Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
povijesni nastupi

London 2012: Najviše medalja i najviše zlata u povijesti

Igre u Londonu bile su najuspješnije za Hrvatsku od samostalnosti po broju osvojenih medalja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Čak tri zlata uz jedno srebro i dvije bronce osvojili su hrvatski sportaši u Londonu prije četiri godine. S takvim učinkom Hrvatska je zauzela 25. mjesto na ljestvici uspješnosti.

Na Igrama u Londonu nastupilo je 108 hrvatskih sportaša (od toga 44 sportašice), a natjecali su se u 17 sportova, atletici, biciklizmu, gimnastici, hrvanju, jedrenju, judu, kajaku/kanuu na divljim vodama, košarci, mačevanju, plivanju, rukometu, stolnom tenisu, streljaštvu, taekwondou, tenisu, veslanju i vaterpolu. Na svečanosti otvaranja zastavu je nosio rukometaš Venio Losert.

Sandri prvo zlato sportašica

Prvo zlato za Hrvatsku u Londonu osvojila je atletičarka Sandra Perković 4. kolovoza. Tada 21-godišnja Zagrepčanka u finalu je nadmašila sva očekivanja bacivši u tom trenutku novi hrvatski rekord od 69.11 metara kojim je slavila ispred iskusnijih Kineskinje Li Yanfeng (67.22m) i Kubanke Yarelys Barrios (66.38m). Perković je u Londonu ustvario najavila dominaciju koja traje i do danas, zasada je četiri puta zaredom osvajala naslov europske prvakinje, ima zlato i srebro sa svjetskih prvenstava, te je pet godina zaredom osvajala Dijamantnu ligu.

Zlatni Giovanni i vaterpolisti

Dva dana nakon Perković zlatom se okitio i Giovanni Cernogoraz u trapu. Do tada široj javnosti nepoznati Umažanin sa 122 pogotka u kvalifikacijama uspio se plasirati među šestoricu najboljih da bi u finalu pogodio čak 24 od 25 glinenih golubova i tako se izjednačio s Talijanom Massimom Fabbrizijem, pa je o zlatu odlučivalo raspucavanje. Cernogoraz je pogodio šest puta zaredom, iskoristivši tako Fabbrizijev promašaj u šestoj seriji za uspjeh karijere.

Posljednjeg dana Igara do zlata je stigla i vaterpolska reprezentacija koja je u Londonu ostvarila osam pobjeda u isto toliko nastupa. Nakon pet pobjeda u skupini (Grčka 8-6, Španjolska 8-7, Italija 11-6, Australija 11-6, Kazahstan 12-4), u četvrtfinalu su svladali SAD sa 8-2, u polufinalu Crnu Goru sa 7-5, a u finalu Italiju sa 8-6.

Srebrnu medalju u Londonu osvojio je četverac na pariće u sastavu David Šain, Damir Martin, Valent Sinković i Martin Sinković. Ta je posada u razdoblju prije OI pokazala veliki potencijal osvojivši naslov svjetskog prvaka 2010. godine, a vrhunac je doživjela u Londonu gdje se ipak nije mogla uspeti na najviše postolje pored izuzetno jakog njemačkog četverca koji je u finalu bio brži za 2.30 sekundi. U godinama koje su uslijedile naš se četverac raspao, pa će u Riju braća Sinković nastupiti u dvojcu, a Martin u samcu.

Rukometaši su nakon dva zlata (Atlanta 1996, Atena 2004) u Londonu stigli do bronce. I oni su poput vaterpolista u natjecanju u skupini bili stopostotni (Južna Koreja 31-21, Srbija 31-23, Mađarska 26-19, Danska 32-21, Španjolska 30-25), u četvrtfinalu su nadigrali Tunis (25-23), no uslijedilo je "finale prije finala" protiv Francuske u kojem su izgubili sa 22-25. Ipak, smogli su snage odličnom utakmicom protiv Mađarske i pobjedom 33-26 osvojiti broncu, dok su Francuzi osvojili zlato 22-21 slavljem protiv Šveđana u finalu.

Brončano odličje osvojila je i Lucija Zaninović u taekwondou u kategoriji do 49 kilograma. Nakon dvije pobjede na startu, ona je u polufinalu uvjerljivo izgubila od kasnije pobjednice Kineskinje Wu Jingyu, da bi u borbi za broncu sa 6-5 meksičku predstavnicu Jannet Algeriju i donijela treće odličje za Hrvatsku u ovom sportu, nakon bronci Sandre Šarić i Martine Zubčić u Pekingu.

Hrvatski sportaši koji su nastupili na OI u Londonu:

Atletika: Andras Haklits, Ivan Horvat, Nikolina Horvat, Martin Marić, Nedžad Mulabegović, Sandra Perković, Lisa Christina Stublić, Ana Šimić, Roland Robert Varga

Biciklizam: Robert Kišerlovski, Radoslav Rogina

Gimnastika: Tina Erceg, Filip Ude

Hrvanje: Nenad Žugaj, Neven Žugaj

Jedrenje: Petar Cupać, Šime Fantela, Ivan Kljaković-Gašpić, Pavle Kostov, Dan Lovrović, Marin Lovrović, Igor Marenić, Tina Mihelić, Luka Mratović, Enia Ninčević, Tonći Stipanović, Romana Župan

Judo: Tomislav Marijanović, Marijana Mišković
Kajak/kanu divlje vode: Dinko Mulić

Košarka: Iva Ciglar, Luca Ivanković, Jelena Ivezić, Anđa Jelavić, Lisa Ann Karčić, Ana Lelas, Sandra Mandir, Mirna Mazić, Antonija Mišura, Emanuela Salopek, Iva Slišković, Marija Vrsaljko

Mačevanje: Bojan Jovanović

Plivanje: Sanja Jovanović, Mario Todorović, Kim Daniela Pavlin, Karla Šitić

Rukomet: Mirko Alilović, Ivano Balić, Damir Bičanić, Denis Buntić, Ivan Čupić, Domagoj Duvnjak, Jakov Gojun, Zlatko Horvat, Marko Kopljar, Blaženko Lacković, Venio Losert, Ivan Ninčević, Manuel Štrlek, Igor Vori, Drago Vuković (muški); Sonja Bašić, Kristina Franić, Anita Gaće, Jelena Grubišić, Lidija Horvat, Ivana Jelčić, Dijana Jovetić, Ivana Lovrić, Vesna Milanović Litre, Andrea Penezić, Nikica Pušić Koroljević, Andrea Šerić, Miranda Tatari, Maja Zebić, Maida Arslanagić (žene)

Stolni tenis: Andrej Gaćina, Cornelia Molnar, Zoran Primorac, Yuan Tian
Streljaštvo: Giovanni Cernogoraz, Bojan Đurković, Anton Glasnović, Petar Gorša, Snježana Pejčić

Taekwondo: Ana Zaninović, Lucija Zaninović

Tenis: Marin Čilić, Ivan Dodig

Veslanje: Damir Martin, Martin Sinković, Valent Sinković, David Šain, Mario Vekić

Vaterpolo: Josip Pavić, Samir Barać, Miho Bošković, Ivan Buljubašić, Damir Burić, Andro Bušlje, Nikša Dobud, Igor Hinić, Maro Joković, Petar Muslim, Paulo Obradović, Sandro Sukno, Frano Vićan

Donosimo podatke o nastupu hrvatskih sportaša na XXX. olimpijskim igrama održanima u Londonu od 27. srpnja do 12. kolovoza 2012. prema službenim podacima HOO-a.

- broj sudionika: 10.768 (4.776 žena, 5.992 muškaraca)

- broj zemalja sudionica: 204

- broj sportova: 29

- broj disciplina: 302

- Igre je otvorila: Britanska kraljica Elizabeta II

- olimpijski plamen: zajednički je upalilo sedmero mladih sportaša u dobi od 16 do 19 godina

- olimpijska prisega sportaša: taekwondoašica Sarah Stevenson

- olimpijska prisega sudaca: boksački sudac Mik Basi

- gradovi protukandidati: Pariz (FRA), Madrid (ŠPA), New York (SAD), Moskva (RUS)

- novinari: oko 21.000

- volonteri: 70.000

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider