Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Poražena u polufinalu

Ana Zaninović brončana na Svjetskom prvenstvu!

Splićanka Ana Zaninović poražena je u polufinalu svjetskog prvenstva od reprezentativke Tajvana Yun Wen Huang, vodeće taekwondoašice svijeta u kategoriji do 53 kilograma rezultatom 12:4…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Starija blizanka Zaninović ostala je tako na jučer osvojenoj brončanoj medalji, njenoj četvrtoj na svjetskim prvenstvima čime je kompletirala svoju kolekciju s jednim zlatom, dva srebra i broncom.
Još 2007. godine članica Marjana osvojila je srebro na svjetskom prvenstvom u Pekingu kao sedamnaestogišnjakinja, dvije godine poslije nije putovala u Kopenhagen da bi se vratila 2011 i osovjila zlatno odličje i MVP naslov svjetskog prvenstva. Prvenstvo u Meksiku ostalo je poznato po Aninom praktički oduzetom naslovu svjetske prvakinje po isteku meča s Korejom gdje je po treći put u tri nastupa ušla u finale svjetske smotre.

Ovom medaljom Ana Zaninović postala je uz Blanku Vlašić i Janicu Kostelić najtrofejnija hrvatska sportašica u olimpijskim sportovima sa šest medalja ukupno odnosno čak četiri na svjetskim prvenstvima u isto toliko nastupa.

Vrijedi istaknuti da je ovaj put do medalje bio najteži ikad jer je Ana u posljednjih šest mjeseci imala tri teške povrede i pitanje je kako je uopće nastupila.... Ruptura mišića zanje lože je odvojila od tatamija na mjesec dana, potom teška operacija lakta zbog komada kosti koji joj je blokirao pokret u lakatnom zglobu na još mjesec dana , a na koncu i problemi sa lateralnim ligamentima i meniskusom u koljenu zbog kojeg je išla na nekoliko terapija ortokinom i uslijed te ozljede je došlo i do ciste koja se puni vodom i koju moram izvlačit s inekcijama.

Ana Zaninović je starija trojka jer ona i Lucija Zaninović imaju i brata Ivu.... u karijeri su Ana i Lucija osvojile već 11 seniorskih odličja na SP, OI i EP.... Ana je svjetska prvakinja 2011., svjetska viceprvakinja 2007 i 2013., europska prvakinja 2014 te europska viceprvakinja 2012.

Lucija Zaninović je trostruka europska prvakinja 2010., 2012. i 2014., brončana na olimpijskim igrama 2012 te brončana na svjetskom prvenstvu 2013.

Podsjetimo, Ana Zaninović je u prvom kolu pobijedila Kazahstanku Farizu Aldengorovu u dramatičnom meču u kojem je 20 sekundi prije kraja Fariza vodila 7:5 da bi Ana okrenula rezultat u svoju korsit i slavila s 11:7. Osmina finala protiv Kolumbijke Laure Garcie bila je nešto lakša za gledanje te je trostruka svjetska finalistica upisala pobjedu 9:2 i ušla u četvrtfinale i borbu za odličja. Iako su svi na drugoj strani očekivali Ruskinju Kim Ekaterinu s kojom se Ana borila u finalu prošlogodišnjeg europskog prvenstva u Bakuu, Kineskinja Tian Rui Zhan je s čak 9:1 slavila u njihovom dvoboju i pojavila se Ani u borbi za odličje. Ana je bila bolja sa 4:3 i otišla u polufinale s prvom nositeljicom iz Tajvana Yun Wen Huang.

Petog dana svjetskog prvenstva Zagrepčanka Iva Radoš donijela je Hrvatskoj i drugo odličje ušavši u polufinale koje je na rasporedu u nedjelju.

Prošlogodišnja europska prvakinja Radoš odlično je startala u kategoriji do 73 kilograma najavivši dobar rezultat. Kao druga nositeljica bila je slobodna u prvom kolu, u drugom je slavila protiv Australke Nicole Men 4:1, a u osmini finala u neizvjesnoj završnici na zlatni bod prošla reprezentativku Azerbajdžana nakon što je u posljednjoj sekundi primila izjednačujući bod za 5:5. Četvrtfinalni meč za odličja donio je novu dramu protiv Poljakinje Aleksandre Krzemieniecke. Članica Metalca i Poljakinja izmjenjivale su se u vodstvu sve do posljednje sekunde , a na koncu je slavila Radoš te tako ušla u polufinale u kojem je čeka Kineskinja Shuyin Zheng koja je pak iznenađujuće pobijedila veliku Meksikanku Mariu Espinozu.

Najbolji hrvatski teškaš, Vedran Golec bio je slobodan u prvom kolu da bi u drugom bez većih problema slavio protiv Marokanca Mohammeda El Kharzazija. Početkom treće runde pri vodstvu Goleca 10:5 Marokancu je stradalo koljeno te je bio prisiljen predati borbu. U osmini finala Golecu se na iznenađenje mnogih suprotstavio Nigerijac Chika Chukwumerije koji je najprije pobijedio Slovenca Trajkovića, a potom i našeg Vedrana rezultatom 5:3. Član Jastreba je tako završio na diobi devetog mjesta što mu je donijelo 18 bodova u borbi za Rio 2016.

Pretposljednjeg dana prvenstva u Čeljabinsku na tatami će Martina Zubčić u kategoriji do 57 kilograma i Lovre Brečić u kategoriji do 63 kilograma, dok svoj nastup u ponedjeljak nestrpljivo očekuje Marina Sumić do 62 kilograma.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider