Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Verbalno napao Primorca

Burno na Skupštini HOO-a: Zbog Vrdoljaka napustili sjednicu!

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop predstavio je skupštinarima Programsko i financijsko izviješće za prošlu godinu, koju je HOO završio s manjkom prihoda od 350.496 kuna

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na današnjoj sjednici Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora ponovno se raspravljalo oko financiranja Sportske televizije, no predsjednik HOO-a, Zlatko Mateša, naglasio je kako niti jedan sportaš i Savez nije dobio manje od predviđenog novca zbog tog projekta. Klub splitskih olimpijaca napustio je skuptšinu zbog odluke da se ne prihvati izricanje ukora Antunu Vrdoljaku zbog vrijeđanja stolnotenisača Zorana Primorca riječima "U sedam Olimpijada si osvojio pola brončane medalje!"

Iako je glavna tema današnje Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora bilo Programsko i financijsko izviješće za 2013. godine, opet se najviše raspravljalo o Sportskoj televiziji (SPTV), ali i o preporuci Etičkog odbora o ukoru počasnom predsjedniku HOO-a Antunu Vrdoljaku, koja nakraju nije prihvaćena.

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop predstavio je skupštinarima Programsko i financijsko izviješće za prošlu godinu, koju je HOO završio s manjkom prihoda od 350.496 kuna, a u kojem su pobrojani brojni uspjesi hrvatskih sportaša i 333 medalje s velikih sportskih natjecanja, te objavljen visok postotak realizacije redovnih programskih aktivnosti. Nakon predstavljanja izviješća za riječ se javio predstavnik Hrvatskog zrakoplovnog saveza Miroslav Džidara i javno napao projekt Sportske televizije.

"Kako možete u izviješću reći da je sve u redu kada Sportska televizija duguje 42 milijuna kuna, a kako smo mi vlasnici te televizije svaki od vas skupštinara duguje oko 400 tisuća kuna. U tri godine postojanja SPTV je nagomilao 42 milijuna kuna manjka, što znači da će u sljedeće tri godine taj dug biti 84 milijuna kuna, pa nam razum nalaže da je možda bolje da odustanemo od tog projekta", kazao je Džidara, a odmah je na izrečeno reagirao predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

"Sportska televizija je nedavno obilježila tri godine postojanja, a HOO i dalje stoji iza tog projekta o čemu se izjasnila i velika većina nacionalnih sportskih saveza koja je pozitivno odgovorila na naš upit o produženju koncesije. HOO je jamac SPTV-u kod hrvatskih banaka koje ne bi stale iza tog projekta da nema jasne ekonomske računice. Također, u završnim smo razgovorima sa strateškim partnerom koji će biti dovršeni krajem travnja ili početkom svibnja, pa u tom projektu više nećemo biti sami. Upravo mi je nepojmljivo s koliko se energije neki pojedinci bore protiv projekta SPTV-a, a ja odgovorno tvrdim da niti jedan hrvatski sportaš ili nacionalni savez nije primio ni lipe manje zbog SPTV-a", kazao je Mateša, koji je dodao kako su državna kontrolna tijela i interne revizije provjeravale poslovanje HOO-a, te da nisu ustanovile nikakve nepravilnosti.

O SPTV-u su svoje mišljenje iznijeli i predstavnik Kluba olimpijaca Igor Boraska, koji je upitao kako nema dodatnog financijskog izviješća za SPTV i Hrvatsku olimpijsku akademiju u izviješću Nadzornog odbora, dok je član Nadzorne komisije Tomislav Paškvalin upozorio da bi u ovako nesigurnoj financijskoj situaciji i s zabrinjavajućim brojkama glede poslovanja SPTV mogao biti uteg za HOO.

Programsko i financijsko izviješće za 2013. godinu, te Izviješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru vođenja poslovanja HOO-a nakraju su prihvaćeni s po pet glasova protiv.

Skupštinari HOO-a su potom saslušali preporuku Etičkog odbora HOO-a o prijavi Hrvatskog kluba olimpijaca protiv počasnog predsjednika HOO-a Antuna Vrdoljaka, koji je na Skupštini 26. studenoga verbalno napao Zorana Primorca, kazavši mu da je "nastupio na sedam Olimpijskih igara, a osvojio pola medalje", te time povrijedio temeljna načela olimpizma, odnosno dostojanstvo sportaša koji je osvojio brončanu medalju u parovima, obezvrjeđujući time ekipni sport u odnosu na pojedinačni. Iako je preporuka Etičkog odbora bila da se Vrdoljaku izrekne ukor, u glasovanju taj prijedlog nije dobio dovoljan broj glasova skupštinara, pa je prijedlog o ukoru odbačen. Niti Vrdoljak, a niti Primorac nisu nazočili današnjoj skupštini, koja je prihvatila i odluku o prestanku članstva Hrvatskoj motonautičkog saveza u HOO-u, s obzirom da je taj Savez zbog nektivnosti prestao postojati, te odluku kojom se umjesto ugašenog Zagrebačkog sportskog saveza u članstvo prima Sportski savez Grada Zagreba.

HOO je u 2013. godini iz sredstva redovnih programa nacionalnih sportskih saveza (NSS) financirao troškove odlaska sportaša na 133 svjetska i 174 europska prvenstva, 80 svjetskih i 43 europska kupa, 153 međunarodna natjecanja te nastupe na 17 međunarodnih natjecanja u Hrvatskoj. Hrvatski su sportaši osim toga nastupili na pet višesportskih natjecanja - Mediteranskim igrama, ljetnom i zimskom Olimpijskom festivalu europske mladeži te ljetnoj i zimskoj Univerzijadi. S Mediteranskih igara u Mersinu naši su se sportaši vratili sa 11 zlatnih, 7 srebrnih i 9 brončanih medalja u ukupno 15 sportova.

U 2013. godini HOO je ostvario prihode od 109.187.656 kuna, dok su rashodi iznosili 109.538.152 kuna. Najveći dio prihoda činili su oni od igara na sreću (100.364.354 kuna), koji nisu realizirani u planiranom iznosu od 107.681.976 kuna. Manjak prihoda u 2013. godini iznosi 350.496 kuna, do kojeg je došlo zbog nedoznačavanja dijela planiranih sredstava od igara na sreću. Uz preneseni višak prihoda iz 2012. godine (6.480.085 kuna), ali i angažirana sredstva te neplaćene obaveze prema NSS-ima (11.837.912 kuna), HOO je 2013. godinu zaključio s manjkom prihoda od 5.708.323 kuna. Predsjednik Mateša iznio je podatak kako je prema dopisu Ministarstva financija HOO do 10. ožujka iz dijela prihoda od igara na sreću, zajedno s prenesenim sredstvima iz 2013. godine, imao na raspolaganju 40.336.403 kuna od kojih je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta do 1. travnja doznačilo 21.535.950 kuna.

Nakon ostavke Josipa Pavića na mjesto predsjednika Komisije sportaša HOO-a, a time i člana Vijeća i Skupštine HOO-a, za novu predsjednicu Komisije izabrana je košarkašica i olimpijka Sandra Mandir. Članica Komisije Andrijana Stipaničić Mrvelj nije više predstavnica u Skupštini, a zamijenila ju je osvajačica olimpijske medalje Snježana Pejčić. (GOL.hr/Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider