Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prva kreće Lokomotiva

Dinamu za Ligu prvaka treba novi poljubac sreće, Rijeka i Hajduk strepe

Poznate su startne pozicije hrvatskih klubova ovog ljeta u UEFA-inim natjecanjima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski predstavnici u Europi u sezoni 2016./2017. bit će Dinamo, Rijeka, Hajduk i Lokomotiva. I dok su prva tri znatno ranije osigurali svoje mjesto u kvalifikacijama za europska natjecanja, sinoć smo doznali da im se priključila i Lokomotiva, zahvaljujući trijumfu Dinama u finalu Kupa.

Prvak Dinamo kreće, kao i prethodnih sezona, iz drugog pretkola Lige prvaka za koje se ždrijeb održava 20. lipnja, a čiji su termini 12./13. i 19./20. srpnja. S koeficijentom 25.775 Modri su tu među najboljim klubovima, a društvo s druge strane ždrijeba je dosta šaroliko.

Moguće je da izvuku nekog od amaterskih klubova koji tek moraju proći prvo pretkolo, poput prvaka Walesa (The New Saints), Malte (Valletta), Andore (Santa Coloma) i sličnih, koji bi kalibru sastava Modrih poslužili kao zagrijavanje za ono što slijedi u nastavku ljeta. Međutim, daleko od toga da su svi bezopasni. Od onih koji su već osigurali naslov u svojim državama težak ždrijeb bi bili najbolji sastavi Švedske (Norrköping) i Mađarske (Ferencvaros), a s obzirom na stanje u prvenstvu Izraela prilično je izvjesno da će u tom društvu biti i Hapoel Be'er Sheva.

Dvije želje Modrih: Proći neokrznuti i dočekati potop favorita

Ako Dinamo (očekivano) izbori plasman u treće pretkolo (ždrijeb 15. srpnja, utakmice 26./27. srpnja i 2./3. kolovoza) i tamo će biti nositelj, a klubovi koji bi ga ondje mogli dočekati su osjetno jači od onih u prethodnoj fazi. Kazahstanska Astana u skupini Lige prvaka u ovoj sezoni izborila je čak četiri remija, Rosenborg je lani poharao norveško prvenstvo, a da mogu birati, u Dinamu bi vjerojatno htjeli izbjeći i rumunjsku Astru, slovački Trenčin te Crvenu zvezdu.

U četvrtom pretkolu, tzv. play-offu, Dinamo trenutno nema status nositelja. Ukoliko bi svi favoriti u ždrijebu neokrznuti prošli kroz drugo i treće pretkolo hrvatski prvak bi na posljednjoj prepreci za ulazak u skupine LP-a bio 8. od 10 klubova, odnosno treći ispod crte kad je nositeljstvo u pitanju.

U prijevodu, Dinamo će biti nositelj ako prije četvrtog pretkola ispadnu tri kluba s boljim koeficijentom (Olympiakos, Viktoria Plzen, Red Bull Salzburg, Celtic, APOEL, Bate Borisov, Legia Varšava). Ista stvar trebala im je i lani kada im se sreća osmjehnula i kada im je zahvaljujući ispadanju Steaue, Red Bull Salzburga i Viktorije Plzen uvelike bio olakšan ulazak u skupine.

Rijeka se nada nositeljstvu u četvrtom...

Što se tiče Europa lige, od tri hrvatska kluba koja će iduće sezone igrati u kvalifikacijama tog natjecanja Rijeka ima najveće šanse da se probije do skupina, kako zbog najboljeg koeficijenta (14.275), tako i zbog toga jer se posljednji uključuju u natjecanje i imat će najmanje prepreka (samo dvije).

Kao drugoplasirani u HNL-u Riječani startaju u trećem pretkolu (ždrijeb 15. srpnja, utakmice 28. srpnja i 4. kolovoza) gdje će sigurno biti nositelji. Za protivnika mogu dobiti nekog od pobjednika parova drugog pretkola koji nema dovoljno velik koeficijent, ali i nekog tko (također s malim koeficijentom) počinje europsku avanturu u ovoj fazi. Zasad je poznato tek nekoliko klubova koji mogu biti protivnici Rijeci. To su Dinamo Minsk, Omonia Nicosia, AIK Stockholm, Göteborg, Aktobe, Stromsgodset, Šahtjor Soligorsk, Hearts i Ventspils.

...a Hajduk u trećem pretkolu

Pretkolo prije nego Rijeci počinje europska sezona za Hajduk. Istog dana kad i Dinamo u Ligi prvaka (20. lipnja ždrijeb, utakmice 14. i 21. srpnja), Splićani će (kao i Lokomotiva) doznati svog prvog suparnika za europsku sezonu. Koeficijent Hajduka je 10.775 s kojim je siguran u povlašteni status u drugom i blizu nositeljstva u ždrijebu trećeg pretkola.

Poznata su imena nekih klubova koje Hajduk može izvući. To su KR Reykjavik, Odd Grenland, Kairat Almaty, Shamrock Rovers, St. Patrick's Athletic, Linfield Belfast, Beitar Jerusalem, Stabaek, Levadia Tallinn, Kalju Nomme i Breidabilik.

Kroz idućih 10-ak dana znat ćemo hoće li Splićani biti nositelji, ovisno o raspletu prvenstava i kupova u Sloveniji, Grčkoj, Češkoj, Ukrajini, Švicarskoj i Danskoj.

Amateri idealan suparnik za euro-start Lokomotive

Što se tiče Lokomotive, oni će prvi u akciju od hrvatskih klubova, već od prvog pretkola Europa lige za koje se ždrijeb održava 20. lipnja, a čiji su termini odigravanja 30. lipnja i 7. srpnja. Zgusnuti UEFA-in kalendar za iduću sezonu donio je to da će se isti dan igrati prva utakmica prvog pretkola Europa lige i prvo od četiri četvrtfinala Eura u Francuskoj.

Koeficijent kojeg Lokomotiva ima (5.775) jamči joj status nositelja i nešto lakšeg suparnika za euro-start. Dobar dio nenositelja u ovoj fazi su amateri nedorasli bilo kakvom klubu iz HNL-a, a upravo takve priželjkuju Lokosi. Radi se o klubovima iz San Marina, Andore, Malte, Walesa, Farskih Otoka, Sjeverne Irske i Luksemburga. Među najboljim nenositeljima u prvom pretkolu, onima koje Lokomotiva želi izbjeći, su kazahstanski Ordabasy, makedonska Škendija te MTK iz Budimpešte.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider