Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
BBC se pita

Englezima nije jasno: Koja je tajna velikih uspjeha hrvatskog sporta?

Brojni sportski uspjesi naših sportaša zaintrigirali su BBC.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na portalu ove britanske televizije objavljen je članak u kojem pokušavaju otkriti tajnu sportske uspješnosti jedne tako male zemlje kao što je Hrvatska.

Ono što je posljednje odjeknulo u svjetskoj javnosti je skok hrvatske nogometne reprezentacije na četvrto mjesto na FIFA-inoj ljestvici, na što je iznimno ponosan izbornik Igor Štimac, čije izjave donose Englezi:

"Za očekivati je da budemo još i bolji kad ulaganja u infrastrukturu poprate talent koji posjedujemo. Što se tiče FIFA-ine ljestvice, nemojte zaboraviti da je Hrvatska na njoj svojedobno bila treća."

Kolege iz BBC-ja kontaktirali su i pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i sporta te izbornika srebrnih hrvatskih košarkaša na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992.:

"Mi smo talentirana sportska nacija", ističe Petar Skansi, obrazlažući zbog čega je hrvatski forte - reprezentativni sport: "U svijetu u kojem novac diktira baš sve, Hrvatska može biti kompetitivna samo s nacionalnim momčadima, jer klubovi ne mogu pratiti ritam bogatih europskih ekipa."

Šef svih izbornika mlađih kategorija u Hrvatskom nogometnom savezu, Romeo Jozak, na Skansijevom je tragu: "Bog nam je dao nevjerojatno talentiranu djecu, s kojom samo moramo kvalitetno raditi. U samom nogometu ustanovili smo program s kojim djeca počinju raditi u dobi od 12 godina", govori Jozak.

Englezi podsjećaju kako je, osim u nogometu, gdje je ispred Gordog Albiona unatoč 10 puta manjoj populaciji, Hrvatska iznimno uspješna i u vaterpolu, rukometu, te brojnim drugim sportovima, ističući podatak na kojeg svi ljubitelji sporta u Hrvatskoj mogu biti ponosni - na Olimpijskim igrama u Londonu među više od 200 zemalja sudionica, Hrvatska je nadmetanje okončala na fenomenalnom 15. mjestu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider