Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
žrtva odluke iaaf-A

Shrvani svjetski prvak 'kriv' zbog drugih: 'Moja karijera je uništena'

Počele su se javljati kolateralne žrtve doping skandala koji potresa svjetski sport.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svjetski prvak na 110 metara s preponama i dvostruki pobjednik Memorijalne utrke Boris Hanžeković Rus Sergej Šubenkov kazao je kako je njegova karijera uništena nakon odluke o suspenziji ruskih atletičara s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru.

"Oni koji su se dopingirali moraju biti kažnjeni. Nemam tolerancije za njih, ali ja sam 'čist'. Nikoga nije briga što je moja karijera uništena," kazao je 25-godišnji Šubenkov.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) sa sjedištem u Lausannei u četvrtak je odbio žalbu Ruskog olimpijskog odbora i 68 ruskih atletičara, te je potvrdio zabranu nastupa na OI u Rio de Janeiru, koju im je izrekla Međunarodna atletska federacija (IAAF) zbog sustavnog dopingiranja.

Nagađa se kako bi ovakav rasplet mogao dovesti do zabrane nastupa svim ruskim sportašima u Rio de Janeiru. Posebice nakon što je istragom neovisnog povjerenstva predvođenog kanadskim profesorom prava Richardom McLarenom dokazano da su ruske državne institucije sudjelovale u manipuliranju uzorcima ruskih sportašica i sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju i na Svjetskom atletskom prvenstvu u Moskvi, čime je prikriveno korištenje nedopuštenih stimulativnih sredstava.

"Podnio sam zahtjev da na OI nastupim kao neutralan sportaš, ali je moja zahtjev odbijen. Sve ovo je tužno i frustrirajuće. Što ću napraviti ako neću moći nastupiti u Rio de Janeiru ? Pošteno ću se napiti," kazao je aktualni svjetski prvak na 110 m s preponama.

Osim zlata na SP-u u Pekingu, Šubenkov je osvojio je broncu na SP-u u Moskvi 2013. godine, te zlatne medalje na europskim prvenstvima u Zurichu (2014) i Helsinkiju (2012). Šubenkov je posljednje dvije godine i pobjednik Memorijalne utrke Boris Hanžeković na 110 metara s preponama na atletskom mitingu IAAF World Challenge Zagreb.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider