Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Za povijest

Hrvatska među elitom u 'kraljici sportova', u Europi bolja samo jedna zemlja

S dvije zlatne medalje i jednom brončanom Hrvatska se nalazi na sjajnom sedmom mjestu ljestvice osvajača medalja u atletici na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Još nevjerojatnije zvuči podatak kako je Hrvatska u 'kraljici sportova' na diobi drugo mjesta od svih europskih zemalja koje su nastupile u Riju. Više medalja osvojili su jedino Britanci, dok dva zlata i broncu kao i mi ima i Njemačka.

Podsjetimo, atletske medalje za Hrvatsku u Riju su osvojile Sandra Perković pobijedivši u bacanju diska, Sara Kolak je bila 'zlatna' u bacanju koplja, dok je Blanka Blašić osvojila broncu u skoku u vis.

Atletika je postala i prvi sport u kojem su hrvatski sportaši osvojili tri medalje na jednim Igrama.

Tenisači su u Barceloni 1992. osvojili dvije bronce - Goran Ivanišević u singlu i u paru s Goranom Prpićem. U Pekingu 2008. su dvije bronce Hrvatskoj donijele taekwondašice Sandra Šarić i Martina Zubčić, dok su u Riju po dvije medalje osvojili jedriličari i veslači. Šime Fantela i Igor Marenić su osvojili zlato u klasi 470, a srebro Tonči Stipanović u klasi Laser, dok su kod veslača braća Martin i Valent Sinković slavili u dvojcu na pariće, a Damir Martin je bio drugi u samcu.

Najuspješnija atletska nacija u Riju su bili Amerikanci sa 13 zlata, 10 srebra i 9 bronci. Iza njih slijede Kenijci sa šest zlata, šest srebra i jednom broncom, te Jamajčani sa šest zlata, tri srebra i dvije bronce.

Medalje u atletici ukupno su osvojile 42 zemlje.

LJESTVICA OSVAJAČA ATLETSKIH ODLIČJA NA OI U RIO DE JANEIRU

ZEMLJA Z S B UK

1. SAD 13 10 9 32
2. Kenija 6 6 1 13
3. Jamajka 6 3 2 11
4. Kina 2 2 2 6
5. J.Afrika 2 2 0 4
6. V.Britanija 2 1 4 7
7. HRVATSKA 2 0 1 3
7. Njemačka 2 0 1 3
9. Etiopija 1 2 5 8
10.Kanada 1 1 4 6...

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider