Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Vulić nije ponovio pogrešku Vukasa: Je li Rog trebao propustiti penale?

Dinamo je došao do dvostruke krune, a Marko Rog tragičar je Splita i ovosezonskog finala Kupa...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Do 92. minute Rog je bio jedan od najboljih igrača Splita, no onda su mu se odsjekle noge. Mladi nogometaš imao je veliku šansu u finišu utakmice, mogao je riješiti veliki finale i donijeti prvi trofej "crvenima", ali spetljao se i upropastio izglednu šansu, a onda je u raspucavanju jedanaesteraca prvi promašio i tako otvorio Dinamu put do konačne pobjede. To je u najkraćem sukus finala Kupa

FOTO Dinamo nakon drame slavio protiv Splita i uzeo dvostruku krunu

Solidna posjeta (11 tisuća gledatelja) za maksimirske prilike i solidan nogomet. Još jednom se potvrdilo kako je kup specifično natjecanje u kojem autsajderi dosta često znaju iznenaditi velike favorite ili ih barem dobrano namučiti. Prisjetimo se kako je Dinamo ove sezone na jedvite jade prošao Ponikve i Opatiju, a sada je teškom mukom pobijedio Splita u finalu.

Taktika Splita bila je očekivana i jasna. Čvrst defanzivni blok, fanatična borbenost i igra na kontre. Iskusni Zoran Vulić nipošto nije želio ponoviti Harija Vukasa koji se s Hajdukom u prošlom kolu HNL-a došao nadigravati u Zagreb i dobio porciju. "Crveni" su nedavno iskusili snagu "modrih" kada su potučeni do nogu na njihovom Parku mladeži. Vulić je već tada najavio da će se u finalu Kupa gledati neka drugačija utakmica. Splitovci su izvukli pouke i postavili se onako kako jedino i mogu parirati Dinamu. To je taktika koja najmanje odgovara Dinamu kada igra protiv tehnički i kvalitativno inferiornijih momčadi. Pokazalo se to već bezbroj puta, pokazalo se i ovaj put.

Stručni stožer "modrih" vjerojatno je očekivao bunker Splita pa je od starta naređen presing i pokušaj što bržeg zabijanja pogotka kojim bi srušili suparnikovu koncepciju i natjerali ga da se otvori. Dinamo je krenuo furiozno, imamo je nekoliko dobrih šansi, ali njegovi napadači nisu bili u naročitoj formi. Opet je zakazala realizacija. Splitova obrana izdržala je početni nalet i već tada se moglo naslutiti da ćemo gledati neizvjesnu utakmicu.

Što je vrijeme više odmicalo "crveni" su dobivali na sigurnosti i samopouzdanju, postupno su se počeli otvarati i sve češće prijetiti iz kontri. Znali su gosti da će kod "modrih" rasti nervoza što duže budu odolijevali njihovim napadima. Kako se bližio kraj utakmice tako je Dinamo igrao sve opreznije, plašeći se da ne sijevne neka kobna kontra. Međutim, ipak je sijevnula, u samom finišu regularnog dijela utakmice, u drugoj minuti sudačke nadoknade na vidjelo su izašle sve slabosti "modrih".

Marko Rog imao je šansu utakmice i karijere. Obrana Dinama (Šimunović) je zaplivala, Rog je išao sam samcat prema Ježini, a onda se uplašio šanse. Da je podigao glavu, mogao je odmah dodati Cikalleshiju, mogao je i pucati ili ići na dribling vratara, no spetljao se pa na kraju niti je pucao niti driblao, a ni dodao, odnosno pokušao je dodati, ali već je bilo kasno, obrana Dinama se vratila i otklonila opasnost.

U produžetku smo gledali sličnu utakmicu. Dinamo je od 95. minute imao igrača više, isključen je Galović nakon drugog žutog kartona, a krajem prvog produžetka i pobješnjeli Vulić je morao napustiti klupu, sudac Bebek isključio ga je nakon tko zna kojeg prigovora. Vulić je očito bio nezadovoljan suđenjem. Dok je praćen pogrdama navijača sa zapadne tribine hodao uz aut-crtu pokraj Dinamove klupe, ironično je zapljeskao. Nije jasno kome točno, klupi "modrih", tribinama ili centralnoj loži, ili možda i jednim i drugima i trećima?

Dinamo je imao igrača više ali na travnjaku se ništa nije promijenilo. "Crveni" su se branili, a "modri" jalovo napadali. Split je izdržao s igračem manje pa se moralo pristupiti jedanaestercima. "Modri" su imali više koncentracije i znanja od umornih Splićana i došli do trofeja. Iako se o dojmu može razglabati, Dinamo je ipak ostvario cilj, osvojio je Kup i dvostruku krunu.

Vulić je složio dobru taktiku, tu nema prigovora, ali čini se da je pogriješio kada se odlučio da Roga postavi za jednog od izvođača jedanaesteraca. Čini se da pomoćnik Pralija nije odlučivao o izvođačima. Pred odabir igrača Pralija je prišao ogradi i dobio instrukcije od Vulića. Rog je bio pod dojmom promašene šanse kroz cijeli produžetak, vidjelo se da je nesiguran i utučen. Moglo se naslutili da nije psihički spreman za izvođenje jedanaesterca. No, nakon bitke lako je biti general...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider