Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vjerni momčadi

Traže ih velikani, ali oni ne žele napustiti klub koji je šokirao Europu

Mlade zvijezde kluba koji je izazvao buru ne žele napustiti momčad, a brojni zaintersirani velikani će morati pričekati.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ove je sezonu u Bundesligi puno prašine podigao RB Leipzig. Klub koji je zaobišao pravila lige je trn u oku njemačkih navijača koji u projektu iza kojeg stoji novac Red Bulla vide napad na svoju nogometnu tradiciju.

Međutim, čak i najzagriženiji tradicionalisti moraju priznati da RB Leipzig radi odličan posao na terenu i izvan njega. Trenutno zauzimaju drugo mjesto Bundeslige igrajući pritom moderan i atraktivan nogomet, a sjajan je posao odradio sportski direktor Ralf Rangnick koji je stvorio jeftinu i mladu momčad.

Iako se takav pristup ne očekuje od kluba s tako moćnim financijskim zaleđem, sportska politika RB Leipziga je puno sličnija, primjerice, Sevilli nego PSG-u. Rangnick je tako izjavio da nikad ne bi doveo Ronalda ili Messija jer su „prestari i preskupi.“

Momčad je sastavljena od prilično nepoznatih igrača koje, prema riječima Tonija Kroosa, „nitko ne bi prepoznao kada bi prošli ulicom.“ Ta anonimna družina je prikazala sjajne igre koje su privukle interes mnogih velikih klubova, ali najveće zvijezde momčadi ne pokazuju interes za brzim napuštanjem kluba.

Mlade zvijezde se žele nastaviti razvijati s klubom

Timo Werner je posljednji koji se našao na radaru velikana. 21-godišnjak je ove sezone najefikasniji Nijemac Bundeslige sa 14 golova, a nakon sjajnih igara našao se i na popisu Joachima Löwa za predstojeće reprezentativne susrete. Prema pisanju engleskih medija, za njega je zainteresiran Liverpool čiji je trener Jürgen Klopp već nekoliko puta pojačanja nalazio u Bundesligi. Međutim, Werner je te glasine opovrgnuo.

„Želim rasti zajedno s RB Leipzigom i nastavljati se ovdje razvijati. Tek mi je 21 godina i ispred mene je još puno sezona. Vrlo sam sretan ovdje. Dolazak u Leipzig je bio prava sreća za mene, pronašao sam pravu formu pod trenerom Ralphom Hasenhuttlom,“ rekao je Werner.

Slično razmišlja i Naby Keita, odlični 22-godišnji veznjak koji je privukao interes Liverpoola, Arsenala, Bayerna i Manchester Uniteda. Mladog Gvinejca uspoređuju s N'Golom Kanteom, iako Keita posjeduje veći napadački i kreativni potencijal. Na žalost velikana koji čekaju u redu, Rangnick ne planira pustiti motor momčadi, a slično razmišlja i Keita koji je vrlo povezan sa svojim sportskim direktorom.

„Razgovarao sam s Arseneom Wengerom, ali Ralf me tretira poput sina. Došao je po mene u Francusku 2014. i vjerujem mu u potpunosti. Pridružio sam se RB Leipizgu jer se radi o uzbudljivom klubu s velikim potencijalom. Ne želim odmah otići u veliki europski klub, još je prerano,“ rekao je Keita.

„On nema izlaznu klauzulu u ugovoru. Nitko ne zna hoće li igrati za nas za tri ili četiri sezone, ali sljedeće će sigurno biti tu,“ rekao je Rangnick i dodao da „ne zna ništa o interesu Bayerna.“

Najveća pobjeda Ralfa Rangnicka

Slična je situacija i Emila Forsberga, 25-godišnjeg Šveđanina koji je na radaru Liverpoola, Arsenala i Juventusa.

„Ni ne razmišljamo o tome da ga pustimo. Mogu obećati svim navijačima i zaposlenicima kluba da će završiti sezonu ovdje, a nadam se da će ostati i u budućnosti. Dogovorili smo novi ugovor prije samo devet mjeseci i to s obostranim pristankom da će igrati ovdje duži period,“ rekao je Rangnick o glasinama koje su Forsberga selile u europske velikane još u zimskom prijelaznom roku.

Čini se da glavne zvijezde jedne od najvećih senzacija europskog nogometa dijele mentalitet svog sportskog direktora. Oni žele napredovati postupno, bez preskakanja stepenica, što je najgori scenarij za brojne velike klubove koji bi ih htjeli vidjeti u svojim redovima. Upravo je ovo možda i najveći uspjeh Rangnickovog projekta – stvaranje ozračja zbog kojeg mlade zvijezde ne žele napustiti klub iako su na radaru velikih europskih klubova.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider