Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
prvi put

Danska pobijedila Francusku i popela se na vrh rukometnog Olimpa

Danski rukometaši iznenadili su Francusku i po prvi puta u svojoj povijesti postali olimpijski pobjednici...

Prvi put u povijesti danski rukometaši su postali olimpijski pobjednici. U sjajnom finalnom susret Danska je pobijedila Francusku 28-26 (16-14) zaustavivši ju na putu do trećeg uzastopnog olimpijskog zlata.

Danske rukometašice su najuspješnije u povijesti s tri olimpijska zlata, a sada su se na 'olimp' prvi puta uspeli i danski rukometaši.

Francuska je nešto bolje ušla u susret, povela je 3-1, međutim nakon što su Danci došli na 5-5, do same završnice prvog dijela gledali smo izjednačenu igru u kojoj su se momčadi izmjenjivale u vodstvu. U posljednje dvije minute Danska je s dva gola pobjegla na odmor s plus dva (16-14) .

U drugom dijelu Danci nisu ispuštali prednost. U 49. minuti imali su velikih 25-20, no aktualni svjetski prvaci smanjili su na svega gol zaostatka (26-25). Danci potom bježe na 28-25 i Francuska se nije uspjela vratiti. Na koncu je završilo 28-26.

Dance je do najvećeg uspjeha u povijesti predvodio Mikkel Hansen s osam golova, dok su Lasse Svan, Kasper Sondergaard, Morten Olsen i Henrik Toft Hansen dodali po četiri gola. Kod Francuza su najefikasniji bili Michael Guigou sa šest, Nikola Karabatić s pet, te Daniel Narcisse sa četiri gola. Sjajni Thierry Omeyer je imao 15 obrana, dvostruko više od svog danskog kolege Niklasa Landina, no nije pomoglo.

U susretu za treće mjesto Njemačka je pobijedila Poljsku 31-25 (17-13).

Poljska je bolje ušla u susret i sredinom prvog poluvremena imala je tri gola prednosti (8-5), No, Nijemci tada rade seriju 5-0 i prelaze u vodstvo 10-8. Nakon toga više niti jednom nisu ispustili prednost. U 38. minuti imali su i velikih +6 (21-15), a u 42. minuti i sedam pogodaka prednosti (25-18). Na koncu je završilo 31-25.

Njemačku su do pobjede predvodili Tobias Reichmann sa sedam, Uwe Gensheimer sa šest, te Patrick Wiencek s pet golova, dok je Andreas Wolff sakupio 12 obrana.

Kod Poljaka, koji su u četvrtfinalu pobijedili Hrvatsku, najbolji su bili Krzysztof Lijewski i Przemyslaw Krajewski sa po pet golova, dok je Piotr Wyszomirski sakupio 16 obrana.

Njemačkoj je ovo četvrta olimpijska medalja pri čemu prva bronca. Posljednju medalju njemački rukometaši osvojili su u Ateni 2004. gdje su izgubili u finalu od Hrvatske. Poljska rukometna vrsta je ostala na jednoj bronci iz 1976. godine.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider