Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Šesta svjetska medalja

Fantela i Marenić svjetski doprvaci

Hrvatska posada u klasi 470 Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su srebro na Svjetskom prvenstvu te klase u izraelskoj Haifi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Fantela i Marenić osvojili su svoju šestu svjetsku medalju, a drugu godinu zaredom svjetski su doprvaci, dok je zlato otišlo najvećim favoritima Australcima Mathewu Belcheru i Willu Ryanu.
U finalnom plovu za odličja za deset najboljih u Haifi na Svjetskom prvenstvu danas cu ciljem prošli šesti, Australci su bili četvrti, čime su zadržali prednost ispred naše posade i uzeli zlato. Bronca je pripala Rusima Pavelu Sozykinu i Denisu Gribanovu.

"Sretni smo s još jednom medaljom, iako nas malo muči jedna situacija koja se dogodila na startu u taktičkom nadmudrivanju s Australcima. Došlo je do kontakta, Australci su nam malo oštetili brod u sudaru, mi smo prosvjedovali, dva puta sam dizao zastavicu za prosvjed, međutim suci uopće nisu reagirali. To je malo čudno, jer su obvezni reagirati kad dođe do kontakta, no ovoga puta nisu. Na prvoj oznaci su Matt i Will bili prvi, mi treći, stisnuli smo ih do slijedeće oznake, okrenuli prvi i drugi, u trećoj stranici kursa uspijeli smo ih proći, međutim tu smo napravili jednu grešku, previše smo se udaljili od njih, oni su dobili novu šansu da nas prođu, iskoristili su je i time uzeli zlato. Zadovoljni smo cijeli tjednom u Haifi i današnjim finalom", kazao je Šime.

Šime Fantela i Igor Marenić jedre zajedno od 2000. godine, a u šest godina juniorskog staža ovaj je dvojac tri puta osvojio naslov svjetskih juniorskih prvaka klase 470 – 2003., 2005. i 2007., brončani su bili 2004., a srebrni 2006. S europskih juniorskih prvenstava imaju tri medalje – zlato 2005. i srebra 2002. i 2006, a na seniorskom SP 2006. godine bili su peti, a 2007 šesti, što im je ujedno donijelo olimpijsku normu za Kinu 2008. Na Olimpijskim igrama 2008. su s tek 22 godine bili daleko među najmlađima, a zauzeli su deveto mjesto, što je bio najbolji hrvatski rezultat u klasi 470 na OI dotad. 2009. je apsolutno bila njihova godina jer su osvojili zlato na Europskom prvenstvu, a nešto više od dva mjeseca kasnije ostvarili su i dotad nemoguće – naslov svjetskih prvaka, prvi od zasad tek dva u povijesti hrvatskog jedrenja. Od tada do danas nanizali su ukupno 11 seniorskih odličja, pet na EP i sad šest na SP. U Londonu 2012. zauzeli su šesto mjesto. U međuvremenu sportska karijera ih nije omela da se iskažu i na akademskom polju, Šime je diplomirao ekonomiju, a Igor geodeziju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider