih rukometaša svijeta i za njih se svakako može kazati kako su uvijek među tri, ali nikad na vrhu. Ili gotovo nikad, jer su 2005. u Tunisu se okitili zlatom u finalu protiv naše reprezentacije. Jedina preostala svjetska medalja koju imaju je ova s posljednjeg SP-a, kada su u Švedskoj prije dvije godine tukli domaćina i uzeli broncu.

Kad je početkom listopada 2010. obznanjeno da će Španjolci ugostiti najbolje rukometaše svijeta, apsolutno sve u njihovoj reprezentaciji podređeno je ovome turniru. Medalja iz Švedske bila je samo dodatni poticaj, a zbog četvrtog mjesta na EP-u u Srbiji i sedmo na Olimpijskim igrama nitko se nije previše uzbuđivao jer važno je samo jedno - da na SP-u odu do kraja. Šterbik, Entrerrios, Aguinagalde, Morros i ostali, na čijoj će strana biti publika, a lako moguće u određenim situacijama i suci, definitivno će biti teško pobjedivi.

Mađarska: Okosnica je opet ista, baš kao i želja - pobjeći od stalnog prosjeka

Mađari su stari znanci, i stare mušterije. Od naše reprezentacije uglavnom gube na velikim natjecanjima, a na lanjskom EP-u su uspjeli izvući remi, iako se radilo o utakmici koja Baliću i društvu ništa nije značilo.

Mađarska je već tradicionalno sastavljena od igrača iz svoja dva najbolja kluba (Veszprem i Pick Szeged) uz rijetke iznimke poput Flensburgova Tamasa Mocsaija. Sinonim za mađarski rukomet je Laszlo Nagy, koji će i ovog puta predvoditi momčad toliko željnu bijega iz prosječnosti. Njihov najčešći doseg na svjetskim prvenstvima bio je između petog i osmog mjesta, a samo su dvaput uspjeli izboriti polufinale - 1997. u Japanu kada su završili četvrti i 11 godina ranije u Švicarskoj, gdje su u finalu poraženi od Jugoslavije.

Egipat i Alžir: "Predodređeni" na borbu za četvrto mjesto

Uz neprikosnoveni Tunis Egipćani su vladari afričkog rukometa. Peterostrukim prvacima svog kontinenta ovo će biti 12. nastup na Svjetskom prvenstvu, a prva zvijezda reprezentacije je bivši igrač Atletico Madrida Hussein Zaky. Reprezentacija od kojeg Vori i društvo ne bi trebali strahovati, ali opreza nikad dosta.

Alžirci imaju naslov više od Egipta na afričkim prvenstvima, također nezgodni, ali prije svega prilično limitirani. Jezgra reprezentacije igra u francuskim klubovima, uz poneke talentirane klince iz domovine. U Švedskoj su bili 15.

Australci su tu da popune broj

Kad govorite o njima, ukoliko želite biti pristojni, upotrijebit ćete termin "simpatična družina". Ako, pak, želite do bola iskreno prikazati njihovu rukometnu vrijednost nazvat ćete ih kantom za napucavanje. Bit će im ovo sedmi put da igraju na SP-u, a jedino u Portugalu nisu bili zadnji (osvojili su 21. mjesto).

RASPORED UTAKMICA HRVATSKE REPREZENTACIJE:

12. siječnja (subota): Australija (16.45h)

14. siječnja (ponedjeljak): Alžir (16.45h)

15. siječnja (utorak): Mađarska (21.15h)

17. siječnja (četvrtak): Egipat (21.15h)

19. siječnja (subota): Španjolska (19.00h)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider