Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Pravi spektakl

Egoisti koji jamče spektakl: Euforija oko 'nebeske Formule 1' preplavila Rovinj!

Invazija na Rovinj! Zračnim i kopnenim putem!

Militarna terminologija možda zvuči čudno. Ali, samo na prvu. Da se nalazite u Rovinju, sve bi vam bilo jasno. Iz zraka dopire zvuk obrušavanja nebeskih jurilica, dok pogled na kopno odaje brojne obožavatelje iste te buke kako se utaboravaju za vrhunac spektakla koji se očekuje sutra popodne.

Nebeska Formula 1, kako se tepa Svjetskom Red Bull Air Race prvenstvu, zaista djeluje impresivno. Stoga nije za čuditi što je 50 tisuća ulaznica „planulo“ u kratkom roku i što će se populacija ovog istarskog priobalnog bisera učetverostručiti.

Stara jezgra Rovinja i barke koje uživaju u mirnom moru s jedne, te vrhunska aero-tehnologija i zračni vratolomije pri vožnji i do 370 km/h s druge strane...spektakl koji jednostavno jamči vrhunski show.

Danas su odrađene kvalifikacije, a sutra nas očekuje veliko finale u kojem će osmorica najboljih pilota tražiti pobjedu u drugoj utrci povratničke sezone. Dramatičnim slavljem u Abu Dhabiju okitio se dvostruki svjetski prvak, Britanac Paul Bonhomme.

Aktualni svjetski prvak u pretposljednjem je krugu imao zaostatak i za mladim i borbenim McLeodom (30), i za starim rivalom Austrijancem Archom. Međutim, u posljednjem je krugu adrenalinskog spektakla, u niskome letu nad tirkizno plavom površinom Arapskog zaljeva, bio gotovo dvije sekunde brži od opasne konkurencije.

O kakvoj se zavidnoj zračnoj akrobaciji zapravo radi najbolje će pokazati nekoliko podataka. Svaki ulazak u ove nebeske bolide Formule 1 vrijedne oko 300.000 eura, za ove vrsne pilote donosi borbu sa silom gravitacije nedokučive nama, običnim smrtnicima.
Naime, prilikom izvođenja svojih vratolomija pritišće ih sila od 9 G(!!!).

U tom trenutku tijelo pilota teže je gotovo deset puta nego u uobičajenom stanju što zapravo predstavlja isti rizik kojem se izlažu njihove ipak mnogo poznatije (i višestruko plaćenije) kolege kao što su Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Lewis Hamilton i ekipa.

Usporedbe radi, ako ste se ikada vozili u „Vlaku smrti“ u nekom od europskih zabavnih parkova, onda ste osjetili 3G silu. Kažu da većina ljudi svijest uspijeva zadržati maksimalno do sile od 6G, a, eto, ovi majstori „šaraju“ nebom daleko izvan granica ljudske izdržljivosti. A da pri tome zarađuju oko 400.000 € godišnje.

"Sport kojim se bavimo je zaista opasan" rekao je austrijski pilot Hannes Arch pa objasnio zašto se uopće bavi njime:

"Zbog ega! Svi mi želimo da nas zovu najboljim pilotom na svijetu."

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider