Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nema više sambe

VIDEO Znate li tko je ovaj 'zubo'? Messi i Cristiano nemaju taj čarobni dodir...

Ronaldo, dvostruki svjetski prvak s Brazilom i bivši igrač Reala, Barcelone, Intera i Milana, godine 1994. iz brazilskog Cruzeira otisnuo se u Europu preko PSV Eindhovena.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Četiri godine nakon što je otišao u igračku mirovinu, Ronaldo Luís Nazário de Lima, skraćeno Ronaldo, za mnoge jedini, nepatvoreni, „pravi Ronaldo“, najavio je povratak na teren. Jedan od najboljih nogometaša svih vremena i dvostruki svjetski prvak s Brazilom prije nekoliko tjedana je obznanio kako namjerava pomoći klubu u kojem je suvlasnik, američkom Fort Lauderdale Strikersu, klubu stacioniranom pokraj Miamija koji se natječe u drugoj jakosnoj američkog ligi North American Soccer League (NASL).

„Istina je, opet ću zaigrati, ali tek u play-offu“, izjavio je Ronaldo za magazine Lance dodavši da će ozbiljno prionuti treninzima kako bi se doveo u barem solidnu fizičku formu. Danas „okruglasti“ Ronaldo već godinama ima problema s prekomjernom masom pa će morati i na specijalnu dijetu kako bi američku publiku barem djelomično podsjetio na svoju nekadašnju magiju. Povodom Ronaldova povratka travnjak na Twitteru je ovih dana osvanula njegova fotografija iz mlađahnih dana. Ronaldo je snimljen s putovnicom u jednoj od brazilskih zračnih luka, vjerojatno u Sao Paulu ili Rio de Janieru, odakle se otisnuo u Nizozemsku. Fotografija zorno dočarava zbog čega ga je kroz cijelu karijeru pratio nadimak „zubo“.

Nakon Svjetskog prvenstva 1994. u SAD-u, gdje je Brazil uzeo četvrti naslov svjetskog prvaka, tada 17-godišnji Ronaldo odlučio je prihvatiti ponudu PSV-a iz Eindhovena na savjet Romarija, koji je također europsku karijeru započeo u tom nizozemskom velikanu.
Ronaldo je zabio 30 golova u prvoj sezoni u PSV-u, svaka utakmica bila je neviđeni spektakl, a već u sljedećoj počeli su njegovi problemi s koljenima što mu je obilježilo karijeru. Ronaldovi ligamenti patili su najvjerojatnije zbog njegove ekstremne eksplozivnosti i nevjerojatnih promjena smjerova kretanja, ali i od udaraca protivničkih bekova koji ga nisu štedjeli.

Od vremena Pelea svijet nije vidio takav spoj fizičkih potencijala i savršene tehnike koju je u najroskošnijem izdanje pružao dok je nosio dres Cruzeira, PSV-a i Barcelone. Vjerojatno nećemo pogriješiti ako kažemo da nitko u punom sprintu kakav je imao Ronaldo nije mogao na taj način kontrolirati loptu, napraviti „roling, bicikl ili elastico“. Često su njegove finte „izmicale oku“, nekoliko puta su se morale pogledati usporene snimke da bi se uopće shvatilo što je napravio.
„Sve što mi radimo u drugoj brzini, Ronaldo to radi u petoj“, jednom prilikom kazao je Ronaldinho koji se nikada nije libio priznati da Ronaldu nitko pa čak ni on nije ravan.

Lionel Messi i Cristiano Ronaldo u nekim aspektima su dostigli pa čak i nadmašili Ronalda, iako moramo primijetiti da je klupski nogomet u Ronaldovo vrijeme bio puno ujednačeniji pa je, naše je mišljenje, bilo teže zabijati čak i osrednjim momčadima, ali spektaklu koji je veliki Brazilac pružao, opet je naše mišljenje, još se nisu približili. Jednim dijelom to je uspjelo tek Ronaldinhu.
Ukusi se razlikuju, svatko ima svoje mišljenje, ali mislimo da Messi i Ronaldo nemaju taj potez, onaj čarobni dodir kakav su imali Ronaldo i Ronaldinho, premalo finti, sombrera, elastica iliti flip-flapova, rabona… Odlaskom brazilskih majstora ostalo je premalo sambe u današnjem vrhunskom nogometu. Ni Messi, ni Cristiano ne mogu popuniti tu prazninu.
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider